SI CANTIK DAN SI KACAK

Friday, September 28, 2012

TIPS KEMPISKAN PEROT MUNCIT!!

Ahhaa...gittewww kannn....konpem ramai yang xsesabar nak tau tips meletops ni kan...dah kenapew? ramai ke yang nk kempis2kan perut? mihmih...*attention to my hubby jugak..eh ,,eh...*. Haa.... sy taw ramai yang nak jd selim..tp sy..sy xnak jd selimm dh..tolong doakan sy jd berisi sket..! eh.. ok2...kesahnyaaa macamni...

Korang semua tahu kan...kalo perut terasa muncit2 sket tu..mesti korang rase macam down..betul tak? betul tak? tak yah nak pikir2 sgtla kan..memang yaa kan..nak makan banyak2, nak makan coklat and cheese cake pon korang mesti xtenang kann....elele....gelak2 pulak..eh..eh..*ni dari pengalaman dan pemerhatian sy..hewhew*

Haa....ko tengokk..sampai xleh butang dah baju..huhu
*dah..jgn tgk lelame sgt..eh*

Tapi lain lah kalo preggy mummy kann..sah2la kene muncit...and sy suka tgk perut ibu2 yang mengandung..nampak cantik je..hehe...and..and...pls ingt..yg buncit bukan gemuk taw..ada orang badan tak berisi pon tapi perut muncit..eh..camne tu...*google sendiwi lah...eh*.Ok..dah..jangan nak merapu ke lain..so, kadang2 bagi seseorang yang mempunyai kebuncitan perutnya, mungkin dia rasa kurang yakin dengan diri sendiri, nak dressing2 pon rase macam malas sangat kan.. ok..so..lesgo to try these few tips kay! ngee....


lepas try kekonfem boleh dapat perut mulus selim cenggini...ecececewah!


1ST RULE: PLEASE...PLEASE MINUM AIR MASAK DALAM KUANTITI YANG BANYAK
Sebabnya..bile tubuh kita minum air yang banyak, ia akan mencairkan kiantiti sodium dalam tubuh bandan kita sehingga membolehkan kuantiti air yang keluar dari badan kita juga meningkat..*buang air la cthnya senangnya*. Then, bila minum air dalam kuantiti yang banyak ni, hempedu korangs akan berfungsi lebih efektif sewaktu proses pembuangan air *lancar lah proses pembuangan tu maksudnya*

Dah ni nak tnjuk minum air ke nak tunjuk vulu mata lentikk tue?? eh..kesah plak aku ni..

2ND RULE: MAKAN MAKANAN YANG BETUL
*Eh..ada ke orang makan makanan plastik??..mateey lew kalo telan plastik..eh*.Ok...maksudnya disini ialah perlu diet yang seimbang dalam menu seharian korang. Berdiet sebenarnya mampu membuang lemak terutama dibahagian perut manja korangs tu. So, diet yang betul seharusnya perlu mengandungi karbohidrat kompleks (cth : kacang, nasi, gandum), serat, vitamin, mineral, protein, sayur dll.

Haaaa.....tengok budak tu dah pening nak pilih kanan ke kiri.. so buat pilihan yang tepat!!
*kalo sy..sy amik yg kanan!! hahaha..eh..eh...xboleh...kene makan sayur banyak2 kay!*


3RD RULE: BERHENTI MAKAN TETENGAH MALAM
Yang ni memang ramai yang buat, sy pon selalu buat...suami pun selalu buat...kalo suami buat, sy akan bising..hahaha..kalau sy buat xda orang bising..eh..cam x adil je kan..haha..ok..pls...kalau boleh elakkan makan tetngah malam pukul 11, 12 malam or 1 pg. Perut kita sebenarnya tak mampu nak bakar lemak berlebihan sebab waktu tu sebanrnya waktu untuk tidur, so proses pembakaran akan berhenti.Jika korang makan dan kemudiannya tido, lemak tu akan kekal dan jika dilakukan selalu, perut tu akan kelihatan makin membesar la...huhuhu

Homakaih......koranggg jangan nak tetalan bebeger bebesar cengginih plak memalam buta yerrr...
*tp model tu nampak selim..so dia boleh je makan..hahaha*

4TH RULE: MAKAN PERLAHAN-LAHAN
Seeloknya masa menjamah makanan tu, kita tak digalakkan makan dengan cecepat sebabnya udara akan terkepung di dalam usus dan seterusnya membentuk gas yang akan menggalakkan perut menjadi buncit!!. Tambahan lagi, makanan yang tidak dikunyah sehingga kecil juga tidak dapat dicerna dengan sempurna then seterusnya boleh menyebabkan perut jadi kembung..*tetibe teringat iklan baby yang cakap perut kembungg..hewhew*

Jangan nak gelojoh sangatla makannnnn tu kann...pengsann kan pakwe sebelah meja tengok...eh..

5TH RULE: JANGAN BERSULAM AIR KETIKA MAKAN
Sulamm?? ok...bukan sulam2 kebaya bagai yang ko jahit kat baju tu....sulam ni macam bersilih ganti. Situasi bersulam ni sebenarnya tak elok kerana ianya boleh menyebabkan perut jadi buncit. Kalau boleh habiskan makanan dulu,tunggu kejap dalam 3-5 minit, baru minum air..Air apew?? air apew?? air suam okkeyh...or air masak..jangan nak tegukk soya cincau rebina bagai plak..eh. Dan kalau boleh, elakkan minum air sejuk (air peti) kerana proses penghadaman akan mengalami masalah jika bersulam air sejuk. Inagt tuh!! ingattttt...eh...

