SI CANTIK DAN SI KACAK

Saturday, September 29, 2012

RAYA PERTAMA 1

Assalamualaikum..

Hurm...eh..dah dekat sebulan dah berlalu raya, minami baru nak update pasai raya...banyak betei minami ni membebel kat belog kan..hewhew....dah memang jenis suka menaip..nak wat cemana..mihmih..semua benda nak diceritakan..ni blom ada babay lagi..klo x setiap masa la aku hupdate belog pasal baby plak...aih..xsabar nak ada baby..hehe.. Ok...raya pertama hari tu me going back umah mertua...ikut je la cakap suami..next year knpem umah sy plak...ngeee...^^

So, malas nak bercerita dengan tulisan...biarkan sahaja gambar menceritakan segalanya...erm..erm..

Karak Highway a must highway that we need to pass by 

Adam naufal da cutest kid with his mama

My ma and pa in law-lovely couple~

Candid...I love it!

The Guys and Imam i should be said in Sharudin's Family

The woman that inspired their Husband above..eh..
*the montel kids eva..goes to ICHA! hehe..comel betei dia ni

Along's Family *Biha and Adam always make me laughing*

Me and Hubby with Grandma and Ma in law

Hamboi..hubby dah pandai lenggok2 kepala gittew...hewhew
Unggai's Family
*Anak semua comel2..hee..geram taw!..hehe*

With sistah and bro in law

Begitu ketara kerendahan dan budi pekerti sy...eh..haha

Biha penggemar satay! haha

~Da adorable and lovely afia~
Da montelest and comelest eva icha...hahaha

Hope my baby as such this cute and adorable afia..^^

See...biha tak lepas dari sate!! muka nak masam je kan..geram taw! haha

Ok..Bai! Wait for the 2nd HARI RAYA ya! more pichas will be upload..muehehe
*I REALLY FALL IN LOVE WITH BLUE !!*

***Bajet 2013 sgt menggangu emosi saya dan suami semalam..eh..ok..xda kaitan***

Friday, September 28, 2012

TIPS KEMPISKAN PEROT MUNCIT!!

Ahhaa...gittewww kannn....konpem ramai yang xsesabar nak tau tips meletops ni kan...dah kenapew? ramai ke yang nk kempis2kan perut? mihmih...*attention to my hubby jugak..eh ,,eh...*. Haa.... sy taw ramai yang nak jd selim..tp sy..sy xnak jd selimm dh..tolong doakan sy jd berisi sket..! eh.. ok2...kesahnyaaa macamni...

Korang semua tahu kan...kalo perut terasa muncit2 sket tu..mesti korang rase macam down..betul tak? betul tak? tak yah nak pikir2 sgtla kan..memang yaa kan..nak makan banyak2, nak makan coklat and cheese cake pon korang mesti xtenang kann....elele....gelak2 pulak..eh..eh..*ni dari pengalaman dan pemerhatian sy..hewhew*

Haa....ko tengokk..sampai xleh butang dah baju..huhu
*dah..jgn tgk lelame sgt..eh*

Tapi lain lah kalo preggy mummy kann..sah2la kene muncit...and sy suka tgk perut ibu2 yang mengandung..nampak cantik je..hehe...and..and...pls ingt..yg buncit bukan gemuk taw..ada orang badan tak berisi pon tapi perut muncit..eh..camne tu...*google sendiwi lah...eh*.Ok..dah..jangan nak merapu ke lain..so, kadang2 bagi seseorang yang mempunyai kebuncitan perutnya, mungkin dia rasa kurang yakin dengan diri sendiri, nak dressing2 pon rase macam malas sangat kan.. ok..so..lesgo to try these few tips kay! ngee....


lepas try kekonfem boleh dapat perut mulus selim cenggini...ecececewah!


