SI CANTIK DAN SI KACAK

Tuesday, January 13, 2015

VILLA BARU KAMI :1- KUNCI RUMAH

Alhamdulillah..jumaat minggu lepas developer call suruh datang ambil kunci villa baru kami....aku sangat lah teruja untuk masuk rumah pertama kami!...wiwiwiwi....sebenarnya aku xpernah cerita progress rumah kami tu sebab malas nak bagitahu...lol...ada satu entry yang mase mula2 beli rumah tu je aku ada share di sini...kitorang beli akhir tahu 2012..So seperti dijanjikan developer, diorang bagitahu rumah akan siap end of 2014 or early 2015. Sekejap je kan mase berlalu..2 tahun tu rase mcm lip lap lip lap lampu pendaflour berkelip 5 minit tengok2 dah tahun 2015..gittewww...tetibe developer call dah suruh amik kunci rumah baru..hahaha... So, jumaat lepas 9/1/2015 aku dengan suami dah tak sesabarr nak tgk rumah baru... So, start dari entry ini aku akan mulakan progress villa baru kami...hehe..jangan mual plak..eh

Sebenarnya developer dah kol jumaat minggu pertama lagi suh datang ambil kunci tapi laki aku bizi plak xsempat nak pergi amik hari tu. Aku nak pergi sorang xbest lah kan..kene la pergi berdua baru feeling dia rase lagi best...kekeke...untuk proses pengambilan kunci rumah kami ni memang senang jek...takda buat bayaran ape2 dah sebab semua dah ditanggung developer katenya.. Then, we olss berlenggang je la  untuk amik kunci. Kebetulan hari tu suami aku ada interview kat lafarge di damansara..so kami xsempat lagi nak masuk rumah untuk cek defect segala bagai... Just ke Hua Yang amik kunci, and dia serahkan file beserta card acces gate perumahan kami je. Dalam file ada pelbagai form untuk kitorang isi later. 

Haa....ni la kawasan perumahan kami....jalan besar...dan pemandangan yang menarik....i love it much!


Nyaman plak tengok kawasan perumahan sendiri...kekekeke

Alhamdulillah...dah dapat kunci rumah...*lompat bintang lapanplohlapankali*..eh

mak nenek borang2...

Segala mak nenek form ada dalam tu, sekali dgn nama list of plumber..ada 3 copies of keys diorang kasi..borang yang ada dalam file tu termasuklah defect list form, bil tuntutan cukai harta, memorandum form, checklist documents collection and purchaser declaration, form bayaran cukai tanah and also inventory list dan juga 2 card access untuk masuk perumahan kami. Eh..satu lagi kalau beli rumah sekarang dah xda CF tau..diorang gantikan dgn CCC...haa tu skali la dalam file tu..

Means that kalau orang luar or family or kengkawan nak datang diorang kena tinggalkan ic or license di safety guard dpn tu..orang luar xboleh masuk main redah je...so rase secure la sket...kekekeke...and 24 hrs guarded. 

And this is our house...taraaaaaaaa....


Alhamdulillah......syukur walaupun rumah ni x sebesar rumah che ta...eh...kemain ko nak compare ngn rumah che ta kan...kahkah...tapi ini lebih dari cukup untuk kami berdua...mane tahu nanti bertiga pulak....ekekeke...moga dipermudahkan segalanya...Gambar ni di ambil dua hari sebelum dapat kunci sebab nak p jenguk rumah lepas dapat kunci hari tu tak sempat sebab hujan lebat plak dan rushing to kl pulak katanya..



Muka isteri yang seksaited bile dah dapat kunci rumah sebab dalam kepala dah pikir macam2 deko nak dibuat...kehkehkeh...owh...btw sequin princess jubah tu dari calaqisya...sebab calaqueen power mesti akan pakai jubah calaqisya power! lol....and shawl tu dari jalan Tar...sangat berbaloi dan senang dipakai..eh...ni nak cerita rumah ke shawl? kuikuikui..

