SI CANTIK DAN SI KACAK

Monday, December 15, 2014

CALA QISYA YES 2014~

Weekend baru ni, 13-14 Dec 2014 calaqisya buat year end sale...argh...korang xkan xkenal calaqisya...yang butik paling powerrrr bagi calaqueen macam aku...calasoldiers dia pun mmg power2...hehe...setiap kali ada sale calaqisya ni..mmg konpem aku akan pergi...xkesah la pergi tu kena tunggu ikut no giliran ke kena beratuq pepanjang ke....sebab dah nama fanatik calaqisya kan...kehkeh..sanggup bangun awal2 semata nak p beratur weh....lebiu lah calaqisya!

Kenapa aku suka calaqisya??? laki aku pun pening dah setiap kali sale dan xdak sale ke aku mesti setiap weekend tu  meratib mengajak laki aku ke sana...dah dekat kan..konpem la aku nak gi even tak beli pun cuci mata pun dah ok...klo nak sangat beli la shawl sehelai..kekeke...bagi aku calaqisya memang da best sebab banyak dress and jejubah dia simple, anggun menawan kalbu dan yg paling best reasonable price!!...maggie shawl dia xkira satin ke chiffon ke dahla murah...senang nak terbentuk kat muka and kain best..ntahlah..aku ada pakai gak shawl pudore yang satin tu...size terlebih besar...dah aku ni petite cecomel rendah kan..eh..kena pakai shawl yg standard size..tapi shawl pudore tu susah giler nak pakai...dah la aku beli 2 helai..nyesal pun ada beli..harga rm49 plak tu...wuwuwu...end up aku simpan je dlam lemari...huuhu..

Ok2..dah berbalik kepada YES calaqisya baru2 ni, aku xpernah updated pasal big sale calqisya sebelum ni..padahal dah banyak kali jugak pergi...so kali ni aku nak buat entry khas ..kehkeh..so aku pergi la hari sabtu tu dengan azie...since laki aku kerja kan sabtu tu..konpemlah aku gi ngn fanatik calaqisya jugak kenzz...hehehe..naseb azie kat sini...so boleh meroyan bersama di sale tu..Kitorang pergi dalam kul 9 lebih...sampai2..kena register amik no giliran nak masuk..memang setiap kali big sale calaqisya akan buat sistem no giliran or beratur bagi sistematik and memudahkan pembeli nak masuk..takda la menyempit bersesak2 dalam butik tu kalau buat macam tu... bagus juga macam ni...time aku dengan azi dah no ke 139...oh mak ai...orang2 yang awal sebelum tu datang kul brape pun aku xtaw lah...hahaha...mmg powerrr lah calaqueens nie....diorang ada buat contest utk golden ticket means sapa yang menang boleh masuk awal dalam kul 9 dah boleh masuk tanpa perlu amik no giliran..aku ni malas sket nak join contest xsempat...hehe..

Dalam mase menunggu tu, pergi la berjalan2 ke butik suam2 kuku yang lain yang ada orang xda orang sangat masuk tu..saja jenjalan cuci mata and amik angin aircond...lulz...banyak sangat butik2 lain kat area bandar baru uda ni..tak termsuk dah aku..pergi yang dekat2 area situ jek....

 Tengah2 jalan pun boleh berselfie...dah lama xselfie ngn hadek azie ni..hadek kew chuolss?? haha
bagi chance lah adik...tp sama umur jek..sesajew bagi dia muda ..hehehe




*mata kat mana?? mata mata kat mana??* gigih selfie tetngah matahari terpacak...haha



ok...ni dah masuk dalam butik Rama-rama...kita berehat cuci mata ...amik angin aircond..banyak gak bebaju and pelbagai vendor jual kat sini...tapi sbb duit bajet yg bawa khas utk calaqisya...so xleh spend kat sini...wiwiwiwi...

Eh...menyempat jugak kt sini...kuikui...jarang pakai shawl kaler oren.. ^^

So, dah penat bersiar2 ke butik lain...kitorang kembali ke calaqisya untuk menikmati cendol songkok tinggi yang sedap! memang setiap kali ada big sale kat cq ni konpem ada cendol ni....bagus konsep yang diterapkan oleh calaqisya ni..menjamu cust yang menunggu ..xdalah cust berpanas dan boring kan....lagipun diorang siap buat khemah yang ada kipas...sangat powerr! 

calaqueens yang setia menunggu angka giliran nak masuk...hehe...tengok tu..tua muda kecik besar semua ada



Steady lah pakcik ni...dahla peramah baik...siap cakap lagi..tambah jek berapa banyak anak2 nak... orang yang x datang beli calaqisya pun pakcik ni suruh diorang berenti makan cendol ni...diorang yang lalu lalang ngintai2 je pun pakcik tu suh amik...hehehe...comel betul! Dahla cendol dia sedap! manis dia bukan manis air gula..manis manisan...ermmm..dap! pakcik powerrr!

arghh....terngiang2 lagi kesedapan cendol ni...kekekeke

si azi ni dia xmkn santan susu segala bagai..so dia makan aiskepal dgn manisan...haha..sekali manis plak...so mintak pakcik comel tadi tambahkan ais kepal..;)

