SI CANTIK DAN SI KACAK

Friday, February 8, 2013

SEDETIK NAFASKU PART 2




 
Terbeliak biji mata  aku apabila terpandang wajah beliau..yer…wajah Dr Rayyan Arjuna Isfan Bin Iskandar  Afif…kacukan melayu + arab +Chinese + Vietnam kowt..eh..bukan..ntah..muka kacaks sangat sampai aku xtaw dah berkacuk ape Dr rayyan ni… Muka  dah kemerah merahan macam red velvet cake plak aku tengok mamat ni..menahan marah mungkin sebab tetiba dilanggar dan disembur laju oleh kata2 berapi aku sebentar  tadi… dalam hatiku “omaigod…omaigod….parahh aku lepass ni…cemane nie..cemanewww?? hati aku bermonolog meroyan sendirian.

“Awak ni takda mata yer langgar saya..ataw mata awak dah rabun tahap petala dewa ke lapan belas??? Awak tengok ni..skrin iphone saya pun dah pecah..awak nak ganti ker?” Eh….suka suka kau je cakap aku takda mata…sape langgar sape pulak?? Setakat Iphone cap ayam…eh..ok..iphone 4s tu aku boleh beli 10 bijikk hokkeyh…TAPI YANG MAINAN PUNYA LAH..kahkah..”bisikku sendirian dalam hati” Woi Afia..sempat lagi kau nak berlawak time2 camni..Hati aku kembali berdebar-debar dan dengan tidak semena-mena aku cepat-cepat mengutip buku buku ku yang berteraburan lantas berlalu laju-laju ke kelas Dr Chew dengan hanya melafazkan kata “maaf’ tanpa berpaling kearah mukanya yang digiliai ramai bukan sahaj oleh staf2 di fakulti ini malah pelajar2 disini..”kacakla kononnyaaa….wekss!!….”protesku tanda geram dan marah...

Hoih…jam dah 2.58…mampussssssss aku kali ini..Aku berlari2 ke kelas Dr Chew”Datang jumpaaa saya jam 5 nanti!!” pekiknya dari kejauhan dan aku hanya buat dengar tak dengar sambil terkejut 2 saat bila dengar “JUMPA SAYA”!! Alhamdulillah….jam 3.01 pm aku betul2 sampai ke dewan kuliah tu dengan nada legaaa disebabkan bayang Dr chew tidak lagi kelihatan di situ…baru sahaja aku nak meletakkan badanku ke kerusi kuliah bersebalahan teman karibku Fyna Aleesya tetiba suara nyaring Good Evening Class Dr Chew memecahkan kebisingan kelas. Selamattttttttttttt aku, piuuuuuuuu!! *sambil menadah tangan syukur* tapi otakku mula teringat kata2 Dr Arjuna tadi..”JUMPA SAYA JAM 5!” membuatkan hati aku tetiba merasakan aku masih belum selamat….aduiiiii. sambil tanganku menggaru dahi licin tak licinku.

“Afia…dah kau ni kenapa tercungap-cungap sambil menadah tangan ni..terserempak dengan Pontianak disiang hari ke? Muka macam baru kene tinggal dengan suami je kau ni..berkerut semacam” Tanya Fyna dalam nada berseloroh…”Aku tadah tangan sebab menang SMS TMpoint RM50 RIBU…eh…” sambil gelak kecil pada Fyna..”Kau menang?? Biar betik?? Balas fyna keghairahan dalam nada perlahan bile mendengar 50 ribu sambil matanya terbeliak bulat. “Hoih…tipu jew lah…ada lah..SECRET GARDEN okkeng”..balasku sambil senyum nakal..Ok..dah..nanti aku cerita kat kau ape terjadi tadi..sekarang kita focus..nanti kan tak semena-mena kene panggil dengan Dr Singa tu” ….. Fyna kembali fokus matanya yang berspek ala2 korean doll pada Dr Chew di hadapan dengan muka tak puas hati.

Sepanjang kelas Dr Chew fikiranku masih ligat memikirkan apa bakal terjadi jam 5 petang nanti… arghhhhhhh…matiiii aku….apa la mamat tu nak marah aku nanti..dahla aku hanya melafazkan seketul MAAF tanpa berpaling..dahtu pecahkan skrin iphone 4s dia plak…aduiiii….memang bad dayyyyyy untuk aku hari ini..argh…sape suruh dia guna enset mahal..kan senang kalau guna enset cokia murahan macam aku ni..pecah…beli baru…pecah..tukar len…pecahh je…terus boleh campak lelaju ke dalam jamban..eh..ok.. aku makin melalut bile risau dah tahap kronik…tapi tetiba rase bersalah pun ada..tak pun ada…aku ke yang salah?? Ataw mata dia pandang tempat lain…aku dah tengok and jalan betul2 kot…monologku sendirian didalan hati kecilku..

