SI CANTIK DAN SI KACAK

Tuesday, November 20, 2012

PINDAH RUMAH PART 1

Assalamualaikum...

Huh...lama gilers tak hapdet belog  ni..dah kusamm dan masam dah ghupernyaa...kesahnyaa sebab iolss bizi pindah rumah ke johor bharu baru2 ni..yup...siyess bizi plus penat dan takda internet lagi kat rumah baru skrg ni.. penat berpindah pon masih tersa sengal2 kat badan..al kesahnyaa hubby  iolss dapat arahan dr manager dia kene transfer secepat mungkin ke jb.. amboih...*ko senang jew manager kan mengarah2 orang..ko ingt senang nk cari umah sewa bagai?* Ok..ini cerita 3 minggu lepasss..

Ok..iolss redha... nak tak nak kena kemaskan barang2 kat umah sewa tu jugak...xkan nak tinggal bodoh camtu jew kanss...dahla banyak barang2 nyeww xyah nak kiraa laa kanss....dgn kesabaran yang tinggi iolss mengemass la selama seminggu bebajuu, bebarang rumah, bebarang dapur, bebantal, bebarang cadar comforter semua lah..yang barang2 gedabak lemari baju, sofa, kabinet tv, tilam,katil, peti, mesin basuh, kabinet dapur akan dihangkut kemudian bila rumah sewa dijumpai..

So, first stage barang2 kekeciks la dulu akan dibawa sebelom menjumpai rumah sewanya...Naseb baik my brother stay kat jb, pasir gudang,,ok,,Alhamdulillah, boleh menumpang seketika kami mengusha rerumah sewaan disana..Dalam hati cakap..konpem senang ni nak cr rumah sewa area jb, sbb bandar besar kan..tu sebelom mencari lagi lah...dalam hati katanya..suami pon dengan yakin cakap.."ala..jgn risau lah, rumah banyak kat jb, sng je tu, ada la rumah sewa tuk kita, 2 hr dah dapat cari kot" Korang nampak tak keyakinan yang sgt kuat disitu?? erkk..

Dan..proses memacking bebarang tu bermula lah dengan teddy bears,frames2, mags, document penting,cecadar, bebantal and kekarpet seperti di bawah ni haa. Teddy bears iolss pon dah penuh satu plastic besar tu haa...banyak x banyak kau anak kecik yang xbernyawa aku tuh.. Anak betul xda lagi, so anak2 teddy la duk teman. Ngeh..ngeh..ngeh..*doakan iolsss dapat beby cecepat uolss...dah setahun ni..uhukss*. Then, bilik guest pon dah jd bilik store dah waktu tu..penuh bebrangs...huhu.. time ni kalau sesape datang rumah kami konpem rase berada di dalam tongkang pecah x bernafas..*ok..mcm terukk sgt jew perumpamaan tu kan..* Untuk menyenangkan proses packing ni..iolss wat labelling supaya nyew nanti senang nak cari plastik mane simpan barang ape. Ok..mmg nk kene jimat giler2 time ni sampai we olss gune plastik hitam yg tebal je nk mengisi bebarang tu.. *sedih plak tgk*...huhu









Bebarang hisan kaca semua kene balut leklok dengan newspaper supayanyew kesahnyew takkan pecah berderai kalau berlanggar sesama sendiri dalam kotak nanti..Bebarang kaca iolss simpan dalam kotak..xyakin kalau simpan dalam plastik tu hakak oii..huhuhu. Kotak plak kesahnya bukan senang nak carik..erghhh...hampirr stresss iolsss beberapa minggu mase proses pemindahan rumah ni..pergi giant hr tu, ingat boleh la sesenang hambik kekotaks yang berterabur kt dalam tu kan..sekali pak guard kat giant tu cakap xleh amik...mencisss taww iolss...erghhhhhh...kedekutt sgt lah...pastu p cowboy yeyakin jew ada kotaks kat sana kan...sekali dah pergi takdek plak nampak kotak2 berterabur kat luar...give up sgt cr kotaks ni..*ni br permulaan stress*..