Ok, dah lepas makan cendol smua dalam kul 12 lebih macam tu tiba lah mase utk masuk.. kitorang belek ke shawl punya lah lama sebab nak cari kaler yang belum ada..i just cari maggie shawl mula2 nya..si azi cari instant zara shawl..lps tgk shawl alih2 tgk hana jubah murah giler dari rm169 harga sale rm100...so cecepat cari kaler yang nak tapi xda size...si azie pun pening...sekali lps puas telek2 jejubah cantik..xdecide nak beli lagi sebab azi cakap esoknya konpem ada flash sale..so decide xyah beli dulu..esok datang lagi untuk beli jejubah tu...jubah patch pun pernah beli sebelum ni memang kain dia best tak payah iron..kaler dia pun banyak yang menarik giler..xdapat decide nak beli yang mana...end up hari sabtu tu beli shawl je 5 helai sebab dah berazam nk beli jubah tu esoknya...hahaha...gittew ko berazam lebaran..eh..

Then semalam..calaqisya updated kat ig waktu flash sale...dah semalam kan kerja...konpem lah x boleh nak pergi pepagi tu....hahaha..giler kau nk ponteng kerja semata nk pergi ke cq sale memang tak la...xbaik...amanah kerja kena buat...since kerja banyak jugak..bertahan sampai waktu balik kerja..naseb flash sale dia kul 6..so si azie ni wassap aku lelaju bagitaw waktu flash sale..gittew laju azi iolsss...lagi pantass dia punye info...haha...lps balik kerja tu pergi la skali lagi ngn azie ke calaqisya..kali ni dah aim kan nak jubah mana...tinggal nk pilih kaler and size je...pergi plak waktu flash sale konpem lah lagi banyak harga runtuh wei! ...

Sampai2 jek penuh dah orang...tgk orang tgh berebut barang yang rm serendah rm10-rm30...bapak lah ramai serbu..aku sempat grab satu..azie satu..and wani kawan azi pun sempat amik satu..berebut weii..hahaha..dahla dres2 tu sblm harga sale rm 109, rm 100...means harga hari biasa adalah harga asal tu...memang kaw2 punye sale lah calaqisya ni buat..lebiu lah calaqisya! mmuah banyak2...then satin and normal maggie shawl beli dua helai rm30...lagi murah...since smlm dh beli..so bab shawl dah x hirau..huhuhu...syidot and liesa ada kirim instant salima normal...dahla harga murah jugak semalam tu...harga flash sale tapi sayang dah abis...huhuhu..kesian plak kat diorang...

Yang harga jubah yang kitorang berkenan tu pun harga lagi murah dari semalam..so tanpa pikir panjang lah trus grab...Tengah2 pilih jubah tu sekali lagi dengar.."haaaa....meh sini..harga ni utk rm10 ..cepatt amikk!!.." berlari2 la orang ke tempat tu..haha...aku xsempat nak gi mase ni ngn azi...giler lah...skirt and cardigan sequin yang cantik2 kot...pffftt...ok xpe..sbb td dh dpt grab dress ...then belek jubah semula..amik kaler2 yang berkenan...and masuk fitting room belek2....lama jugak nak decide kaler ape...hahaha..sebab kaler yang betul2 aku berkenan dah xda size s...wuwuwuwu....yang ada size s pun ada kaler light2..aku suka kaler yang gelap2...so lucky me..last2 terjumpa yang kaler biru nak ke hitam pun ada nak ke purple pun ada..so grab je la yang tu..azi plak amik yang kaler aku berkenan tu ...sebab dia ada size m...huhuhu...so dalam kul 7 baru la kitorang sedar diri yang dah satu jam duk belek2 jejubah semua dalam tu..since dh tgh bulan ni...duit pun dh tggl sket so xeh grab patch jubah tu lagi satu..amik hana jubah and calaqisya sequin dress je dulu..tunggu next sale plak......kena jugak sedar yang duit dah nak abis dalam purse tu..kalau ikut nafsu konpem terlebih2 bajet...hahahaha....so lepas bayar trus keluar sbb ramai giler orang dalam tu...wuwuwuwu...laki pun dah msg kul 7 tu tanya dah balik belum...risau sangat kat bini dia takut pengsan dalam kedai...kehkeh

Sale dan perempuan tak dapat dipisahkan! hahaha aku mase ni blurr and pening sbb terlalu ramai org..duk tengah2 snap gambar...bagi ilang pening..kehkehkeh


Tapi aku kagum jugak dengan cust2 yang lelaki datang beli yang isteri pesan..isteri kirim siap bersabar menunggu no giliran semalam dan mase hari semalam pun ramai cust lelaki dtg tolong beli untuk isteri even ramai giler perempuan kat dalam...bagus..and salute kat suami mcm ni..harap2 suami aku sanggup lah macam ni kalau time tu aku tgah berpantang ke calaqisya buat sale sah2lah aku mintak laki aku gi belikan..hahaha....boleh ea sayam? hehehe...



Jeng jeng jeng....hasil dari flash sale semalam

So, ni lah hasil utk YES calaqisya for this year....daebak calaqisya!! 

Yang hari sabtu punya...kalau campur semua yang sebelum2 ni dah dekat 20 helai dari cq saje..wiwiwi..lps ni kena beli lemari khas utk shawl sahaja...lulz...

