SI CANTIK DAN SI KACAK

Tuesday, July 30, 2013

SPAGHETTI CARBONARA SEAFOOD

Ohayo guzaimasss...eh..silap..annhyong~~ kekeke...aku ingt hari ni dah hari khamis..kemain ko nak cepat cuti...mood dah di kampung memasak nasi minyak dan dagang gedegang...eh... tp rupe rupanya baru hari selasa...hermmm...redho je kak ton..eh

Owh..ceritanya semalam aku duk godek2 spagetthi..sekali ternampak spagetthi carbonara kat blog mane ntah...mua la perut aku menggediks nak jugak time berbuka nanti...pastu dah macam sangat terliur tu, lelajuu la aku gugel cari resipinya...*wah..rajinnn aku nak buat ni*....kemain mood rajin nak masak datang semalam..so tu yang lelajuu aku gugel resipi...padahal klo biasanya malass na masak tyme hari kerja...kuikuikui

Tapi..disebabkan tekak macam nak makan hasil air tangan sendiri, so semangatla masak lepas balik kerja lelaju cari bebarangg kat kedai runcit kat taman tu..and tung tang tung tang kat dapur... bukan ape..klo kat pizza hut carbonara dia mcm kurang creamy and udang seketoi dua jek...kemainn kan nak makan udang banyak...kakakaka...maka...untul lebih creamy and puas hati makan udang banyak beserta sotong da sosej yg banyak..harruslah kena buat senirik ye dop? haaa... so....ini lah hasilnya! Jyeahhhhh~!




Ni...blom lagi masukkan mussel dalam ni...kalo tak lagi yummy yummiyo...kekekeke... laki kemain dua kali makan mase berbuka dan lepas terawihh.....suka hati bini nengoknyaa...hihi... padahal ni 1st tyme buat...sebab sebelom ni macam malas nak buat yang ni..biasanya msak spaghetti bolognese seafood. Naseb jadi and kena semua rase..debbor jugok takut x jadi..termasin ke terlebih pekat ke..tp sebab kita ikhlass masak tu rase macam cukup rase kot...huhuh...ni aku dengar orang ramai cakaplah..kalo masak ikhlas makanan jadi sedap..kakakaka...tp spaghetthi aku ni bolehla kot...sebab cukup rase dan kena dengan tekak aku...kalo orang lain rase aku tak tahu la ghuper camane dop... hurm..tekak memasing kan..tp xpew.. yg penting laki aku sukaa..kakakaka. So kalo ada sesape nak buat lah..ni aku kasi resipi :

BAHAN-BAHAN
1) Carbonara sauce cap prego dalam botol atau tin tu..(kalo tin gune 2 tin..banyak sikit )
2) Sebungkus Spaghetti dari mane2 brand tak kesohlah yer..asal sedap..
3) Fresh Milk...(1 1/2 cawan dutchlady full cream) 
4) Bawang putih (4 ulas -ricih bagi haluss..bukan mayang taw...eh..korang tahu kan ricih tu ape kann)
5) Carrot (setengah biji dipotong dadu..nak banyak potong je sebijik tu..kui3)
6) Udang Fresh (10 ekor...kemain nak fresh kan...klo udang korang xfresh blh jugak..campak kan ajew.. kui3)
7) Sotong besar (2 ekor dan perlu dipotong.. kalo sotong kecik..korang agak2 lah..5, 6, 7 ekor...hekhek
8) 5 ketoi sosej ayamas...(Potong senget2 or bulat2 -sosej brand lain pon bolehhh uolsss)
9) Sedikit lada hitam (Tumbuk dalam lesung or gune yang segera yg dah ditumbuk...ada dijual)
10) Sedikit daun bawang untuk ditabur setelah siap nanti
11) Garam secukup rase...(jgn banyak sgt...kena darah tinggi///kui3)
12) Serbuk perasa maggi sedikit
12) Air (1/2 cawan)


CARA-CARA
* Rebuskan spaghetti hingga betul2 lembut dahulu dan masukkan sedikit minyak supaya meee nya x melekat2 yer ..lepas dah siap rebus..toskan dan simpan bawah saji...hehe

1) Panaskan minyak dan masukkan bawang putih yang diricih tadi...tumiskan sehingga naik bau wangi
2) Masukkan sos carbonara tu (saya guna 1 tin setengah aje..maksudnya yang 1 tin lagi separuh je guna)
3) Masukkan fresh milk 1 1/2 cawan dan kacau sampai sebati dan tunggu hingga menggelegak sedikit
4) Masukkan air 1/2 cawan
5) Masukkan lada hitam yg telah ditumbuk tadi dan kacau hingga sebati
5) Masukkan carrot, sosej yang telah dipotong tadi dan kacau
6) Setelah carrot dah macam agak2 lembut sket, masukkan udang, sotong
7) Masukkan garam dan serbuk perasa maggi secukup rase (bulan puasa xleh rase..so agak2 lah)
8) Siap....dan boleh dihidangkann untuk anak2 kawan2 mak2 dan suami isteri..eh..untuk diri sendiri juga...kekeke

Ok.. bai..malam ni nak buat puding roti pulak rasenya..sebab semalam mengantuk sangat x jadi puding roti dibuatnya...kakakaka... Bai, wassalam

Resepi asal aku amik kat blog ni : spagetty-carbonara.. Tapi aku renovate sket tambah udang sotong and lain2.. kekeke..so jd resipi aku.


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...