SI CANTIK DAN SI KACAK

Tuesday, October 7, 2014

RAYA HAJI BERSAMA AMAR BAHRIN


Hari jumaat Johor dah cuti so hari tu la balik kampung aku sebab raya aidilfitri baru ni dah balik umah mertua dulu..so gilir2 la kan..kalo x gilir nanti x aci lepastu gaduh2 manja merajuk lah klo x balik kampung aku dulu..kahkah..drama queen sangat istewi ni..tapi to be fair kene la gegilir ye dak? ok..so balik tak jem sangat sebab jumaat tu ramai lagi masih bekerja..sampai rumah mak dah pukul 10 sebab bertolak jam 12 tgahari dari Jb. Jem sekejap di pekan sebab bercampur dengan orang balik kerja. 

Esoknya hari raya haji mak masak nasi minyak. Biasalah menu di Terengganu untuk raya2 ni normally nasi la selain side dish ketupat nasi impit lemang semua bagai tu. So 1st raya haji mak and akak ipar masak nasi minyak gulai ayam. Sedap marbeles tak terkata nyaman owh indahnya..gitteww kau nak terangkan kesedappannya.. But this year tak ramai balik kg mak sebab abg aku jb tu raya kat sana, adik aku kat jb pun xdpt cuti kerja sangatt katekaw...gigih nau adik aku sorang tu..memula nak balik sekali wassap aku pukul 5pg khamis tu cakap x jadi balik. Akak aku duk kedah tu terpaksa jaga cucu plak..haa  kau..orang dah bercucu bagai ni..so kena lah korbankan tenaga jaga cucu..haha..yer..aku dah ada cucu sedare..dah 3 orang dah...owh..tua gilerr dah wei...adududu..akak aku kat kl plak dah abis tiket bas plak nak balik..xdanya dia nak drive balik ganu sensorang...hahaha

So, yang ada balik this year aku, akak aku kat trg, abg aku yang kat melaka, adik aku kat kedah dan abg long aku kat temerloh. Diorang masuk korban..aku xsempat nak masuk. Lagi pun harga satu bahagian sekarang rm600..ADUDUDU...mahalnya la sekarang..tahun lepas rm450 jek...*sobs* Xpela..menumpang makan daging korban akak2 aku aje lah..kekeke..lepas solat raya haji pagi tu, makan2 then bersiap untuk tengok qurban perdana kat masjid sura area umah akak aku sebab dia dan abg aku yg melaka tu masuk kat situ, abg sulong aku plak masuk kat surau kampung atok aku..eh..tak tahu nape diorang masuk lain2 tempat..xperlu tanya lah...mihmih



Haa....laki aku cakap nak gi tengok korban pun pakai cantik2 ke? kahkah..aku kata..eh mestilah...kan hari raya...pompuan kan xlepas dari nak cantik2..hakhak...im donning calaqisya sabrina dress and satin silky maggi shawl also dari calaqisya..yeah..imma Calaqueens power!..kahkah.

Sampai2 tengok dah dikorbankan pun lelembu kat sana. Awal diorang buat penyembelihan maybe sebab banyak kot. Masa aku sampai daging2 dah di lapah2 dah di bahagian khemah. Tak pasti ada berape ekor lembu kat qurban perdana tu. Bagus management diorang kat masjid tu, ada petugas2 khas, ada tukang masak skali untuk bagi petugas makan dan teratur la pendek kata.

Abang aku tengah kapakkan ekor lembu..sekali xdapat2..haha


Abang ipar aku datang bagi pertolongan kuasa bulan nak tetak ekor lembu tu haa...kemain susah nak tertanggal..kehkeh...






Akak ipar aku semangad p tolong jugak bawah khemah petugas..dia ni memang kattang..semua bagai kerja dia boleh buat..panjat kelapa pun mampu oii..giler kuasa hebbak dia..dahla masak2 memang serah kat dia je..sedapp oii..haha


harruslah menyempat ajek posing...haha..tapi bile anak sedare umuq 8 taun amik gambar jadi blur2 xsharp..heee..xpe..maksu maafkan ahmad.kekeke

Lepas dah kepanasan tengok orang kat situ, terus balik umah akak aku .Dekat je masjid ni dengan umah akak aku..jalan kali 10 tapak kaki dah sampai..kehkeh...lepastu ajak laki bergambar plak..aku cakap..xyah buat gaya skema ic sangat...eh eh..sekali  kepala aku jadi mangsa sentalannya mase bergambar..kemahen buli aku pepagi raya..xpelaa..kita maafkan aje...isteri solehah kan...hahahaha...Ameen



see.....haihlah...redha aje kann...