Hana jubah and calaqisya sequin lace dress yang semalam...wiwiwiwi
Imma happy girl~

Next time buat sale giler2 ni lagi yer...memang da best! Thanks calasoldiers yang bertugas yang sabar dgn kerenah2 kami yang banyak tanya ni..xpernah lekang dari senyuman even muka nampak penat...jarang jumpe pelayan butik thorbaek macam ni...serius...ini betul..Service team yang sangat mantap!! superb~!Semoga calaqisya dimurahkan rezeki berganda ganda lagi buat masa akan datang sebab design kan baju yang trendy, islamic, stylo, cun , menawan and reasonable price!! Love calaqisya forevah! mmuah banyak2...ngeeee...CALA QISYA AND CALAMAN POWERRR!!

Tuesday, October 7, 2014

RAYA HAJI BERSAMA AMAR BAHRIN


Hari jumaat Johor dah cuti so hari tu la balik kampung aku sebab raya aidilfitri baru ni dah balik umah mertua dulu..so gilir2 la kan..kalo x gilir nanti x aci lepastu gaduh2 manja merajuk lah klo x balik kampung aku dulu..kahkah..drama queen sangat istewi ni..tapi to be fair kene la gegilir ye dak? ok..so balik tak jem sangat sebab jumaat tu ramai lagi masih bekerja..sampai rumah mak dah pukul 10 sebab bertolak jam 12 tgahari dari Jb. Jem sekejap di pekan sebab bercampur dengan orang balik kerja. 

Esoknya hari raya haji mak masak nasi minyak. Biasalah menu di Terengganu untuk raya2 ni normally nasi la selain side dish ketupat nasi impit lemang semua bagai tu. So 1st raya haji mak and akak ipar masak nasi minyak gulai ayam. Sedap marbeles tak terkata nyaman owh indahnya..gitteww kau nak terangkan kesedappannya.. But this year tak ramai balik kg mak sebab abg aku jb tu raya kat sana, adik aku kat jb pun xdpt cuti kerja sangatt katekaw...gigih nau adik aku sorang tu..memula nak balik sekali wassap aku pukul 5pg khamis tu cakap x jadi balik. Akak aku duk kedah tu terpaksa jaga cucu plak..haa  kau..orang dah bercucu bagai ni..so kena lah korbankan tenaga jaga cucu..haha..yer..aku dah ada cucu sedare..dah 3 orang dah...owh..tua gilerr dah wei...adududu..akak aku kat kl plak dah abis tiket bas plak nak balik..xdanya dia nak drive balik ganu sensorang...hahaha

So, yang ada balik this year aku, akak aku kat trg, abg aku yang kat melaka, adik aku kat kedah dan abg long aku kat temerloh. Diorang masuk korban..aku xsempat nak masuk. Lagi pun harga satu bahagian sekarang rm600..ADUDUDU...mahalnya la sekarang..tahun lepas rm450 jek...*sobs* Xpela..menumpang makan daging korban akak2 aku aje lah..kekeke..lepas solat raya haji pagi tu, makan2 then bersiap untuk tengok qurban perdana kat masjid sura area umah akak aku sebab dia dan abg aku yg melaka tu masuk kat situ, abg sulong aku plak masuk kat surau kampung atok aku..eh..tak tahu nape diorang masuk lain2 tempat..xperlu tanya lah...mihmih



Haa....laki aku cakap nak gi tengok korban pun pakai cantik2 ke? kahkah..aku kata..eh mestilah...kan hari raya...pompuan kan xlepas dari nak cantik2..hakhak...im donning calaqisya sabrina dress and satin silky maggi shawl also dari calaqisya..yeah..imma Calaqueens power!..kahkah.

Sampai2 tengok dah dikorbankan pun lelembu kat sana. Awal diorang buat penyembelihan maybe sebab banyak kot. Masa aku sampai daging2 dah di lapah2 dah di bahagian khemah. Tak pasti ada berape ekor lembu kat qurban perdana tu. Bagus management diorang kat masjid tu, ada petugas2 khas, ada tukang masak skali untuk bagi petugas makan dan teratur la pendek kata.

Abang aku tengah kapakkan ekor lembu..sekali xdapat2..haha


Abang ipar aku datang bagi pertolongan kuasa bulan nak tetak ekor lembu tu haa...kemain susah nak tertanggal..kehkeh...






Akak ipar aku semangad p tolong jugak bawah khemah petugas..dia ni memang kattang..semua bagai kerja dia boleh buat..panjat kelapa pun mampu oii..giler kuasa hebbak dia..dahla masak2 memang serah kat dia je..sedapp oii..haha


harruslah menyempat ajek posing...haha..tapi bile anak sedare umuq 8 taun amik gambar jadi blur2 xsharp..heee..xpe..maksu maafkan ahmad.kekeke

Lepas dah kepanasan tengok orang kat situ, terus balik umah akak aku .Dekat je masjid ni dengan umah akak aku..jalan kali 10 tapak kaki dah sampai..kehkeh...lepastu ajak laki bergambar plak..aku cakap..xyah buat gaya skema ic sangat...eh eh..sekali  kepala aku jadi mangsa sentalannya mase bergambar..kemahen buli aku pepagi raya..xpelaa..kita maafkan aje...isteri solehah kan...hahahaha...Ameen



see.....haihlah...redha aje kann...

