SI CANTIK DAN SI KACAK

Friday, February 8, 2013

SEDETIK NAFASKU PART 2




 
Terbeliak biji mata  aku apabila terpandang wajah beliau..yer…wajah Dr Rayyan Arjuna Isfan Bin Iskandar  Afif…kacukan melayu + arab +Chinese + Vietnam kowt..eh..bukan..ntah..muka kacaks sangat sampai aku xtaw dah berkacuk ape Dr rayyan ni… Muka  dah kemerah merahan macam red velvet cake plak aku tengok mamat ni..menahan marah mungkin sebab tetiba dilanggar dan disembur laju oleh kata2 berapi aku sebentar  tadi… dalam hatiku “omaigod…omaigod….parahh aku lepass ni…cemane nie..cemanewww?? hati aku bermonolog meroyan sendirian.

“Awak ni takda mata yer langgar saya..ataw mata awak dah rabun tahap petala dewa ke lapan belas??? Awak tengok ni..skrin iphone saya pun dah pecah..awak nak ganti ker?” Eh….suka suka kau je cakap aku takda mata…sape langgar sape pulak?? Setakat Iphone cap ayam…eh..ok..iphone 4s tu aku boleh beli 10 bijikk hokkeyh…TAPI YANG MAINAN PUNYA LAH..kahkah..”bisikku sendirian dalam hati” Woi Afia..sempat lagi kau nak berlawak time2 camni..Hati aku kembali berdebar-debar dan dengan tidak semena-mena aku cepat-cepat mengutip buku buku ku yang berteraburan lantas berlalu laju-laju ke kelas Dr Chew dengan hanya melafazkan kata “maaf’ tanpa berpaling kearah mukanya yang digiliai ramai bukan sahaj oleh staf2 di fakulti ini malah pelajar2 disini..”kacakla kononnyaaa….wekss!!….”protesku tanda geram dan marah...

Hoih…jam dah 2.58…mampussssssss aku kali ini..Aku berlari2 ke kelas Dr Chew”Datang jumpaaa saya jam 5 nanti!!” pekiknya dari kejauhan dan aku hanya buat dengar tak dengar sambil terkejut 2 saat bila dengar “JUMPA SAYA”!! Alhamdulillah….jam 3.01 pm aku betul2 sampai ke dewan kuliah tu dengan nada legaaa disebabkan bayang Dr chew tidak lagi kelihatan di situ…baru sahaja aku nak meletakkan badanku ke kerusi kuliah bersebalahan teman karibku Fyna Aleesya tetiba suara nyaring Good Evening Class Dr Chew memecahkan kebisingan kelas. Selamattttttttttttt aku, piuuuuuuuu!! *sambil menadah tangan syukur* tapi otakku mula teringat kata2 Dr Arjuna tadi..”JUMPA SAYA JAM 5!” membuatkan hati aku tetiba merasakan aku masih belum selamat….aduiiiii. sambil tanganku menggaru dahi licin tak licinku.

“Afia…dah kau ni kenapa tercungap-cungap sambil menadah tangan ni..terserempak dengan Pontianak disiang hari ke? Muka macam baru kene tinggal dengan suami je kau ni..berkerut semacam” Tanya Fyna dalam nada berseloroh…”Aku tadah tangan sebab menang SMS TMpoint RM50 RIBU…eh…” sambil gelak kecil pada Fyna..”Kau menang?? Biar betik?? Balas fyna keghairahan dalam nada perlahan bile mendengar 50 ribu sambil matanya terbeliak bulat. “Hoih…tipu jew lah…ada lah..SECRET GARDEN okkeng”..balasku sambil senyum nakal..Ok..dah..nanti aku cerita kat kau ape terjadi tadi..sekarang kita focus..nanti kan tak semena-mena kene panggil dengan Dr Singa tu” ….. Fyna kembali fokus matanya yang berspek ala2 korean doll pada Dr Chew di hadapan dengan muka tak puas hati.

