SI CANTIK DAN SI KACAK

Tuesday, March 17, 2015

VILLA BARU KAMI : 2-DEFECT CHECK

Rasanya dah dekat sebulan tak hapdet apa2 kat sini. Ok, memandangkan kami memang busy dengan progress umah baru ni haa..hari ni nak cerita pasal CEK DEFECT rumah. Dah 2 minggu dapat kunci baru la kitorang sempat nak buat defect check untuk satu rumah...satu rumah ok...bukan satu hall...sampai seharian suntuk bab defect check sahaja..lulz... memang gigih memasing cek semua benda. Nah...kasik sket gambar kat dalam living hall..ekekeke


       Tarraaa.....ini gambar dari sudut tingkap besar dua ketoi kat living hall..bukan juga sliding..bukan pintu utama.
      Ok..itu je dulu gambar teaser sket,...kahkah..abaikan tangga besi tu di tengah2


First, kitorang start dengan area car porch...area tiang pagar dan area luar la..then masuk ke living hall..cek tiles tu kosong ke tak..gigih memasing mengetuk tiles nak cek. Mula2 macam was2 sebab xguna sabun zaitun kot...eh...hahaha...was2 sebab macamana nak bezakan bunyik tiles yang penuh and kosong. Sepanjang ketuk2 ramadhan eh...ketuk2 tiles tu dengar bunyik sama jek...aku ketuk guna tangan mula2...suami pulak guna hujung montot skru driver...kemain laju si laki aku p ketuk stiap tiles sampai aku macam xyakin je betui ke cara ketuk tiles yang kitorang buat ni sebab bunyik sama sepanjang ketuk2 tu...ye lah kan..nama pun 1st time buat kerjaan cengginih..xkan ko nak p youtube plak cemana nak dengar beza tiles tu kosong ke tidoks..lulz sangat... 

Then, abis part area living hall teruskan lagi semua tiles area dining hall...eh..sama lagi..time ni aku ketuk guna montot screwdriver jugak...sebab laki cakap macam kuat sket bunyi..aku dengar sama jek...kuikui...ok...suami cakap living and dining hall xda masalah..semua tiles ok..aku mengiyakan aje lah walaupun xpuas hati konon2nya sebab pikir betui ke cara kitorang ni...then terus sambung jek la ketuk2 area dry kitchen....sampai la kepada satu tiles yang kat dinding tu..eh eh..macam pelik pulak bunyik dia..haa...memang tu la bunyik tiles kosong..eh..aku pun x gheti nak describe bunyik cemana..tapi memang bea sangat bunyik yang tiles penuh dan kosong...haa...lepastu apalagi..bersemangat waja la memasing ketuk2 sampai la ke ruang wet kitchen dan toilet bawah dan juga guest room yang kat bawah..memang penat giler buat kerjaan ni, sebab kena ketuk satu persatu tiles, area toilet,.tiles dinding yang banyak kosong...terus tanda besar2 sebab geram...haha..Alhamdulillah area guest room xda defect apa2...cuma ada kesan crack kecik kecik yang diorang kena plaster kan semua je. Aku memang cek semua area dinding bilik tu.. even sekecik mana pun crack, aku tanda jek besar2..bagi diorang plasterkan semula...eh..kita kan ada hak sebab rumah kita kan...mesti la nak semua xda kesan....gittcheww..

Crack tu xboleh nal panjang lagi ke oiii??? panjang2 sgt crack ni nak ke mana??? geram pulew aku..ni kat tiang pagar luar rumah..haa..korang kena cek jugak tu...salah satu crack pjg mengemokan kami..kuikui