Dah siap semuaa potong2 and bahagi2 daging kat umah akak aku baru balik umah mak aku utk masak2 sup tulang bagai...wee...sebelah petang plak duk melayan Kerana Terpaksa Aku Relakan...wajib la aku tgk sebab ada pakwe kesayangan berlakon..amar bahrin cute comel..hahaha..maafkan sayang yer abg...laki aku dah sedia maklum yg aku peminat tegar amar bahrin ni...so dia relakan aku minat..hahaha..Tu la sebab tajuk entri kali ni kasi gempak sket..RAYA HAJI BERSAMA ABG AMAR BAHRIN...kahkah..

Abe amar...bakpe ensem sangadd ni?? melting aku nengok...hahaha..

sambl tengok crita mulut tak berhenti makan...Kat umah banyak sangat makanan...makan nasi impit mak sedare aku kasik...makan lemang dengan gulai ayam nasi minyak pun masyuk...lepastu mkan lagi ketupat...Ya ALLAH..GILER SENDAT MEROYAN PERUT AKU MAKAN..hahaha...laki aku terkesima tgk biniknya asik makan dah kenape dia tanya? Aku ckp lama xjumpa lemang ngn ketupat palas sesedap macam tu...bhahaha..eh sekali dia join jugak bantai makan...kekonon malu and kenyang sblm tu...kuikuikui..sementara tunggu sup tulang masak kan..lepas abis cerita tu..eh eh tepat2 sup tulang masak..ape lagi...terus membantai sup tulang pulak...aku sah2lah amik bahagian gearbox tu..tersedut2 dengan hakak aku...berlawan...hahaha...ahhh..nikmat betul balik umah sendiri...sebab kalau umah mertua aku malu jugak nak makan bebanyak ni...kehkehkeh...


Ni memang sup tulang powerrr dari mak and kak ipar aku masak...nyum2..



Ni bahagian aku saja makan..waktu petang ni...malam tu bantai lagi makan..Allah..nikmat sungguh!..hahaha

Esoknya....dah bersiap2 nak kena balik Jb semula..Ikutkan Johor dah kerja hari Isnin semalam...tapi aku mana boleh cuti sehari je..tak cukup wei...xcukup...so aku mintak cuti utk hari Isnin tu...sempat lagi menikmati Nasi Dagang pulak mak aku buat..Menu wajib bagi family aku untuk raya.. Orang ganu katekann...mihmih...bertambah2 makan breakfast dengan nasi dagang gedegang yummiyo ni..

Harrus ada cili untuk di makan bersama dalam gulai nasi ketika digaul2...hahaha..baru nyaman oiiit.. Eh...korang jangan tanya resipi nasi dagang yerk..aku sah2 tak reti..nama je anak ganu..tapi bab masak benda2 complicated ni aku x reti sangad....reti makan jekk..mak mertua aku dah banyak kali jugak mintak aku buatkan..tapi biasa lah...jawapan aku susah mak..ema x reti buat...kahkahkah...sorry mak..

Kul 12 baru la bertolak balik ke Jb semula...Jalan pun x berapa jem..sebab lalu jalan dalam..tak kan lalu highway kot sebab dah sah2 jem kan..so buat hape nak cari jemm...meroyan kebosanan nnti..ni pun dalam kereta jalan x jem aku dah menggeisah macam ayam nk bertelur asyik tanya laki aku bila nak sampai...macam xbiasa pulak..tapi aku punya tebiat suka bertanya..hahaha...baru 2 jam perjalanan aku dah tanya laki aku bila nak sampai...kehkeh...dah prjalanan ganu jb dalam 8 jam la campur benti makan solat semua..sah2 la aku bosan penat oit..cd pun duk ulang2 lagu sama 3,4 kali..grr....tu lah..jauh sangat..

Aku tanya laki aku...eh..tembam sangad ni kenape abam? laki aku cakap..semalam kan makan daging..gittew kau jawapan selamat dia...haha..ape2 jek la sayang...terus dia berjanji lepas ni nak makan nasi waktu bekpes jek..tghari makan roti malam makan buah..aku nak perati jek janji dia tu...kehkehkeh...

Ok, tu je ceghita raya haji aku...jumpe lagi di next entry. Bye..wassalam.




Monday, September 29, 2014

TAK TAHU NAK TULIS

Eh...dah lama benau rasenya x menulis kat sini..biasalah..macam tak tahu kan..kehkeh...sebab kadang bizi..kadang bile ada mase tak tahu nak update ape..banyak sebenarnya nak cerita...cerita raya tak hapdet langsung, cerita pergi langkawi ..cerita sambut anniversary and latest one is cerita pergi hanimun di Grand Lexis Port Dickson.

See..banyak sebenarnyaa aku nak menulis...tapi tak tertulis2 sebab terlampau bizi dengan kerja2 di ofis..bile banyak kerja balik rumah dah penat...baru nak hapdet trus mengantuk..bile ngantuk je nak hapdet..eh...ok biar ler....cerita progress rumah baru pun banyak nak cerita...dah 90% siap...yeayyyyy...baru ni pergi lagi amik2 gambar..ukur2 bahagian nak buat wet kitchen and dry kitchen, bahagian nak buat grill and buat langsir ukur tingkap semua...ukur awal2 kan senang...eh..kunci tak dapat lagi taw..ni main masuk je...sebab mostly dah siap..cume diorang tak pasangkanapi air and x buat benda ntah lagi....rumah dah totally nampak siap..kemain exited sangat aku setiap minggu tanya laki bila boleh pindah..kahkahkah...ok nanti lah hupdate bab rumah baru..

