SI CANTIK DAN SI KACAK

Tuesday, April 2, 2013

DREAMZ HOUSE : 1st Step Done!


Alhamdulillah...Alhamdulillah....Ya Allah..

Berkat kesabaran kami suami isteri, Disember 2012 kami diberi peluang and rezeki oleh Allah untuk booking satu rumah yg aku rase memang betui2 punya rumah impian untuk aku dan suami serta bakal anak kami menetap nanti... ameen

Seriously speaking, umah kat area johor more cheaper than kuantan and terengganu, ini from my observation lah..sebab before this aku pernah tinggal kat kuantan..try jugak usha rumah area sana yang ada aku berkenan sebijik....double story 65 x 18 pon dah rm 3ratus ribu ke atas...haaaa kau! makan meggi jew la bulan2 kalau bergaji macam kami suami isteri ni...but...mungkin Allah suh kami bersabar lagi jangan beli kat kuantan tu....tup2 Allah bg rezeki kami suami isteri berpindah  ke johor dan syukur sangat2 sebab terjumpa dengan rumah impian kami yg memang jauh lagi besar dan murah!! *seronokk tak tahu nak habaq sambil lompat bintang tinggi2 sampai pucuk atap...erkkkk*

So, bile dah jumpa and tengok regenya memang ohsem dengan keluasan yang best... we olss xda la cecepat booking....kami juz amik brochure and pk jugak 2,3,4,5 hari sebab pikir jugak betui ka nak menetap di johor ni..xnak pindah2 dah...hurm...kan nnti suami kene transfer lagi ke penang ke korea kew..*erkkk*...acanew? ok2...so bile dh jenuh and abis se abis abisnya pikir...kami decide memang berbloi untuk beli rumah tu! So a week after kitorang survey and pikir tu, kami lelaju ke show house dia...memang ohsem dan moden serta mantap luasnya jugak! terus berkenan di hati di sebabkan banyak benda contohnya ada dua kitchen yg berasingan, wet and dry kitchen, wet kitchen kire luas jugak dan open air..seriously meman iolss suka...ngeee~!! Dry kitchen pon memang kirenya boleh lah gegolek jugak luas dia...hehe...then for family area kat floor atas pon luas..memang best!!

Terus berkenan dan jumpa dengan developer dia yang kat branch office depan show house tu, pilih2 rumah side mana nak..memang laku gilerr kot...yang kami booked tu kiranya 2nd phase..1st phase dh habis unit dijual... for 2nd phase mase nak book ada lagi 7 unit tinggal..and sangat2 syukur sebab dapat jugak book rumah tu....tapi kami amik yang intermediate lot.. ikut hati sanubari aku nak yang corner lot....tapi...tahu2 lah kan..regenyaaa konpem lagi tinggi sangat2..owh memang xmampu lah...huhuhu...*xpe lah..untuk 1st house ni..kite pilih yg tengah dulu...nanti duit bnyak beli corner lot plak...ayat nk pujuk hati sendirik... wuwuwuwu*

So, bila dah booking ni bukan dengan mulut cakap nak booking je...tangan dan poket tu make sure ada benda*bukan toyol okkeyh*...eh....maksud aku..bukan dengan tangan kosong...kene bayar hokkeyh!!.RM 500.. details bayaran untuk RM 500 tu aku xtaw sangat sebab hubby yg uruskan semuanya...ngeee...tapi rasenyew untuk proceed housing loan selepas tu kot...and aku macam malas sangat nak amik tahu..sebab exited dapat beli rumah sendirik katenyewwww haaaa kak ton..eh..nanti bila aku dah taw aku share...hehe

Then bile dah booking...dia kasi masa dalam 2-3 bulan dari tarikh booking kene jelaskan lagi rm 5ribu something as a downpayment... for lawyer punya bayaran semua developer tanggung...huntonggg kanns...hehe

So..dalam masa dua bulan tu kami settlekan documents needed for housing loan..hubby aku memang buat research dulu bank mana yg offer interest rate paling rendah...dia hantar documents2 tu pada semua bank...bank islam, cimb, hong leong, affin, and mcm2 bank lagi la..memang gigih hubby aku ni...sebab bab2 camtu aku x gigih..haha.. kalau bab shopping tu PASTI..haha..then dalam banyak2 bank tu, affin bank offer da lowest rate dan x fixed bayarannya... alhamdulillah!!