Sepanjang kelas Dr Chew fikiranku masih ligat memikirkan apa bakal terjadi jam 5 petang nanti… arghhhhhhh…matiiii aku….apa la mamat tu nak marah aku nanti..dahla aku hanya melafazkan seketul MAAF tanpa berpaling..dahtu pecahkan skrin iphone 4s dia plak…aduiiii….memang bad dayyyyyy untuk aku hari ini..argh…sape suruh dia guna enset mahal..kan senang kalau guna enset cokia murahan macam aku ni..pecah…beli baru…pecah..tukar len…pecahh je…terus boleh campak lelaju ke dalam jamban..eh..ok.. aku makin melalut bile risau dah tahap kronik…tapi tetiba rase bersalah pun ada..tak pun ada…aku ke yang salah?? Ataw mata dia pandang tempat lain…aku dah tengok and jalan betul2 kot…monologku sendirian didalan hati kecilku..

Mataku melirik kearah jam enset cokia ku…ohmaigod…jantungku makin berdegup kencang…lagi 5 minit kelas Dr Chew nak abis dan bermakna pukul 5 nanti aku bakal mendapat “serangan PENGGANAS” dari tentera arab+Chinese+Vietnam ntah ape kacuknya kau nak cakap..sememangnya fikiranku jauh dari kelas Dr Chew hari ini…aku mohon ampun Dr Chew..malam ni aku belajar dr fyna..JANJI!! Fyna bab2 math memang Zassssssssss mantapnya…kau kelip2 mata 5 kali Fyna dah boleh siap 20 soalan tutorial..Hebbat kan! Kau makan ape Fyna hebbat sangat huh?? *hati kecilku menyoal tetibe*

“Ok end of da  class  for today…make sure u guys finish up all the tutorial questions I gave to u by tomorrow~!” pesan Dr Chew dalam nada tegas. “Fyna…I gotta go somewhere.. U balik dulu ea.. iolss ada hal penting lagi secret nak settle sebelom Iolssss koma masuk sepital nnti.” Beritahu aku pada fyna yang maseh blurr dengan apa yang berlaku pada aku..’Afia….Afiaaaa!! Isk…balas Fyna sambil memuncungkan bibirnya”

Aku segera berlalu dengan hati yang berdebar melangkah laju bukan lenggang kangkung lagi ke bilik Dr Rayyan. Sambil berjalan..sambil beristighfar Ya Allah..Ya Allah…sambil memohon pertolongan pada-NYA. Tetiba langkah kaki ku berhenti setibanya di aras 1…Kalau aku tak jumpa dia…boleh tak ea…ke lagi matiiii kalau tak jumpaa sebab serangan makin mengganas??

Arghhh….Afia…kau  boleh plak nak berkira2 time ni kan..atau aku just mesej dia cakap “Maaf kacaks…eh ..Dr…sy senggugut…tak boleh nak bergerak”..tetiba kene senggugut pulak kau kannn…tadi elok jek..ataw… aku taip “ Salam Dr Rayyan Arjuna yang kacaks lagi comel…saya mintak maaf pasal pecahkan enset tadi dan mohon diberi kelonggaran supaya esok saya jumpa Dr kerana hari ini saya ada kelas bahasa German jam 5 sampai 6” Eh..bila pulak kau daftar kelas bahasa germann ni oii Afia??? Menipu nanti Allah marah Afia…tetiba teringat pesanan ustazah Hasma ku ketika darjah 6 bestari dahulu…Adoiii….abisss…cemana ni…takutttttnyaa woih!!… Ok..tenang Afia…TARIKK nafass….hembuss….tenanggggg…” pujuk hati kecilku yang memang dah kecil ini” sambil menyambung langkahku ke aras 2…

271…yer… no bilik dia…terpampang nama kacuk beliau lah kononya..eh..ok..Sekarang aku betul2 berada depan bilik dia sambil teragak-agak nak mengetuk…aku sekali lagi menadah tangah sebelum mengetuk bilik beliau dan tatkala itula aku terdengar namaku dipanggil dari suatu lorong…”Afiaa!!! Terkujat dan sentap aku okkeyh…ni kalau aku ada sakit jantung konpem koma setahun…eh Over sangat kau Afia.. Gelapp….aku kurang nampak..rabun jauh mungkin aku ni..makin banyak belajar memalam katanye..ye ker..eh..mungkinn…aku berdebar…ohmaigod…itu macam suara pengganass tu…eh..maksud aku Dr Rayyan…aku bulatkan mataku yang sedikit sepet ini mencari2 kelibat beliau..Oh..memang benar beliau…”Afiaaa…tunggu kat situ..lagi 2 minit, saya nak buat air kejap” gilerr tajam mata dia boleh Nampak aku dalam gelap..Eh ..eh… aku tengah berdebar kau sempat lagi nak buat air kan…ok…aku tunggu sambil mulutku kumat kamit baca doa supaya selamat dari “serangan pengganas” nya.