Sekarang ape yang aku rase is bengang..bengang sebab fesbuk aku dh 6 hari tak leh nak log in..aku masukkan pasword aku dah betul..tapi xleh nak log in...ko ghaserrr?? nak je bakarr pc and nset aku...eh..melampaui sangat bile pk nak bakar iphone aku and pc kat ofis..kahkah..ok..so dah xtaw ape berlaku dengan timeline di fb.. sebelum tu fb aku memang dah tahap bengong2 dah..aku tak tahu kenape jadi cenggitu....ada orang nak hack aku kew?? nak sabotaj aku kew? gittew ko ghaserr macam la glemer sangat kan...kehkeh...so now...aku rase annoying and menyampah giler xleh merapu di fb..grrrr....

Sejak lepas raya hari tu sampai hari ni...memang banyak sangat kerja kat opis ni..kadang naik mual nak nanges aku dengan kerja2 yang bertimbun...lepas dah settle satu...datang lagi satu..datang lagi dan lagi even ada yang belom settle..balik kerja terusss merengek kat depan laki x nak kerjaa...nak berhenti duk rumah goyang kaki order je makanan...wah ko! kemain berangan mcm la kau binik jutawan kansss...hahahaha...so bile pikir 10, 20 kali xjadi nak benti sebab nanti acanew aku nak shoppim bebarang bebaju jejubah sheshawl kat calaqisya rina salleh shawlbyvsnow sugarscarf bagai semua nak rabak poket aku setiap bulan tu...wuwuwuwuwu.....so for now..i just need to be patient and just redha dan juga SYUKUR..ingat ema..you have to be grateful for everything that u have now..so stop complain and merengek! but sometimes ye lah...we only a human...so datang jugak waktu dia penat nak merengek macam budak kecik...kahkah..sebab terlampau penat...wiwiwiwi...

Eh...aku xtaw ape sebenarnya nak cerita...cuma nak hapdet blog je rase..ok..sorry bercampur gaul jadi rojak martabak makasar...kehkeh...bye~~anyong~~

Wednesday, July 9, 2014

BAJU RAYA MANA??

Hye korang.....tahun ni berapa pasang baju raya?? heee..aku punya tak tahu la berapa helai...sehelai pun xda lagi..eh...tipu...ada la untuk hari kedua tu sehelai. Tapi untuk tema sama kaler dengan suami hari pertama tu aku xbeli lagi.. Hubby dah siap nganjing2 aku cakap dia dah ada baju raya...kasut raya semua..amboihhh sangat kan....tahun ni laki aku punya settle awal..yang masalahnya aku ni haa...xjumpa2 lagi baju raya utk hari pertama tu. Kemain kengkonon nak tema merah or green emerald tahun ni...eh eh..alih2..pilih tema kaler lain plak si suami aku ni...dah tu konpem laa aku susah nak cari kaler baju macam dia tu. Kaler ape?? Kekekeke....tunggu raya lah baru up entry baju kaler ape..mihmih...acah2 macam korang nak tahu la sangat kan...padahal lantakla si minami ni nk pakai kaler ape..kesah pun x kann...ngeh2..

So, last week kengkonon nak cari baju melayu kaler merah laa katenyaa setelah berbincang berkali2 dgn suami ni haa...kitorang memang tak pernah nak tempah bab2 baju raya ni..beli siapp teruss...sebab susah nak cari tailor yang best kat sini..maybe ada...tapi xpernah nak explore and ngusha..sebuk la katenyaa...kahkah....beli yang siap skrg pun senang...banyak pilihan kannn...so hubby punya sah2 lah beli kat jakel jek..mudah..cepat dan banyak pilihan..memulaa sampai jakel ingat nak beli yang baju melayu Aaron aziz tu..sebab kaler macam menarik and kain lembut giler bapak...harga nya memang menarik jugak..rm199. Then..tengah2 pilih baju aaron aziz tu..tetibe ada stock baru sampai..stock baju melayu ZIZAN RAZAK punyaa....haaa kau..semua nak gune nama retisss kan..jakel punyaa tarikan yang camni lah..berapa ntah si aaron and zizan tu dapat royalti dari baju2 melayu diorang ni..kaye kau nakk...heee... 

Then... diorang keluarkan dari kotak tang2 tu jugak....sv diorang mintak pekerja2 diorang punggah and susun depan2 pintu masuk jakel tu haa...memang pantas diorang ni buat kerja...and menarik nya pulak harga baju melayu zizan razak ni kaler dia lembut2 and memang kaler tu sesuai utk zizan...nice..pastel colour katenya..harga dia pulak more cheaper than aaron aziz ni..rm100 free sampin! buleh pilih plak tu sampin mane kau nak...terujaaa plak aku nengoknyaa..bhahaha...aku cakap kat laki aku...beli yang zizan razak je lah..kain pun lembut..kaler pun lembut..eh...jangan laki aku jd lembut dah..opsss...