6TH RULE: KURANGKAN GARAM DALAM MAKANAN
Terlalu banyak garam dalam proses diet akan menambah ekstrak sodium terhadap cairan dalam tubuh dan ini melambatkan mekanisme proses pengeluaran air dari sel badan. Akibatnya perut akan jadi kembung dengan gas-gas yang terbentuk. So, lama-kelamaan, perut buncit pon mulala terjadi. *masa tu jangan nak teriak bagai menyesal...eh*

7TH RULE: TINGGALKAN MAKANAN RINGAN
Dah..dah....lepass ni untuk yang nak kempiskan perut tu, kalu p giant, tesco or carefour or mane2 supermarket ke, tangan tu jangan nak gegediks lelaju p beli makanan2 ringan. Cube tahan nafsu tu..pejam mata sket tyme lalu depan makanan2 ringan...*eh..kan terlanggar org plak*..ok..nak senang jangan lalu terusssss kat bahagian snack tu..huhu. Makanan ringan ni mempunyai kalori yang tinggi. Nak makan takpe..tapi make sure 3 bulan sekali...mapooo ke tidok??? *tengok dabel chis beger pon dah x menahan kan......lagi lew nak tahan 3 bulan sekali...dah tu..kalo betui2 nak kempiskan perut...tolongla korban nafsu sket..hewhew

korangs tengok....haaa...dah semua duk telan benda tu hari2 letteww...sampai kat bdn penuh dengan cop2..hewhew...sebelom jadi gini...tahanla nafsu tu dulu..eh

8TH RULE: KURANGKAN MINUMAN BERGULA DAN SODA
Pengambilan gula yang berlebihan juga mampu menghalang usaha dalam mengempiskan perut. So, pls..kurangkan ambil minuman bergula berlebihan (coke, pepsi, strowberi f&n aiskrim soda and semua jyang berkarbonat bagai lah) dan tukar tabiat tu dengan minum air mineral sebanyak 1.5L (dalam 5-6 gelas sehari)

Plsss...SAY NO TO THESE CRAPPY DRINKS!! EH



9TH RULE: MAKAN MAKANAN YG PENUH SERAT
Serat ni elemen yang sgt penting dalam piramid makanan. So, untuk mengimbangi kuantiti air dalam  tubuh badan, amalkan makan sayur hijau dan kalau tak boleh sangat nak makan sayur, makan la buah0buahan macam epal, betik, pear yg dapat membantu dalam proses penjagaan dari mendapat penyakit perut buncit ni dan sekaligus ianya membantu dari penyakit sembelit ergh..ergh...*eh..siap ada sound effect la plak kan..*

Ececece...sopan gittewww maka jemahh makan buah peach, anggur, epal bagai kann.... sedapla pulakk nengokknyew...hewhew....ok2...kalau xnak makan buah mahal2... makan jew macam beby kat bawah ni haaa...


Ko tengok......semangat beby tu nak menggigit tembikai sama besar dengan badan dia... 
*nak kurussss keww dik?? hewhew*


10TH RULE: KESAN PENGAMBILAN UBAT
Pengambilan pelbagai jenis ubat menjadi salah satu punca perut jadi buncit, cthnya pengambilan aspirin yang terlalu kerap menyebabkan timbulnya penyakit lain seperti sembelit. Sembelit ni mengakibatkan perut mengumpul gas2 yg berlebihan dan merangsang isi perut kumpul lemak2 yang boleh menyebabkan kekembungan sekaligus menjadi buncit. So, pls...elakkan makan ubat-ubatan terlalu kerap dan banyak.

Eh..eh...ni smarties kew m&n? ke ubat? ke candies?? pengsannnn sbb comel sgt ubatnya...
*jangan korang nampak comel jeww..korang telan semua bagai jenis pil sehari 10 bijik..konpem laaa koma korang lepastu...*

So, dah penat dah jejari mulus x runcing sangat ni menaip bagai nak rak memberi tips2 malatop ni...eh..so jangan duk baca jew...apply it in ur daily life sebelom jadi buncit..hewhew...

Eh...eh....dah ni... yang mane satu mengandung nie....eh.. k bai.. xnak cakap apew2...hewhew

P/S : Kalau dah cuba tak jadi jugak...p je thailand sedut lemak..eh...eh...boleyyyy kew?? Kalau jadi....and kalau jadi camni....cam kat bawahhh ni... 
*
*
*
*
*
Haa.....boleh le korang post lelajuuuuuuuuuu kat fb, twitter, instag,
*fengsan tgk badan laki tu kacaks sgt..eh*
mohon HUBBY sy dapat badan camni...eh..bhahaha

OK... BAI!

*SUMBER KEBANYAKAN DARI MAJALAH LISA*

1 comment:

Emak's Daughter said...

tips yg sngt bagus.. k.syura dah start minum air kosong je.. dah nak tinggalkan air bergula.. =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...