1ST RULE: PLEASE...PLEASE MINUM AIR MASAK DALAM KUANTITI YANG BANYAK
Sebabnya..bile tubuh kita minum air yang banyak, ia akan mencairkan kiantiti sodium dalam tubuh bandan kita sehingga membolehkan kuantiti air yang keluar dari badan kita juga meningkat..*buang air la cthnya senangnya*. Then, bila minum air dalam kuantiti yang banyak ni, hempedu korangs akan berfungsi lebih efektif sewaktu proses pembuangan air *lancar lah proses pembuangan tu maksudnya*

Dah ni nak tnjuk minum air ke nak tunjuk vulu mata lentikk tue?? eh..kesah plak aku ni..

2ND RULE: MAKAN MAKANAN YANG BETUL
*Eh..ada ke orang makan makanan plastik??..mateey lew kalo telan plastik..eh*.Ok...maksudnya disini ialah perlu diet yang seimbang dalam menu seharian korang. Berdiet sebenarnya mampu membuang lemak terutama dibahagian perut manja korangs tu. So, diet yang betul seharusnya perlu mengandungi karbohidrat kompleks (cth : kacang, nasi, gandum), serat, vitamin, mineral, protein, sayur dll.

Haaaa.....tengok budak tu dah pening nak pilih kanan ke kiri.. so buat pilihan yang tepat!!
*kalo sy..sy amik yg kanan!! hahaha..eh..eh...xboleh...kene makan sayur banyak2 kay!*


3RD RULE: BERHENTI MAKAN TETENGAH MALAM
Yang ni memang ramai yang buat, sy pon selalu buat...suami pun selalu buat...kalo suami buat, sy akan bising..hahaha..kalau sy buat xda orang bising..eh..cam x adil je kan..haha..ok..pls...kalau boleh elakkan makan tetngah malam pukul 11, 12 malam or 1 pg. Perut kita sebenarnya tak mampu nak bakar lemak berlebihan sebab waktu tu sebanrnya waktu untuk tidur, so proses pembakaran akan berhenti.Jika korang makan dan kemudiannya tido, lemak tu akan kekal dan jika dilakukan selalu, perut tu akan kelihatan makin membesar la...huhuhu

Homakaih......koranggg jangan nak tetalan bebeger bebesar cengginih plak memalam buta yerrr...
*tp model tu nampak selim..so dia boleh je makan..hahaha*

4TH RULE: MAKAN PERLAHAN-LAHAN
Seeloknya masa menjamah makanan tu, kita tak digalakkan makan dengan cecepat sebabnya udara akan terkepung di dalam usus dan seterusnya membentuk gas yang akan menggalakkan perut menjadi buncit!!. Tambahan lagi, makanan yang tidak dikunyah sehingga kecil juga tidak dapat dicerna dengan sempurna then seterusnya boleh menyebabkan perut jadi kembung..*tetibe teringat iklan baby yang cakap perut kembungg..hewhew*

Jangan nak gelojoh sangatla makannnnn tu kann...pengsann kan pakwe sebelah meja tengok...eh..

5TH RULE: JANGAN BERSULAM AIR KETIKA MAKAN
Sulamm?? ok...bukan sulam2 kebaya bagai yang ko jahit kat baju tu....sulam ni macam bersilih ganti. Situasi bersulam ni sebenarnya tak elok kerana ianya boleh menyebabkan perut jadi buncit. Kalau boleh habiskan makanan dulu,tunggu kejap dalam 3-5 minit, baru minum air..Air apew?? air apew?? air suam okkeyh...or air masak..jangan nak tegukk soya cincau rebina bagai plak..eh. Dan kalau boleh, elakkan minum air sejuk (air peti) kerana proses penghadaman akan mengalami masalah jika bersulam air sejuk. Inagt tuh!! ingattttt...eh...