Sampai kl kul 2.45...suami interview kul 3..rileks jek nampak dia ni..xda muka risau ke resah ke berdebar pun tak...ke memang lelaki macam tu? siap sempat menjawab kol dari pekerja2 dia lagi 5 minit sebelum masuk bilik interbiu....konpiden sangad ni...hahahaha...dah 2 kali lafarge kol suh dia datang interbiu..tapi dia reject kemain xnak gi...kali ke-3 lafarge kol lagi nak dia datang interbiu..so aku cakap...pergi jek lah..kan nanges plak manager lafarge tuh...eh..gitteww...haha...kot2 la dapat rezeki tukar kerja lafarge pulak kan..lagi syukur biniknya...mihmihmih





Tengah boring menunggu kesayangan sedang interview...naseb tempat dia menarik cantik dan selesa..boleh la selfie kjap..haha..sunyi je lafarge hq kat damansara ni..semua tekun buat kerja kot...kehkeh...Receptionist kaunter tu cakap xpe..puan buat macam tempat sendiri..nak buat air ke pergi belakang tu je...alih2 aku x pergi memana pun..segan pulew...ralit baca buku Diagnosis Dr Anwar Fazal...tengok2...suami dah abis interbiu...eh...lama jugak dia kena interview...dekat 1 jam setengah..haha...lepastu ape lagi..ke Ikea la ke kita untuk list kan barang2 untuk rumah baru...wiwiwiwi....tak beli banyak2 lagi..tunggu bonus masuk dulu baru kita serbu beli banyak2 k...^^

Ok, berbalik kepada progress rumah, kami belum cek defect lagi dan belum masuk lagi...sangat x sempat  nak gi buat defect bila weekdays..memasing balik kerja dah kul 6..tapi hati dah meronta nak pergi masuk pertama kali untuk buat defect...so tunggu Jumaat ni pulak la baru sempat nak gi cek defect..rumah sewa sekarang dengan rumah baru tak jauh sangat pun..dalam 10  minit dah sampai...mihmih..maka nya tak risau sangat nak berpindah nanti..boleh la angkut barang secara pelan2 dan sikit2..xperlu nak rushing sangat sebab nk renovate buat plaster syiling and naikkan tembok bahagian luar untuk buat bahagian laundry dulu..Dah setel semua baru kami berpindah...so maybe end of march or early april we will move to our new villa~hehe..Ok...itu jek...next progress tunggu yerrrrrr.........wiwiwiwi...Lagi pun barang2 untuk rumah baru yang penting pun x beli lagi mcm kipas lampu semua tuh..rileks jek kan...hahaha...end of this month kot baru nak beli sebab semua dah survey awal2...Harapnya dipermudahkan semuanya...

Memandangkan rumah kami ada 2 kitchen cabinet, wet and dry..so kitorang decide utk buat yang wet dulu sebab itu plg penting untuk aku main masak2...yang dry nanti2 dulu lah..so untuk wet kitchen kami dah book jugak dengan Dewani Kitchen Cabinet...Ok...the rest nanti la buat untuk next entry plak yer..ni baru 1st progress entry...hehe......Owh...xzabarrrrrrrrr sangad nak mendeko deko eric wong..eh....hahaha..btw adik aku ada suggestkan amik Interior designer dengan kawan dia...tapi still berkira2 nak amik ke tak...tengok la ongkosnya gimana ya..kalo kawan adik aku nak kasi half price aku amik je...klo x say goodbye lah..sendiri je la jd ID...kuikuikui...

Ok, doakan kami semoga segalanya di permudahkan....Syukur dengan rezeki ini untuk permulaan tahun baru Ya Allah....ameen..semoga rezeki kami berlimpah ruah lagi untuk tahun 2015 ni...HASHTAGPRAYFOREMAANDEIZ...HASTAGPRAYFOROURNEWHOUSE..lulz ...

*Gambar sekadar hiasan..gambar ketika horney..eh..honeymoon di Langkawi*...kuikui


5 comments:

Irma Putri said...

wah tahniah...excited kan masuk rumah baru... tak sabar nak tengok reno2 &deco2.. kita kat pulai indah.. ni pulai hijauan kan... hehehe...cecepat update blog tau

Ema Minami said...

hehehe...exited dan dlm mase yg sama risau....huhu

Putera Zach said...

Tahniah

Ema Minami said...

thnks putera zach~

Yani Wasana Putra Permana said...

kita dari perusahaan properti ingin mengajak teman2 blogger untuk melakukan paid review

untuk teman2 yang berminat melakukan paid review dan memiliki niche sbb:

rumah
desain rumah
berita
properti
arsitek
dekorasi
atau yang berhubungan dengan niche diatas.

kita akan menawarkan mulai dari rp. 250rbu-500rbu / blog post tergantung kualitas blognya dengan jumlah kata min. 400 kata.
dan mencantumkan minimal 2 link ke situs yang kita minta.

blog harus memiliki min. pr 1 dan berumur min. 1 tahun.

yang berminat silahkan PM ke inbox
soffian rahmat ( www.facebook.com/soffianrahmat1 )
atau kirim email developerrumahku@gmail.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...