Dah siap semuaa potong2 and bahagi2 daging kat umah akak aku baru balik umah mak aku utk masak2 sup tulang bagai...wee...sebelah petang plak duk melayan Kerana Terpaksa Aku Relakan...wajib la aku tgk sebab ada pakwe kesayangan berlakon..amar bahrin cute comel..hahaha..maafkan sayang yer abg...laki aku dah sedia maklum yg aku peminat tegar amar bahrin ni...so dia relakan aku minat..hahaha..Tu la sebab tajuk entri kali ni kasi gempak sket..RAYA HAJI BERSAMA ABG AMAR BAHRIN...kahkah..

Abe amar...bakpe ensem sangadd ni?? melting aku nengok...hahaha..

sambl tengok crita mulut tak berhenti makan...Kat umah banyak sangat makanan...makan nasi impit mak sedare aku kasik...makan lemang dengan gulai ayam nasi minyak pun masyuk...lepastu mkan lagi ketupat...Ya ALLAH..GILER SENDAT MEROYAN PERUT AKU MAKAN..hahaha...laki aku terkesima tgk biniknya asik makan dah kenape dia tanya? Aku ckp lama xjumpa lemang ngn ketupat palas sesedap macam tu...bhahaha..eh sekali dia join jugak bantai makan...kekonon malu and kenyang sblm tu...kuikuikui..sementara tunggu sup tulang masak kan..lepas abis cerita tu..eh eh tepat2 sup tulang masak..ape lagi...terus membantai sup tulang pulak...aku sah2lah amik bahagian gearbox tu..tersedut2 dengan hakak aku...berlawan...hahaha...ahhh..nikmat betul balik umah sendiri...sebab kalau umah mertua aku malu jugak nak makan bebanyak ni...kehkehkeh...


Ni memang sup tulang powerrr dari mak and kak ipar aku masak...nyum2..



Ni bahagian aku saja makan..waktu petang ni...malam tu bantai lagi makan..Allah..nikmat sungguh!..hahaha

Esoknya....dah bersiap2 nak kena balik Jb semula..Ikutkan Johor dah kerja hari Isnin semalam...tapi aku mana boleh cuti sehari je..tak cukup wei...xcukup...so aku mintak cuti utk hari Isnin tu...sempat lagi menikmati Nasi Dagang pulak mak aku buat..Menu wajib bagi family aku untuk raya.. Orang ganu katekann...mihmih...bertambah2 makan breakfast dengan nasi dagang gedegang yummiyo ni..

Harrus ada cili untuk di makan bersama dalam gulai nasi ketika digaul2...hahaha..baru nyaman oiiit.. Eh...korang jangan tanya resipi nasi dagang yerk..aku sah2 tak reti..nama je anak ganu..tapi bab masak benda2 complicated ni aku x reti sangad....reti makan jekk..mak mertua aku dah banyak kali jugak mintak aku buatkan..tapi biasa lah...jawapan aku susah mak..ema x reti buat...kahkahkah...sorry mak..

Kul 12 baru la bertolak balik ke Jb semula...Jalan pun x berapa jem..sebab lalu jalan dalam..tak kan lalu highway kot sebab dah sah2 jem kan..so buat hape nak cari jemm...meroyan kebosanan nnti..ni pun dalam kereta jalan x jem aku dah menggeisah macam ayam nk bertelur asyik tanya laki aku bila nak sampai...macam xbiasa pulak..tapi aku punya tebiat suka bertanya..hahaha...baru 2 jam perjalanan aku dah tanya laki aku bila nak sampai...kehkeh...dah prjalanan ganu jb dalam 8 jam la campur benti makan solat semua..sah2 la aku bosan penat oit..cd pun duk ulang2 lagu sama 3,4 kali..grr....tu lah..jauh sangat..

Aku tanya laki aku...eh..tembam sangad ni kenape abam? laki aku cakap..semalam kan makan daging..gittew kau jawapan selamat dia...haha..ape2 jek la sayang...terus dia berjanji lepas ni nak makan nasi waktu bekpes jek..tghari makan roti malam makan buah..aku nak perati jek janji dia tu...kehkehkeh...

Ok, tu je ceghita raya haji aku...jumpe lagi di next entry. Bye..wassalam.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...