Laki aku semangat la memilih kaler dia nak..eh eh..tetibe dia amik kaler yang mcm susah je utk cai baju pompuan..aku risau jugak ni...kan xda kaler sama aku nak  pakai kaler ape plak..heee..naseb sampin dia aku pilih kaler merah..so ape2 nanti senang sket aku decide nak beli baju aku kaler ape...teeehaaa...pastu siap beli dia punya..kemain suke letteww dah ada baju raya...nganjing2 kat aku sampai umah ...geram pulew rase...haha..xpela..bagi chance kat laki katenya..pastu ajak dia ke BBU nak gi bebutik Rina Salleh clothing..nak cari shawl...sempat aku paww laki aku shawl satu..palazzo RS satu..satin shawl dia mase tu x banyak kaler dah..aku amik kaler merah ..bukan utk raya ni...hahaha...biasa lah pompuan kann...shawl raya beli lain..ni utk hari2an..then gi Calaqisya xda LAJ jubah kaler yang aku nak...terus gi Shawlbyvsnow..beli lagi shawl...aku memang suka beli shawl kat Shawlbyvsnow ni sebab kain chiffon dia lembut and bestt..sejukk..ingt nk beli satin shawl dia jugak kaler plak xda..so xpela...pastu xsempat gi memana nak kene balik sbb nak masak nasi ayam madu utk berbuka plak katenya...so conclussionnya..aku xdapat lagi cari baju raya kat mana and shawl raya pun belom beli..kite tunggu diz week nak beli kat vendeur festival kat matrade KL tu haa..katenya ramai vendor gempak2 join..so konpem bebaju cantik malatops..harga xtaw la ..harap jangan nak mahal sangat....bhahahaha...ok..tu je...korang dah ada ke baju raya?? konpem dah siap kann...sobss...




fefeeling indah harlina dalam cte KTAR..kahkah...abezen mane ni??haaahaha..jgn marah b..muehehe...aku duk giler kat ct tu plak skrg..bukan senang nak tgk Indah minami ni layan drama melayu...kahkah..sbb amarbaharin and izreen pandai bawak watak ..aku suka drama tuh! Ok..berangan la jd indah minami kjap..kahkah


Haaaa...ni laa satin shawl by RSC. Memang best..selama ni asyik pakai chiffon shawl jek..so xpernah la hati ni nak masuk ke butik RS ni bile gi butik2 kat BBU ni...lps ni boleh borong lagi shawl kat RSC ni sebab dah buat member card teruss hari tu..bhahaha...next week diorang akan restock kaler2 lain...yeahh! boleh la beli utk raya..heeee...ok...Bye.
Wassalam



Tuesday, June 24, 2014

PUDING ROTI MARBLE

Haaa.......sekali sekala minami bagi resipi la pulak....resipi kali ni puding roti marble. Bukan senang nak tengok minami baking2 ni.....xrajinn noks...haha..bab masak2 xpe..tp baking ni lemau betul nak buat..tapi bile dah datang kerajinan dia..sepantas kilat je kau buat...penat2 pun boleh siap dalam masa 20 minit...gitteww cap cuss sangatt kann buat puding roti marble. Bila usha2 resipi kat google memang macam semua nak buat lah...*ye keww?? ahakss...tapi bile tgk macam sedap je..macam teringin jew...terus dia datang rajinnn cap cus tu....so then..here is my puding roti marble...tadaaaaa....

Jelas nyata kecomotan pada coraknya...kehkehkeh..sebab buat lelaju nak buke puasa katenyaaa...
xpe..sebab nak makan sendiri jugak..so dont cry k...eh

Ahhaaaa.....bila dah potong dah nampak cecomel sket alunan kaler dia..tapi potongan x cun sangat sebab bab puding2 ni memang xreti nak pepotong cecanttik...asal masuk mulut...Owh...sangat teruja sebab menjadi 1st trial pulak tu buat..gebu gebassss...sebelom ni x rajin nak google kat tenet and memang xda hati nak buat....haha...rajin nak mkan je..tapi kat pasa malam so maniss...sy bukan seorang yg pemanis...but sweet wife okkeh..eh


Ok....presenting ala2 masterchef sket...baru selera suami nak makan...ekekekeke... And my hubby sangat sukeww...tu yg terlebih teruja macam nak buat puding2 lain pulew..bagus jugew..sebab dah nak masuk ramadhan kan..xyah bazir beli kat kedai luar..kuikui...Thanks pada kak Naz'S COSK resipi...memang sdap nyum2...!

so kat bawah ni resipi dia... resipi asal: Naz's COSK @ ovenkecil.blogspot.com

PUDING ROTI MARBLE

Bahan-bahan :
  • 1 paket  agar Tali
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 4 cawan air
  • 4 keping roti *
  • 2 biji telur ayam *
  • 1/2 cawan susu pekat manis *
  • 1 tin susu cair F &N (400ml) *
  • 11/2 sudu teh asen vanilla *
  • 2 sudu besar majerin/planta
  • 2 sudu besar serbuk koko ATAU 1/4 cawan serbuk milo
  • 1 atau 2 pewarna kesukaan (saya letak 2 sudu serbuk koko utk coklat dan 11/2 sudu sirap utk kaler pink tu)
Cara-cara :
  1. Masak agar-agar dan juga gula bersama air di atas api dapur.
  2. Sementara itu, masukkan bahan-bahan bertanda * ke dalam mesin pengisar(blender) dan kisar halus. 
  3. Tuang bahan kisar ke dalam larutan agar-agar yang mendidih.
  4. Kacau sentiasa hingga larutan agak pekat.
  5. Masukkan majerin dan kacau hingga larutan menggelegak. Tutup api dapur.
  6. Bahagi larutan puding kepada 3 bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko dan digaul sebati, satu bahangian dicampur dengan pewarna pilihan dan satu bahagian dibiarkan dengan warna asal atau boleh juga kalau nak diwarnakan.
  7. Basahkan loyang atau acuan pilihan dan sendukkan larutan puding berselang-seli setiap bahagian. Sendukkan adunan terus menerus, tak perlu tunggu keras adunan yang dah disendukkan ke dalam loyang tu. Kalau nak dapatkan corak seperti di atas tu, sengetkan loyang dan sendal loyang tu di salah satu hujungnya supaya tak jatuh. Kemudian mulalah menyenduk adunan berselang-seli hingga habis digunakan. Kembalikan loyang pada kedudukan asal dan biar puding keras.
  8. Masukkan ke dalam peti sejuk. Hidangkan sejuk-sejuk memang sedap. Nyum3!!
HAAA! BOLEH LA BUAT UTK PUASA NANTI...MIHMIH