Ok, mase buat defect check ni, make sure korang bawak marker pen and salotape putih yang jenis boleh tulis atas dia tu senang untuk buat tanda tiles mana yang kosong. Aku pun tahu sebab baca dari blog2 jugeks...kalau tak sebelum ni xpernah nak ambik tahu pasal nak masuk rumah ni...kuikui..itu lah pentingnya pembacaan. Ok, dalam masa yang sama korang cek tiles tu, cek sekali penutup lubang toilet ada ke tak, tissue holder ada x untuk semua toilet..kalau xda,tanda terus..macam kat rumah aku area toilet atas, dia lupa nak kasi penutup lubang yang kat lantai toilet tu..ke bangla buat rumah tu curik aku tak tahu lah,..tepi2 pintu ada ada crack x kat kayu pintu tu, simen dia plaster kemas ke tak, simen kat pintu grill elok ke tidak, dinding crack ke, syiling, pipe leakage ke tak..korang cek je semua bendaa senang kata...untuk pipe leakage ke tak tu kena alirkan air bagi penuh kat toilet...make sure ko tutup lubang toilet dgn plastesin ke..ape2 yg boleh takungkan air...tp gune plastesin xpraktikal sgt aku rase,,sebab plastesin tu lama2 dia serap air..tp boleh thn jugak dia takung air selama sehari...so boleh la cek ada lekage x kat area syiling level bawah kan..

Haaa...ni la yang aku cakap kat toilet yang lubang penutup takdanya tu...kemain ko developer buat2 lupa nak kasi kan..panggg skaliii nak??


Untuk buat ujian lagi berkesan untuk leakage syiling ke tak..korang tunggu masa hujan lebat..tgk ada x cecair kuning bertakung kat area syiling tu...so far..alhamdulillah..umah kami xda..so memang boleh proceed untuk buat plaster ceiling la...ekekeke...tp ada jgak rumah jiran alami lekage ni..atas naseb katanya...Alhamdulillah...defect umah aku yang minor defect  je la setakat ni..mcm tiles kosong, ada crack halus, plaster xkms satu dua tempat...belum masuk lagi kan..so xtaw la yang lain2..sebab dah banyak kali jugak hujan lebat...so far xda nampak leaking or kekuningan kat mana2 area..alhamdulillah..Ok...layankan gambar2 minor defect kitorang... kemain bertanda seru banyak2...bagi developer buat kerja cepat sket!..ekekeke

Xkemas langsung dia plaster tu haa...pangg lagi skali kat developer ni!
Ni area pintu tingkap nak ke wet kitchen

 Ok..ni tiles kosong bahagian dalam toilet bawah

Lagi tiles kosong dalam toilet 

Dinding crack dalam bilik kedua.. bilik ketiga pun ada crack2 tapi yang haluss je

Finishing macam apa jek kan...pangg lagi 5 kali kat diorang ni! hangen aku...heh...ni kat tingkap kecik dalam toilet master bedroom.

Ok...itu antaranya la defect2 umah kami. Memang korang kena cek semua sudut dan semua bahagian taw..jangan buat2 remeh benda ni. Sebab kalau tiles yang kosong tu kalau x baiki lama2 dia tercabut sendiri sebab longgar.. Yang crack2 tu mencacatkan mata dan takut jugak lama2 boleh crack lagi panjang kan...yang banyaknya tiles kosong area toilet...tempat lain alhamdulillah xda..nak cepat letteww...hurm...ok..so gambar2 lain mostly yg tiles kosong and crack2 tepi dinding tu...perlu amik setiap gambar untuk buat report defect and hantar pada developer supaya diorang boleh tahu kat mana semua tu haa...bab report aku kasik laki yang buat...kuikui..yang area kemasan tombol pintu ada la satu pintu yang xkemas...

Orait....sehari suntuk sampai ke magrib jugak lah buat benda defect ni. Rest jap balik umah kul 1 tgahri makan dan solat. Naseb bziklah rumah sewa dengan rumah baru ni xberapa jauh pun...senang sket..tapi xselalu jugak p jenguk rumah baru ni..xsempat katenya...kuikuikui..Ok lah...settle bab defect..so tunggu je la developer datang nk baiki lepas tu..

Ok...jumpa lagi di entry lepas ni...pasal plaster ceiling dan juga grill...kekekeke...

Motip sangat kan gaya gittew...~
Ok...ini last teaser...bahagian laundry....ekekeke...Ok. Bai~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...