“Ok…masuk dalam”… arahnya ringkas..pintu biliknya ditutup rapat…”ARGH…MATEEY…MATEEYYY AKU PASNI” eh…korang jangan pikir pelik..aku cakap macam tu sebab aku mungkin bakal di marahi beliau. Diam sesaat dua seketika dia menghirup nescafe tersebut… haruman necafe rich 3 in 1 menusuk hidungku yang boleh la mancung ala2 nora Danish…eh..mancung ker…fyna yang cakap la...atau fyna saja bohongi aku??? * siap kau Fyna kalau kau tipuu…eh..ok..abaikan  hal mancung sekejap...yang aku tau sekarang aku bakal menghadapi serangan bom dari beliau..bersiap untuk Koma mungkin..atau buat2 pengsan..eh..aku hanya mampu menunduk melihat ke bawah menekan punat2 keypad enset cokia ku..

“Afia”..….dia bersuara memecahkan kesunyian petang dibiliknya..”Yer saya… Dr…sebenarnya saya nak…” “Awak nak ape?” Awak nak nescafe ni ke?  Dia membalas dengan muka serius tapi masih kacak sebelum aku menghabiskan kata-kataku… BERSAMBUNG~!!

-Ema Minami 8/2/2013-


Thursday, February 7, 2013

DESARU DELICIOUS!

Gitteww tajuk nak deliciuos2 bagai kan....haaa...korang yang duk area johor konpem selalu sangat p desaru kan...sejak berpindah ke jb ni iolss baru je sekali sampai ke desaru ni..*banyak sgt tempat menarik kat johor ni katenyeww sampai tetiap minggu kene plan nak ke mana..hiks* syukurr menadah tangan~And what i can say is DESARU mmg best! Kenape?? ok...sebab pepasir mulus seputih gebu..eh..

So, kalau nak ke desaru ni kalau dari pasir gudang*banyak plak kalau kau* just lalu express way senai-desaru-pasir gudang..dalam 30 minit sampai lah...tu suami aku bawak xlaju sangat..kalau laju dalam 20-25 dah boleh sampai kat situ dengan jayanya.

ni dia expressway senai-desaru-pg tu...ala2 penang bridge gitteww...
bukan london bridge taw uolss...hewhew


Then, sebelom sampai ke pintu gerbang ke desaru beach tu ada satu arca ukiran menarik kat sebelah tepi jalan sampai snap gambar pon gegar2 kan sebabnya eksaited bile dh nak sampai katewkau...eh





ok....dah sampaii!! yeayyyyyyy...lesgo to da beach..beach...eh eh

Time ni memang matahari tengah membahang....gigih diorang semua mandi..sun bathing la kan...eh

 i olsss mampu duk bawah rimbunan pokok je dlu sebab panasss sangat katenyewwww.....heee...^^

Eh...eh..pakcik ni tetibah muncul halang view yg santek plak...hee...

Memangg besss bile kene angin pantai...hilang stresss jap katenyeww...terapi stresss ni taw...kalau nak lagi besss...harruss bawak kerusi malasss sambil baca novel dibawah rimbunan pokok dan sesambil kekunyah sosej dan nugget katenyew...sebab kat sini jugak disediakan tempat untuk barbeque...berbaloi lah bile datang dari jauh nak berpicnic bersama family kan! hehe... Tapi jangan lupa bawak arangg pulekss...dah nak bakar nanti kalau xda arang nak gune hape?? APTB..eh

suhhwettt sangat kapel cine tuh katenyewww siap main istana pasir2 lagi kan..siap aku cover dia lg dengan skirt sebab seksaa sgt mata aku tengok bikini2 ni...eh...laki sukaa la kowtt....opss

 Hubby gak yang cool sambil minum air kan...amboihhhhh

 kau tengokk....sebab nak jugakk bergambar tepi pantai...aku gigih bawak sorat khabar ttup kepala...haha... puteri lilin la sgtt kauu....*tgn kat dada*