Tuesday, June 10, 2014

Langkawi Day 2 -Oriental village

Hari tu buat entry Day 1 langkawi je...dah katenya penatt nak menulis and mengupload...banyak gilers gambar kitorang gi langkawi..so hari ni baru nak up cerita day 2 ke langkawi. Jaga2..jangan muntah...sebab entry ke langkawi memang banyak gambar..kahkah... Actually, malam hari pertama tu niatnya nak cari tiket snorkelling kan...dah xsehat pening2 malam tu...pukul 11 lebih bar keluar gi dinner and nak cari tiket semua...memanglah sempatt sangat katenya kalau dah smpai area pantai cenang kul 12 malamm dahh kann...hahaha..so memang x dan laaa nak beli tiket snorkelling malam tu. Then terasa kesedihan dihatikecil ini sebab xdan nak rembat tiket snorkelling...haihh..xpela..so hari kedua tu..pepagi lagi dah keluar selepas bekpes semua kat hotel..terus lelaju hubby memecut ke area pantai chenang nak try cari lagi tiket snorkelling katenya....Sampai2 kat agensi tu, katenya snorkelling xtvt diorg biasanya buat whole day and memang dah abis tiket utk hari tu...waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...nangess aku kejap menitik air mata sekeping dua..eh.. tapi siyess sedih weii xdapat tiket snorkelling kat pulau payar tu..dah la dengar citer best giler snorkelling situ..adudududu...xdak rezeki kami betui...esok dah nak balik memang xsempat la nak ber snorkelling bagai kan kalau beli tiket utk esok...then laki aku nak sejukkan hati aku yang membara kesedihan ni dengan beli tiket untuk island hopping esoknya...so ok la esok boleh berpulau2 an ke tasek dayang bunting katenyaa...pastu biasalah aku...salahkan si suami sbb cakap keluar lambat semalam nak gi beli tiket..padahal sape yang sakit x sehat semalam??? hahahaha...sorry abg..selalu salahkan laki kalau ape2..kahkah....jenis perempuan memang camtu kann....ekekekkeke...


 Muka exited ceria bagai ko nampakk kann sebelumm pergi cari tiket yang konon2 macam ada la tiket tu...


Dah sedih bagai semua..aku masuk kete mendongak ke langit biru buat2 merajuk seketika...lepas tu hubby aku pujuk cakap...kite gi  naik cable car...boleh ...gitteww laki aku pujuk mcm pujuk budak x dapat cekelat...kuikui...aku diamm jeww tanda setuju letteww...then terus kitorang ke Oriental Village utk naik cable car....sampai2 dah penuh jugak orang kat area situ...kat oriental village ni menarik jugak sebab ada cable car, ada nami island, ada xtvt main2, ada 4d cinema, ada macam2 lagi lah..nanti aku tunjuk gambaq lain2..sampai kat oriental village tu..mood aku masih ingt nak bersnorkelling, susah nak tukar mood utk naik ketecable ni sebenarnya...

muka kau dah kenapew camni?? maseh merajuk katenyaa....

tapi bile tengok oriental village ni dah macam best pulak, macam menarik jew..macam best je..terus mood bertukar 360 darjah utk kembali ceria...selepas hubby belikan topi comel utk biniknyaa ni..kakakaka...

Haaa...tengok2...dah kembali ceriaa bile tgk ada macam2 kat sini..aku tengok kete kuning tu macam best gak kalau naik..tapi ramai jugak orang tengah beratuq..so cancell..kete yang boleh naik atas air katenyaa...x la exited sangat nak naik..so lalu depan jew...duck tours namanyaa...boleh cuba kalau ada anak2 kecik..pasti mereka seonok xterkata...kehkeh


Ok, so sebelom masuk ke dalam ni haruslaaa berposing dulu, aku xpasti orang kat belakang tu jual tiket ape..sebab aku lalu tanpa mengendahkan mereka..maybe jual tiket utk aktiviti2 kat dalam tu kot...lepas hubby beli topi semua, terus beli tiket utk naik cable car...sampai2 atas nak beratur dah ramai orang tengah beratuqq...gittew semua semangatt....




 Ni snap mase kami dalam cable car...just amazing vieww!! i love it!! berdebar and exited giler naik cable car..kakakaka....