Mataku melirik kearah jam enset cokia ku…ohmaigod…jantungku makin berdegup kencang…lagi 5 minit kelas Dr Chew nak abis dan bermakna pukul 5 nanti aku bakal mendapat “serangan PENGGANAS” dari tentera arab+Chinese+Vietnam ntah ape kacuknya kau nak cakap..sememangnya fikiranku jauh dari kelas Dr Chew hari ini…aku mohon ampun Dr Chew..malam ni aku belajar dr fyna..JANJI!! Fyna bab2 math memang Zassssssssss mantapnya…kau kelip2 mata 5 kali Fyna dah boleh siap 20 soalan tutorial..Hebbat kan! Kau makan ape Fyna hebbat sangat huh?? *hati kecilku menyoal tetibe*

“Ok end of da  class  for today…make sure u guys finish up all the tutorial questions I gave to u by tomorrow~!” pesan Dr Chew dalam nada tegas. “Fyna…I gotta go somewhere.. U balik dulu ea.. iolss ada hal penting lagi secret nak settle sebelom Iolssss koma masuk sepital nnti.” Beritahu aku pada fyna yang maseh blurr dengan apa yang berlaku pada aku..’Afia….Afiaaaa!! Isk…balas Fyna sambil memuncungkan bibirnya”

Aku segera berlalu dengan hati yang berdebar melangkah laju bukan lenggang kangkung lagi ke bilik Dr Rayyan. Sambil berjalan..sambil beristighfar Ya Allah..Ya Allah…sambil memohon pertolongan pada-NYA. Tetiba langkah kaki ku berhenti setibanya di aras 1…Kalau aku tak jumpa dia…boleh tak ea…ke lagi matiiii kalau tak jumpaa sebab serangan makin mengganas??

Arghhh….Afia…kau  boleh plak nak berkira2 time ni kan..atau aku just mesej dia cakap “Maaf kacaks…eh ..Dr…sy senggugut…tak boleh nak bergerak”..tetiba kene senggugut pulak kau kannn…tadi elok jek..ataw… aku taip “ Salam Dr Rayyan Arjuna yang kacaks lagi comel…saya mintak maaf pasal pecahkan enset tadi dan mohon diberi kelonggaran supaya esok saya jumpa Dr kerana hari ini saya ada kelas bahasa German jam 5 sampai 6” Eh..bila pulak kau daftar kelas bahasa germann ni oii Afia??? Menipu nanti Allah marah Afia…tetiba teringat pesanan ustazah Hasma ku ketika darjah 6 bestari dahulu…Adoiii….abisss…cemana ni…takutttttnyaa woih!!… Ok..tenang Afia…TARIKK nafass….hembuss….tenanggggg…” pujuk hati kecilku yang memang dah kecil ini” sambil menyambung langkahku ke aras 2…

271…yer… no bilik dia…terpampang nama kacuk beliau lah kononya..eh..ok..Sekarang aku betul2 berada depan bilik dia sambil teragak-agak nak mengetuk…aku sekali lagi menadah tangah sebelum mengetuk bilik beliau dan tatkala itula aku terdengar namaku dipanggil dari suatu lorong…”Afiaa!!! Terkujat dan sentap aku okkeyh…ni kalau aku ada sakit jantung konpem koma setahun…eh Over sangat kau Afia.. Gelapp….aku kurang nampak..rabun jauh mungkin aku ni..makin banyak belajar memalam katanye..ye ker..eh..mungkinn…aku berdebar…ohmaigod…itu macam suara pengganass tu…eh..maksud aku Dr Rayyan…aku bulatkan mataku yang sedikit sepet ini mencari2 kelibat beliau..Oh..memang benar beliau…”Afiaaa…tunggu kat situ..lagi 2 minit, saya nak buat air kejap” gilerr tajam mata dia boleh Nampak aku dalam gelap..Eh ..eh… aku tengah berdebar kau sempat lagi nak buat air kan…ok…aku tunggu sambil mulutku kumat kamit baca doa supaya selamat dari “serangan pengganas” nya.

“Ok…masuk dalam”… arahnya ringkas..pintu biliknya ditutup rapat…”ARGH…MATEEY…MATEEYYY AKU PASNI” eh…korang jangan pikir pelik..aku cakap macam tu sebab aku mungkin bakal di marahi beliau. Diam sesaat dua seketika dia menghirup nescafe tersebut… haruman necafe rich 3 in 1 menusuk hidungku yang boleh la mancung ala2 nora Danish…eh..mancung ker…fyna yang cakap la...atau fyna saja bohongi aku??? * siap kau Fyna kalau kau tipuu…eh..ok..abaikan  hal mancung sekejap...yang aku tau sekarang aku bakal menghadapi serangan bom dari beliau..bersiap untuk Koma mungkin..atau buat2 pengsan..eh..aku hanya mampu menunduk melihat ke bawah menekan punat2 keypad enset cokia ku..

“Afia”..….dia bersuara memecahkan kesunyian petang dibiliknya..”Yer saya… Dr…sebenarnya saya nak…” “Awak nak ape?” Awak nak nescafe ni ke?  Dia membalas dengan muka serius tapi masih kacak sebelum aku menghabiskan kata-kataku… BERSAMBUNG~!!

-Ema Minami 8/2/2013-


3 comments:

Razil Tahir said...

kalau berkali-kali mention kacak tue memang kacak gila plus angau la nie... tengok sikit muka dia... hehehe

ANISRAHIM said...

Perghh ema! x sangka novelis rupenye. Nti buat cerita lagi, pakai nama sy sbg heroin ye ekeke.

Later sy singgah balik, sat lagi kol 1 keje :D

Ema Minami said...

razil...ini namanya khayalan punya cerita...hahaha

anis....jemput singgah2 selalu yer...^^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...