Cantikkk kan kerusi yang bentuk mengkudaa tu....lagi kacaks bile ada Awal ashaari kat situ" eh...haha

Kat belakang tu toilet untuk mandi dan persalinan sesiapa yang mahu berendam dalam pantai sampai kejang katenyewww...haa...so tak perlu risau kat mane kau nak bersalin...eh..bertukar baju... toilet dia iolss tak tinjau pulak cemane keadaannya...huhu..

dah penattt berpanass....kite rest dulu menikmati udara segar pantai....heeeeeeee....


kat sini pun ada jual bebarang serbiniyer yg korang boleh beli..ok la..xla mahai sangat...iolss beli fridge magnet cengkerang jew..hehe..pelampung yang untuk disewa pun ada..berapa hengget satu jam ntah lupa jemah nak tengok...hewhew

Kedai makan untuk lunch pun ada...tapi we olss x makan sini...sebab iolss la..iolss tengok macam x berapa bersih...huhu..yess..aku memang hygene sgt...so aku cakap kat hubby makan kat tempat len je lah..tapi..ramai je makan kat kedai tu...huhu


Kat sini ada kerusi bentuk yang unik yang iolss duduk tu..macam bentuk mengkuda gitew....*ayat apew tu ema oii mengkuda??*...ntah..main hentam je...tapi jarang aku jumpa kusi cenggitu....so tu yang cuba duduk ..eh...haha

 Eh eh......cam hakak2 pulakkk laki aku ni posingg...jambu la plak nengokkkkk awak nieh...nak kenal boleh x hakak?? .haha

Aucakkk!! eh eh...ok bai...itu sahaja perjalanan ke desaru delicious! 

 Sehingga kita berjumpaaa lagi Desaru yummeyh! heee....



Tuesday, February 5, 2013

Cuti-Cuti Cinta Kinabalu Day 2 Part 1

Ahhaaa....boleh sgt kau baru nak bercerita pasal cecuti kinabalu day 2 kan..dah jd jerukss gegambar ke kk tu semuaa baru nak berserita...eh cerita...hurm..day 2 kitorang bersiap2 untuk ke kundasang and jengah gunung kinabalu katenyewww...bukan panjat okkeyh...jengah2 jek..cicici..so dalam kul 7.30 camtu la kami gerak dari hotel yaho tempat penginapan kami..hotel yaho ni xla mahal sangat okeylah untuk 4hari 3 malam rate dia dalam rm 2 ratus lebih kot xsilap..murah kan....alaa untuk tidur je kan... lupa plak nak amik gambar hotel tu.. tapi best je sebab lengkap dengan aircond bagai.

So dalam perjalanan ke gunung kinabalu tuh..tetibe kene benti plak sebab nak bagi laluan kepada sabah le tour ke hape ntah haa.....dahla tengah panas membahang time tu..pasrah jew lah jemahh dengan suami jemahh...eh... so sempatla menikmati keindahan kampung kat area sini...lupe plak kampung ni nama ape..hewhew

cantik dan rase sejuk jewk even tengah kepanasan...eh

Ha...ayuh berposing kejap kat sini sementara menunggu abag2 kayuh beskal lalu..hewhew

see......dah lalu dah pun..cececece...punya lama iolss nak kene tunggu ..45 mminit kowt..*bazir camtu je kan...erghhh*.bagi laluan kat korang..naseb badan taf sensorang kan..so boleh dimaafkan..eh.

Then...kitorang sambung lagi perjalanan ke kundasang..tengok langit macam dah nak mendung2 comel jek...boleh ke ni nampak gunung kinabalu ni..harap2 nampak la dari kaki pun dah cukup..wuwu..so seksaited sangat bile dah nampak pintu gerbang nak masuk ke gunung kinabalu tu...

Nak masuk sini kene bayar jugak taw...bukan free2 jew...hee...tapi murah jek... rm4 sorang... kat dalam ni ada taman botani dengar ceritanya..so kalau nak hirup udara segar sambil main kejar2 jangan lupa masuk! eh...cecece..nak men kejar2 plak kannn...

