SI CANTIK DAN SI KACAK

Monday, November 18, 2013

FLOWER GIRL~

Ehem..ehem...cam lama jeww xupdate blog...cam malass jew...cam xda idea je nak tulis ape...eh... ok...nak ceritanya macam ni...semenjak jd isteri ni...suke sangat tengok bunga...exited sangat kalau nampak bebunga cinta cecomel..kalau pergi mana2 kedai bunga, jusco ke, ikea ke, romantika ke....xsah kalau xbeli bungaa.... dalam umah iolss penuh dengan bebunga ..kadang2 rase...eh..umah aku ni taman bunga ke apew??kahkah...
Ko tengok header aku sudahlah....memang rase nyaman and tenang sangat bile dikelilingi bebunga cantik yang segar ...yess...bunga sangat menenangkan....tapi..tapi....masalahnya kan..kalau aku nak tanam bunga..aku kurang pandai sket nak jaga..nak belai...nak bagi kasih sayang secukupnya...kui3...

Sebelom aku kawen, siyesly aku x berapa gemar dengan bunga..even bunga plastik or fresh flower.. so, kalau gi memana kedai yang ada bunga aku xpernah nak beli or memang xda hati langsung nak p ngendap bebunga tu...aku pon xtaw kenapa minat aku berubah lepas kawen...kemain xleh pisah dengan bunga...gitteww...haha...

So, lepas kawen ni, aku try and aku tanam niat aku nk tanam bunga pelihara and belai betul2...hubby aku antara percaya dengan tak..sebab dia taw aku ni cemana..kahkah....tp lepas yakinkan hubby aku, dia kasik aku tanam...tak banyak pon, dua jenis jew...sebab sbg permulaan...nak tgk binik dia rajin ke tidok menjaganya...kui3.... 







Aku xsure species bunga apa yang ni...sebab xtaw sangat jenis bunga...cuma suka tengok bunga cecantik..kui3. Bunga ni sangat cerewet nak jaga, sebab hari2 kene siram kene belai, and kene bajai dua or tiga kali seminggu...memang cantik dan sangat manja..! Hek elleh ko.....jgn manja sgt okkeyh..jenuh nak jaga ko bg cun selalu...eh...tp suka..suka sangat2 bila tgk kelopak dia segar mengembang....gittew ayat...ahaks






Ini pula bunga lavender, nak kata bau wangi tu xdala bau sangat..kene betul2 hidung kita p ngadap kelopak dia tu haa..baru macam ada bau jew...macam comel jew...macam cantik jew..eh... Dan seriously aku sangat suka jaga belai and bagi kasih sayang pada lavender ni sebab dia xsemanja bunga pink merah kat atas tu. Bagi aku, lavender ni sungguh seksi... sangat tough..sebab 3 kali seminggu je ko kena siram dia.. baja pon xyah selalu, 2 kali seminggu dah ok..tu pon kdg2 aku baja 3 kali seminggu...masih comel dan utuh x layu dibuai mimpi...eh..




Haa..perasan tak ada pokok buluh kat situ....over okkeyh kalau xnampak..dah terag2 kat depan tu haa... haha..ni pokok buluh ni hubby adiahkan masa 1st honeymoon lepas kawen hari tu, beli kat kedai souvenir kat cameron highland. Masa beli tu sangat kecik cenonet jew....ni la lambang keutuhan cinta kami suami isteri, sangat bermakna....dari kecik dah makin membesar dengan jayanya...dah 2 tahun lebih dah umur pokok buluh ni...Harap ianya akan kekal membesar sampai aku beranak pinak, niat nak tanggalkan dari pasu, nak tanam depan umah, tapi umah sewa pulak, tunggu umah betul siap nanti baru nak alih tanamkan kat tanah...hehe..tapi aku xbetul2 jaga pokok buluh ni, sebab pokok ni xda bunga..hahaha...tapi hubby aku rajin siramm pepokok ni...tq abg sebab jaga pokok perkahwinan kita ni..mihmih








Kaktus....semestinya wjib ada di laman umah aku, sebab kaktus ni melambangkan kegigihan kekentalan and xmudah hilang semangat pada sesuatu yang remeh. Aku sangat suka beli kaktus and i'll make sure it will grow bigger and bigger... aku siram 3minggu sekali je...aku susun banyak2 kat tepi tingkap bilik luar..senang dia nak dapatkan cahaya matahari...sebelom ni aku wat hiasan dalam umah..tapi aku perasan dia xgrow bigger and nampak cepat layu sebab xcukup cahaya matahari, so aku rase better dia duk luar...hehe...laman cantik, dia pon hidup sehat..ekekekeke..Ada 10 Jenis semuanya aku susun kat atas ni..Ok, cukupla aku cerita pasal tanam bunga pon dah panjang berjela..gigih update sebab umah dah pasang wifi..ape lagi...bergedik la aku lelaju update blog...sebelom ni guna internet mobile fon xbest sgt nak update...kat office plak kemain susah aku nak hapdet belog..faham2 je lah...heeee...Ok, harap lepas ni aku boleh hapdet belog 3 hari sekali..harapnya lah kalau aku rajin...kehkeh..