Awal bulan 3 hari tu, affin bank kol ckap loan dah luluss!! *lelompat kami berdua dibilik tidur...eh*.... then dalam bulan 3 tu jugak la kami dapat sign SPA (Sale and Purchase Agreement). Ya Allah....syukurrrrrrrrr sangat2! heeee....lepas sign agreement kami dapat hadiah mug dua biji dari huwayang ni..^^





Rumah kami di Pulai Hijauan
(Pulai Indah yg dah siap pon adalah dari developer yg sama..thats y kami percaya pd developer ni)


Ya Allah...syukur sangat2... heee... umah impian bakal menjadi kenyataan....!! Ameen...kami bukan beli rumah siap terus...kami beli rumah xsiap lagi... lagi 2tahun IA siap semuanya...akhir 2014 or awal 2015 iA dah boleh masuk...dua tahun tu sempatlah kami menabung untuk renovate itu ini kan...sekarang dua tahun x lama hokkeyh...lip lap lip mata dah masuk bulan 4 ni haaa...huhu..so kene kuat bekerja dan cr rezeki lebih sekarang...ameen.. Developer perumahan ni namanya HUAYANG main office di Taman Universiti, Skudai. Kami percaya dengan developer ni sebab projek perumahan yg banyak fasa jugak dah siap di Pulai Indah..memang cantik jugak rumah area situ tp konpem2 lah dah abis dijual..huhu

Sekarang pon perumahan untuk rumah kami tu dah dalam 30%... memang kejap je pekerja2 bangla tu buat...dan sememangnya kami akan pergi melawat tapak sebulan sekali...hahahaha..*nampak tak betapa ketidaksabaran nak masuk rumah sendiri tu berada pada tahap petala ke 21!hahaha* Maaf...lupe nak amik gambar..nanti dah 60% siap saya akan update lagi..heeee!..

Before i end up this entry, lets chekidout how  our house look alike...taraaaaaa....

V
V
V
V
V
V
V





Ini show house dia!! I LOVE IT!! Kat dalam dia memang modern deco style.. hehe.. modern house style and kat bahagian atas tu kekonpem iolss akan buat anjung untuk rehat2 dan berborak bersama family*see umah blom siap kepala dah sibuk nak deco...kekekek...anda suka??? hehe..mohon 2015 menjelma awal...huhu..Terima kasih untuk suamiku yang dah merealisasikan impian isterimu ini! ngeeeee haaaa~~^^


10 comments:

Razil Tahir said...

Cantik! Cantik!
Gila jelez~
Hurh~ bile nak kerja nie... huhuhuhuhuhuhuhuhu XD

eh btw, congratz! XD

Anonymous said...

Hi.. Salam perkenalan. Sy pun beli umh kat situ gk.. Mn taw kita berjiran t..♡

Ema Minami said...

he...thanx razil!..ala..nti dah keje knpem boleh beli...hehe

hye aninomes.. hehe...tu la..klo berjiran bagus juge...hehe

ccake.... said...

mantap la hemmmaaa!!! :)

Ema Minami said...

kikiki....biasa2 je azie!! nanti dah siap umh baru aku, leh import ko baking2 utk wat hse warming..haha

♥ Yuslin Kamal ♥ said...

saya pun pernah pergi survey rumah kat pulai indah ni..memang cantik :)

Anonymous said...

SELAMAT BERJIRAN KITA YE!
:)

ryn tanpanama

Anonymous said...

Berjiranlh nnt ya..kami beli semi-d

Irma Putri said...

wah excited tunggu rumah siap...cantik pulai hijauan..kami tgl di pulai indah..lbh krg jugak design nye

friza said...

BERAPA HARGA U BELI.. BOLEH BG CONTACT NUM PEMAJU X

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...