6TH RULE: KURANGKAN GARAM DALAM MAKANAN
Terlalu banyak garam dalam proses diet akan menambah ekstrak sodium terhadap cairan dalam tubuh dan ini melambatkan mekanisme proses pengeluaran air dari sel badan. Akibatnya perut akan jadi kembung dengan gas-gas yang terbentuk. So, lama-kelamaan, perut buncit pon mulala terjadi. *masa tu jangan nak teriak bagai menyesal...eh*

7TH RULE: TINGGALKAN MAKANAN RINGAN
Dah..dah....lepass ni untuk yang nak kempiskan perut tu, kalu p giant, tesco or carefour or mane2 supermarket ke, tangan tu jangan nak gegediks lelaju p beli makanan2 ringan. Cube tahan nafsu tu..pejam mata sket tyme lalu depan makanan2 ringan...*eh..kan terlanggar org plak*..ok..nak senang jangan lalu terusssss kat bahagian snack tu..huhu. Makanan ringan ni mempunyai kalori yang tinggi. Nak makan takpe..tapi make sure 3 bulan sekali...mapooo ke tidok??? *tengok dabel chis beger pon dah x menahan kan......lagi lew nak tahan 3 bulan sekali...dah tu..kalo betui2 nak kempiskan perut...tolongla korban nafsu sket..hewhew

korangs tengok....haaa...dah semua duk telan benda tu hari2 letteww...sampai kat bdn penuh dengan cop2..hewhew...sebelom jadi gini...tahanla nafsu tu dulu..eh

8TH RULE: KURANGKAN MINUMAN BERGULA DAN SODA
Pengambilan gula yang berlebihan juga mampu menghalang usaha dalam mengempiskan perut. So, pls..kurangkan ambil minuman bergula berlebihan (coke, pepsi, strowberi f&n aiskrim soda and semua jyang berkarbonat bagai lah) dan tukar tabiat tu dengan minum air mineral sebanyak 1.5L (dalam 5-6 gelas sehari)

Plsss...SAY NO TO THESE CRAPPY DRINKS!! EH



9TH RULE: MAKAN MAKANAN YG PENUH SERAT
Serat ni elemen yang sgt penting dalam piramid makanan. So, untuk mengimbangi kuantiti air dalam  tubuh badan, amalkan makan sayur hijau dan kalau tak boleh sangat nak makan sayur, makan la buah0buahan macam epal, betik, pear yg dapat membantu dalam proses penjagaan dari mendapat penyakit perut buncit ni dan sekaligus ianya membantu dari penyakit sembelit ergh..ergh...*eh..siap ada sound effect la plak kan..*

Ececece...sopan gittewww maka jemahh makan buah peach, anggur, epal bagai kann.... sedapla pulakk nengokknyew...hewhew....ok2...kalau xnak makan buah mahal2... makan jew macam beby kat bawah ni haaa...


Ko tengok......semangat beby tu nak menggigit tembikai sama besar dengan badan dia... 
*nak kurussss keww dik?? hewhew*


10TH RULE: KESAN PENGAMBILAN UBAT
Pengambilan pelbagai jenis ubat menjadi salah satu punca perut jadi buncit, cthnya pengambilan aspirin yang terlalu kerap menyebabkan timbulnya penyakit lain seperti sembelit. Sembelit ni mengakibatkan perut mengumpul gas2 yg berlebihan dan merangsang isi perut kumpul lemak2 yang boleh menyebabkan kekembungan sekaligus menjadi buncit. So, pls...elakkan makan ubat-ubatan terlalu kerap dan banyak.

Eh..eh...ni smarties kew m&n? ke ubat? ke candies?? pengsannnn sbb comel sgt ubatnya...
*jangan korang nampak comel jeww..korang telan semua bagai jenis pil sehari 10 bijik..konpem laaa koma korang lepastu...*

So, dah penat dah jejari mulus x runcing sangat ni menaip bagai nak rak memberi tips2 malatop ni...eh..so jangan duk baca jew...apply it in ur daily life sebelom jadi buncit..hewhew...