Aku rase gayat dia lebih bile dah semakin tinggi and pandang ke bawah hutan khatulistiwa je yang nampak..Allahu..cantik sangat pemandangan dari dalam cable car ni....bunyik kicauan beburung segala bagai..rase tenang dan dalam masa yang sama ko rase takut...tetibe aku boleh terpikir kalau cable car tu rosak...hahaha..nauzubillah wei...


Yeayyyy..dah sampai utk 1st pitstop dia.....harrusla berposing di puncak ini....weeee...teruja giler bak hanggg....sangat cantik giler pemandangan diaa...ni baru 1st pitstop..belum sampai ke puncak yg lagi tinggi tu...
Feeling2 tourist dari koweaa..kahkahkah..*aku xtaw nape aku yang galas sling beg laki aku*...erkk..

 Subhanallah....cantik sangat2!!!



 Gambar ni mintak orang arab snapkan..kahkah..pun bolehh kann....sebab susah betui nk dapat gambar berduaa kalau guna camera..kalau gune monopod memang semua boleh masuk lah...kui3...

 Masih berkabus..so xnampak pemandangan dia terang...nampak tourist ni je yang terang...kehkeh


 aku snap gambar ni sebab matsalegh sebelah tu comel cantik hidung mancung giler...ahahaha


Lepas tu kitorang sambung lagi naik cable car utk naik ke atas lagi...lagi bestt okkeyh gi kat atas tu...tapi malangnya skybridge mase ni diorang tutup sebab tengah nak buat pengubahsuaian....sodih betui jemahh...

 Ada pertandingan selfie katenyaaa...so aku gigihla berselfie dengan laki aku guna monopod...kahkah..saje nak memeriahkan pertandingan katenyaaa...
 Minah arab ni la yang aku mintak amik gambar kitorang...kui3..tq guys!

 Haa.....tu kat atas tu yang the top of this sky cab!>. Best giler atas tu boleh makan2 boleh lepak2 lelame mana ko nak sambil makan minum borak gelak ketawa..nak baring pun boleh...hewhew..tapi sebab panas terik kann..xkoser la aku nak baring2 feeling2 berada di skytower...kahkah





Melompat riang itu perluu...bhahaha

Ni gambar aku suka gilerrr sebab tetibe hubby statik kat situ...haha

Naseb ada monopod..boleh berdua bersama itu lebih afdal..eh..

Tengah2 berselfie dengan laki aku,,datang one group mat selleh katenya menanya "hey, what is that? How to use it? dia tanya batang monopod tu pebenda..kahkah..kira Malaysia lagi maju lah...diorang dari Australia..aku cakap ni kayu golf..kehkeh...eh..x...tipuuuu jekk..aku kan baik..xkan nak mnipu tourist tu..so i just said this is monopod that ease us to selfie together2...just use the timer..or else u can use go pro hero 3, automatic no need to use the timer..they juz nodded macam faham la ttu...then tanya plak go pro tu ape kat aku..kemain bersembang macam jumpa jiran sebelah umah....kahkah..u wanna try? then diorang exited masuk ramai2....haha...pastu tanya beli kat mana..aku cakap...u just google and buy online..kui3


 Skybridge yang sedang di maintenance kan katenyaaa....

Ok...dah nak turun dah...balik ke oriental village semula...kekeke



memang best +cantik+breezy+ panas terik+ exited giler naik sky cab ni!..so kalau korang ke langkawi..this is a must activity u guys should do!!..bye sky cab! till we meet again yaw~!

Then jenjalan sekitar oriental village tu ..ada feeding fish, ada nami island utk bergambar yang macam konon2 perkampungan korea...serius cantik giler...kalau boleh semua benda aku nak snapp kat situ..cecomel..ada kedai2 menjual souvenir, ada kedai beg2 cute, ada kedai batik, ada aktivi main benda alah menda ntah...aku xpasti nama dia..hahaha...really had fun!!

 Sky adventure park...nak masuk rasenya rm30 for 30 minute...bak hang...mahai gilo...tp biasalah..kekeke


Nami Island katenyaa....bolehla korang feeling2 dah sampai ke kowea..kahkahkah


Eh...dah sampai ke nami island koweaa...kena lah Posing kejapp...kakakaka


Haa...menda alah ni lah yang aku cakap tak pasti nama dia...Segway Fun Ride....nak naik rm30...nak amik gambar dengan benda menan tu pun kena bayor rm8...baik aku wat makan dengan harga rm8 tu...kehkeh..rileks jek budak ni naik kesana kemari...dah hebbak katenya sebab dia yang duk promote menda ni suh pelancong naik...hahaha..mahai gak naik menda ni...kemainnn...tapi unikk...laki aku xnak cuba plak katenya takut jatuh..bhahahaha

Harruslah bergedikss di signboard winter sonata ni...kahkah

Nami island korea olok2 pun bolehlah...nak gi koweaaa xmampu lagi....kena menabung dulu yerk..tahun depan ada rezki kita gi..kahkah

*gambar instagram*

Bye oriental village...till we meet again okkeyh!...Yes...am really had fun at this oriental village...experiencing the amazing view from the top of mat cincang mount with the freaking great adventure cable car ...banyak lagi x masuk kat sini...xsempat sebab nak gi ke makan mahsuri pulak katenya lepas tu...so next tyme datang kite cube sky park adventure and main menda lah pelik tu dan naik sky cab lagi...kuikuikui...Tunggu utk next episod utk ke makam mahsuri..bye....


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...