So.. kat board ni dia ada maps untuk hikers yang nak hiking kinabalu mount ni...so smua dah dia bg tracking untuk dilalu..mudah sket dak....tapi..tapi...sy xgigoh nak hiking gunung ganang ni..ahaks...sekadar jengah di kaki gunung sajew mampu uolss...

 eh eh tourist dari jepunnnnnn ke ni....owh..kat belakang tuh...hewhew...so dah puas posibg2 kat depan ni..baru la we olss masuk ke taman botani tu..nak men kejar2 katenya...eh..

Nak masuk ke dalam botani garden ni katenyewwww kene panjat tangga berbatu2 dulu....homaigad..penatt we olss panjat..gigih hokkeyh...sambil2 panjat sambil2 posing...pitstop katenyeww...haha..

sampai dah terbongkok2 jemahhh panjat tangga yang berapa anak ratus ntah kiranya...eh

 eh..silauuuuuuunyaa kat sini..lupa pakai shades...eh...haha...ko tengok..botanical garden lagi ke ats tu kene jalan...adui..adui...mengahh jemahhh..


 Yeayyyyyyy...dah sampai ke botanical garden~~ berjaya jugaks kan panjat..*icih kau..ayat mcm 
panjat gunung Kinabalu ajew kan..*



 bile dah sampai harusslah bergambar berdua lebih baik..eh...hehe...banyak pokok2 cecantik kat sini and yang tak pernah tengok dengan macam2 bagai nama ha...moses pun ada nama pokok tu..*eh tetibe teringat kat USM*...hahaha

 Ececece....awal ashaari kew ni..eh...hahaha...hubby sapew ni kacaks sgt ni..haha...

 Then..jumpa dengan waterfall yang sangat cantik dan sejukk jew mata ni menengoknya..nak jew terjun dalam tu haa rasenya..haha


menunggu bus katenyew...eh..haha...ni pulak hentian bukit tupai trail....lepas puas berposing kat botanical garden tu..we olss jenjalan menghirup udara segar sekitar sini...siyess..memang sejukkk and damai jeww...heee...



Then...kami continue our journey ke kundasang...tapi langit dah mula keluarkan mutiara jernih secara pelan2...boleh ke ni nak p panjat ke desa cattle dairy farm plak ni we olss pikir..tapi hati gigih nak p jugak...dah alang2 sampai sabah kan..xkan x p...bukan boleh datang selalu ke sabah ni...huhu....maka dengan bantuan GPS cokia hubby...eh..nokiaa hubby..alhamdulillah..sampai la jugak we olss ke sini!..yihhaaa...

Mula2 we olss pikir..eh..betul ke ni tempat lelembu cecantik tu....nampak macam pondok buruk jew kan..eh..haha...tapi bile dongak leherr ke jauhan nun disana haa..ada la nampak moo moo yang cecomel..sebab berkabus dah mase ni...tu yang yakin tak yakin...hee...naseb betei ini tempat.. nak masuk tempat ni bayar rm 2 sorang...so we olss bayar rm 4 lah...berbaloi kot..sbb murah!..

see! memang cantik gilerrr kan view dia!! hee...time nak amik ni we olss gigih tunggu supaya kabus tu hilang dulu...so bile dah hilang cecepat la snap...tetibah tak pasan ada dua makhluk kat sane sedang berasmara dana pulak! choi! rosak gambar aku!! ...

so...iolsss pun x lepaskan peluang keemasan ni..cecepat mintak hubby snapkan!..hee...yeayyyyy...dapat gak dengan view yang cantik!

 Hubby pun sama! nak jugak..cecece...



Haa..kat sini jugakk ada kilang pemprosesan susu lembu segar! so memang we olss x lepaskan peluang tuk usha cemane diorg proses sesusu sesegar tu..memang best bile boleh tinjau dengan mata sendiri..siyess bersih dan yakin! so sempatla snap dua kotak susu segar tuk hilangkan dahaga berposing...ahaks..

 Sebelom nak balik...sempat lagi benti kat tepi kan...posing pepuas sebab pemandangan cun sgt! eh..makin cun bile ada'awal ashaari' ni..hewhew
 waa...time sy nak bergambar..kabus dah dtg balik dah....so xterang sgtla jadinyaa..wuwuwuwu..tp maseh ditahap puas hati..cicici...

 gittewwwwwww...minummm xsedarrr orang sekelilinggg kannn....ok..bai/..eh

then..bersambung lagi...*penat dah type..hahaha



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...