Eh...eh....dah ni... yang mane satu mengandung nie....eh.. k bai.. xnak cakap apew2...hewhew

P/S : Kalau dah cuba tak jadi jugak...p je thailand sedut lemak..eh...eh...boleyyyy kew?? Kalau jadi....and kalau jadi camni....cam kat bawahhh ni... 
*
*
*
*
*
Haa.....boleh le korang post lelajuuuuuuuuuu kat fb, twitter, instag,
*fengsan tgk badan laki tu kacaks sgt..eh*
mohon HUBBY sy dapat badan camni...eh..bhahaha

OK... BAI!

*SUMBER KEBANYAKAN DARI MAJALAH LISA*

Wednesday, September 26, 2012

MY CRAZINESS!!

Its raining heavily outhere, having my nestum cereal or milo for my supper before going to sleep is must for me...normally my hubs will do it for me..yups me totally feel so blessed and lovely for that! lucky me..tq hubs.. mmuahhs..eh

Actually im not going to story bout my hubs but there is something that make me so crazy about ryte now...*ok...not eventually now..but a few weeks ago..hah*..Its make me so tempting to have it...owh....pls....why r so so adorable to death and really cute??? Ok....its Rilakkuma!! I guess u guys know what rilakkuma is on earth. Me so falling in love with diz cutie kiddos!!

Ok. so, lets me introduce u guys what's on earth is rilakkuma..Rilakkuma actuallly a combinatioof the Japanese pronunciation of relax and the Japanese word for bear) is a Japanese character designed by Aki Kondo.


Rilakkuma mysteriously appears in the female office worker Kaoru's apartment one day. He is a soft toy bear who has apparently decided to take up residence there. On his back is a zipper which when opened reveals a light blue polka dot patterned material. The reason for the zipper on his back is unknown.

His favorite foods are dangopancakesomurice, and custard pudding. True to his name, he enjoys relaxing and his favorite things include sleeping, lying around, watching television, listening to music and soaking in hot springs. He loves using Kaoru's yellow bean bag pillow, although there has been some controversy whether or not the yellow bean bag pillow is in fact Kiiroitori. Despite some confusion that often occurs relating to Rilakkuma and his friend Korilakkuma's genders, it is stated on the San-X site that he is in fact a male, while Korilakkuma is indeed female. (Wiki source)

Ok...u make me jumping over here and there to hug u!! plsss....why u r so expensive?  this cost bout rm 70.. This is da middle size, da big one is around rm 150.. 

See!!...Its awesome if i can have u olls guys! da yellow chicky is so cute! 
*we are da family......lets sing! eh*

*WhitY: Hey...whatchu doin there?
Brownie : I miss Ema Minami..*see...it miss me!! hahaha*
eh..perasan pulak kau ema!

I WISH U GUYS ARE MINE !! I WANT ALL OF U RILAKKUMA!!

Happy family i can say..biggest papa and cute mama with two adorable kids

Rilakkuma said.."pls adopt us ema!".. haha
yesss! im willing to do that since u guys totally cute!!
i will try to find u cutie pies at mid valley next week! wait for me ya! ngee

Ok, Bai rilakkuma.. i need  to go..bai!

Wednesday, September 19, 2012

BUNGA LARANGAN

HEY GIRLS~~..salam and mornings...ok..guys mungkin ada jugak kot tersesat ke blog ni..mihmih..ok..wateva lah..  eH...

Bunga.... yup...its really feminin with girls or women..tp xslah kalau lelaki pon minat bunga..kan..kan...MCM usin bungaa.!! Eh..haha...*owh...sgt lucu crita tu* my hubby smenarnya pon suka bungaa..kalau sy sibuk nak shopping bunga..dia la jugak orang yang tersibuk nak pilih bunga...haha..ok..but this entry bukan nak story pasal bunga..juz wanna share da picha of flowers i got to snap masa jenjalan sekitar kampung hubby i...

ok..tarraaaaaaaa....
*
*
*
*
Eh, bunga.... bukan bungaaa lah....Orkid lah! *still remember da iklan bout that?? so cute kan iklan bunga and orkid tu...hehe

Red Orchid! *Bukan bunga larangan!!*

im really fall in luv with orchid lately! Nak tanam kat umah i tapi sekeliling semua bersimen..no tanah at all...sob3..sedih... nnti nak jugak tanam!! dalam pasu pon pasu lah! *gigih nya plak ayat kau...menjadi tak tu nanti nak tanam?? ok..juz waitttt * haha..