I LOVE JOHOR VERY MUCH! This is johor bharu city. Do visit JB guys!
*Eh....tetibe promote JB*
ok....bai..wassalammmmmmmmmmmm

Monday, November 4, 2013

BERAGAM MANUSIA

        Sebenarnya aku suka perhatikan orang...maksud aku perhatikan orang-orang sekeliling aku. Tak kira la siapa dia..saudara mara aku adik beradik aku kawan-kawan, strangers, orang di laman sosial dan kat mane saje aku pergi. Orang zaman sekarang bagi aku unik, kadang-kadang memelikkan, kadang-kadang menakutkan, melucukan, menjelikkan, merbahayakan...see...u get my point? Okeyh... maksudnya disitu...orang kat dunia ni pelbagai ragam..rupa memangla macam-macam kan, bentuk, size, itu memang dah di ketahui dari dulu lagi. Remaja zaman sekarang bagi aku sangat berbeza dengan remaja zaman aku, bukan sahaja remaja, tapi budak-budak, kanak-kanak.. yup.. diorang sangat2 berbeza dari segi pemikiran, perangai, akhlak, pengetahuan. Ok, mungkin dunia makin canggih aku rase, internet bersepah dah xyah pergi cyber cafe bagai nak online, celik mata petik2 touch2 screen depan mata sahaja. Ye la, sekarang kalau budak umur setahun dua tu main godek2 tab, ipad, handset dah x hairan dah, dah memang macam kewajipan aku tengok mak ayah belikan diorang untuk tengok cerita, ajar diorang baca, main game, dengar lagu, dengar nasyid. Aku tak nafikan itu semua ada kebaikan, ada keburukan. Aku xnak ulas panjang sebab aku xda anak lagi. Cuma bagi aku,  penggunaan gadjet tu semua perlu di control oleh ibu bapa. Ada yang menangis kalo tak dapat tab or ipad time makan,sebab nak tengok cerita kartun kegemaran mereka masa makan. Ada yang xnak menyusu kalau tak dapat touch2 main enset. Owh... bahaya...serius bahaya kadang2 aku rase. Seolah-olah diorang dah terlalu addicted dengan gadjet untuk melakukan sesuatu yang lain.  Aku risau melihat persekitaran yang xsihat sekarang. Sebab aku pon bakal jadi mak suatu hari nanti.Aku risau nak mendidik dan membesarkan anak2 aku di masa hadapan. Cabarannya sangat kuat dan mendebarkan aku. Budak-budak sekolah sekarang dia punya advance pasal internet kadang-kadang mengalahkan kita yang dah dewasa. Serius aku cakap, sebab aku tengok my nephew standard 4, serba tahu pasal android, pasal handset, dia lagi hebat explore pasal dunia internet, pasal dunia software android. Itu anak saudara aku, yang kadang-kadang aku rase..wow..giler hebat kau umur 10 tahun serba serbi tahu pasal internet dan enset yang tak pernah aku, akak aku malah suami aku yang gila kan dunia komputer internet bagai xpernah tahu pasal itu semua. Owh...zaman aku dulu masa kanak2 takda nak kenal tu semua..sebab xda lagi semua bagai tu. Zaman kanak-kanak aku penuh dengan mainan di luar rumah, guli, congkak, batu seremban, tang buaya, tang duduk, main gelap cerah, main semunyik2, main cari harta karun, mandi sungai, mandi kolam, lompat galah, main getah, jung-jung inai, main nenek kebayan...serius aku suka! aku rindu dengan permainan tu semua.. Sekarang??? sorry to say, if you guys tell them.."Hey...jum main gelap ceroh, jum main jung-jung inai.....diorang akan pandang korang dengan muka blurr dan selamber jek diorang akan cakap..mainan ape tu maksu"...omg..luluh hati aku! Hahaha...but itu lah kenyataan yang kau perlu hadapi. Batu seremban lagi lah aku rase budak2 sekrang x pandai main, lompat ketingting itu normal..so aku bet diorang boleh main tapi tak tahulah kalau diorang xreti main. Main peluk2 tiang itu kemestian yang perlu selepas balik sekolah menuju ke asrama ataupun ke pagar sekolah mase zaman sekolah rendah mahupun menengah. Sekarang kau rase itu semua ada lagi tak? Aku x pasti.. 

Ok... nanti aku sambung lagi penulisan ini....aku rase aku suka menulis pasal pemerhatian aku sekarang..banyak lagi aku nak kongsi pasal ragam manusia ni..keep on reading guys..wassalam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...