Kemudian trus pulang umah dengan hati kecewa, last2 laki iolss cakap dia nak mintak dgn supplier dia jew la..Alhamdulillah, naseb supplier dia bg 6 kotak even xbesar gabak pon, at least bolehlah memuatkan gelas mangkuk pinggan,and segala bebarang dapur dak.. dari takdak langsung..hurm.



Bebajus semuaaa iolss lipat letak dalam beg cumel..yang besar dan senang serta murah...memang tang ni kene jimats jugak...sebabnya..banyak lagi deduit nk kene bayar tu bayar ni time pindah nanti..deposit rumah sewa nanti knpem lah cecah duaribu lebihskan...bese la skrg..deposit 2+1 api air..lori nak hangkut bebarang lagi, tol minyak perjalanan ke jb yang kene ulang alik lagi...so we olss kene kreatip bab mane kene jimat, we olss applied..hewhew..xyah beli beg kulit beroda bagai, bukan nak p holidayy pon kan.. so ni la begnya...hehe


Beg ni iolsss beli 2, satu utk hubby and satu utk iolss. Tapi..tapi...tapi... bukan beg ni je taw yang sy buat isi baju... ini adalah untuk bebaju yang jarang dipakai..huhu, so iolss separate kan yang selalu dan jarang dipakai..senang sket nanti kan nak amik guna pakai. Yang selalu dipakai iolss simpan dalam beg beroda dan beg pakaian satu lagi..Nak buat cemana, dah bini dia ni banyak bebenor bebajus...huhuhu..si lakinya xdalah banyak sangat.. hewhew


Haaaaa, ko tengok bebaju kurungs pon dah setengah beg ni, dah nama lecturer dulu nya kan..mmg lew hehari nak kene pakai baju kurungs....takkan ko nak pakai dress and jeans beserta tops plak p m=ngajar kann..hewhew...tapi, mase p kerja hari2 tu, rase x la banyak baju kurung, rase macam duk ulang yang sama je....huhuhu...tapi memandangkan sekarang sy dah berhenti jd lecturer sbb pindah ni *x sanggup dah nk berjauhan dengan laki weii...bukan senang kerja tempat lelain ni* and ada sebab lain personal punyer..*x perlu taw la kann*...konpem la baju2 kurung tu akan menjadi jeruk di dalam almari nanti...huhu...pakai time ada kenduri kendara je la jawabnya


Ok, dah siap mengisi semua baju kurungs dan yang baki tu isi degan dress2 and jeans yang dah jarang pakai.
Beg baju laki x sempat nak snap sebab dia lipat sendiri. Ye lah..time tu iolss bz kemas barang2 dapur semua.. Kalau dia kemas kan brg dapur iolss rase pinggan gelass semua xtaw ke mana dengan senduk sudu kuali and barang kecik2 cenonet di dapur tu, so nak selamat biar dia kemas baju dia jew...hewhew. 


Ok...bebungaa pon kene simpan jugak..mane blh buang bunga2 ni semua....*laki suka bg bunga bile merajuk besar*..ahaks...so dh blh buat collection dalam lemari ni. Bunga bebulat tu bunga hiasan, trikat sekali dengan bunga2 ni..iollss dah penat kot tyme ni..bunga kekeciks tu pon bunge hiasan..tp dh nm bunga sekalikan jew lah kan...ye dak..tu pon ada gak buang bunga kering yg dah setahun.


Ok....mata dah nampak bantal dah ni sbb mase menaip ni dah jam 11.30 mlm, dah blur2 tapi gigih gak nak hapdet belog kau jemahh. So ni baru cerita permulaan nak pindah. Esok2 mak jemah cerita lagi kat uolss semua hazabb mase nak cari rumah ssewaaaa di jb ni dengan masalah nak pindah brg2.. Stay tune~!! ahaks


*Hati tengah sedih tetibe tenang bl tgk bunga colourful kan*
Bersambungggg kemudiann la jemahh nya ceritaa....
Wassalam.


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...