Ok..Bai~

P/s; bunga larangan perlu disunting dengan sopan santunnya...eh...dgr crita dah ada artis glamour yang disunting baru2 nie..eh..sapew yer..eh..*ok..xnak jadi KIAH PROPA..* BAI

Sunday, September 16, 2012

JINAK-JINAK 1


Assalamualaikum....rasenya dah lame jugak x update blog..eh..lama ke..seminggu kot..muehehehe.. so hari ni just nak sharing my photo. Ya...ryte nw..i macam nak berjinak2 dengan photography plak..saje suka2 kans...* so...sesapew klo nak tempah buat wedding or tunang blh la calling2 me..eh..eh perasan nyew macam photog pro je kau feeling2 kan..eh*...muehehehe

So, enjoys..this is my 1st tyme berjinak2 dengan photography..*klo yg pro tgk..sah2 korang ngutuk gambar2 aku amik kan..ok...ttup telinga jew lah...eh*



Basikal Pengangkut biji timah yang berjasa suatu ketika dahulu 


Telefon antik suatu ketika dahulu

Izzit the radio?? or telephone?? Ok..seriuosly im so confused...mihmih

Mesin Jahit kew?? eh..NO idea..-_-

*click pd gambar untuk wajah sebenar-benarnya..eh..*

Saturday, September 8, 2012

KANAK-KANAK REBINA KAWEN

Cerita ni dah seminggu berlalu..yup...alhamdulillah..my lovely niece Khaulah Rosli dah selamat diijab kabul pada umur yg  muda dengan pasangannya iatu Hanzalah Mizi. Seriously i tot this is so sweet and really ideal bride and bridegroom...Khaulah & Hanzalah...aite? ngee... 


Im really impressed with their marriage bcuz they never being fall in love and berdetim sana sini and bercinta bagai nak rak before married. All things happen dengan persetujuan their parents. My niece sangat2 bagus and respect with her parents even dia sendiri masa diberitahu nak ditunangkan tu rasa terkejut and sedih..but she told me that she believed with umi and walid choice.. Dia yakin akan ada hikmah dengan pertunangan dan pernikahan yang masih awal. Both still studying medic and pharmacist in Kaherah Mesir. Yup, im really proud of them!! ngee....*pls jgn lupe belanje maksu sygku! mihmihmih*

So, perkahwinan dia hari tu memang sgt meriah dan rase diberkati sangat2 even xda pelamin meriah bagai, tp rase meriah dengan kehadiran orang ramai. Ok..dalam 3000 orang jugak jemputan hr tu, tak kesahla kan sebab ayahnya memang kaya la jugak..wuwuwu..so enjoy the picha..tetibe hari tu sy fefeling jd photog pro plak..eh..hewhew






 United Family..ALHAMDULILLAH

 Selamat Pengantin Baru Along!!

 Lovely family..^^
Hero2 kacak korea...eh

 Happy for my sistah cuz muda2 dia dah dapat menantu..hewhew

oK..Pelajar jepun sesat mane ntah yang mai ni..huhu

 Adik adik yang comel suci sesuci daia bernasyid...

 my siblings with bride~

artis korea bersama pengantin..eh..hewhew


Si suami nampak seperti ayah yang mithali yang sejati seperti susu pekat F&N...eh


Jum Pulangggggg!! 

Ok..Bai!

*Entry ini akan bersambung  lagi.....mihmihmih

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...