SI CANTIK DAN SI KACAK

Friday, August 10, 2012

MEMORABLE PRESENT!

Assalamualaikum and hye semua!

Tinggal lagi 9 hr kita nak raya! yeayyyyy..*jejoget sinchan ats katil*..eh

Ok, acelli hari ni nak story pasal memorable present i got from my hubster two weeks ago... yeah! Dah lame i ada sebut2 nak menda ni...tapi at last dapat jugak..hehe. me so happy after got it!! hewhew... Thanx love!

Dua minggu lepas, me and hubby ada balik kg mertua...then odw nk balik ke kuantan, hubby ajak ke lowyat sbb katenya nak cari something for me.

Me :      eh, nak watpe p sane? padahal dalam hati dh taw..sbb mlm tu hubby ckp jum p lwyat,,
Hubby:  nk cri benda ntuk syg la..
Me :      eh, hadiah nak ksi sempena ape? *buat2 kerut dahi la konon2nyeww kan..*
Hubby:  elelele..buat2 tanye la plak kann...
Me : hahahaha..*gelak sambit cubit dia* cicicicici....*UNTUK APE HADIAH NI SEMENARNYEW??? rahsiaaa...* haha

sajew la kan gewdiks2 tanya..haha..ok..tyme tu hati dah exited sbb dh taw akan dapat ape..tp buat2 tak tahulah sbb nnti knpem banyak pilihan kene buat..huhu


So, sesampai kat lowyat, hubby cakap, ok..now sayang pilih sendiri nak model ape, kaler ape, kedai mane, asalkan dlm budget, hewhew.. ok..so me terus jadi kelabu pinar2 mata sbb banyak sgt pilihan...banyak la plak kedainyew...banyak la plak kalernyew..adoi..adoi...accanew ni nak amik mane satu ni...*hati berdebar mcm la ko nak pilih calon laki kan...eh*

Kitorang ada la msuk 3 kedai sebelom tu...bolehla tahan..ada kasi murah, ada kasi standard price, ada yang macam tipu2 badget harga dh plg murah bagai...*kena hati2 kalo nak beli gadget ni*... then at last..tertarik dengan price yang di tawarkan oleh satu kedai ni..dahla seller dia nsem..*ohmai aih..jgn cubit i syg*...hewhew..korang x cayew ke dia nsem? meh tgk..hahaha


*AMboi2 ko..sempat aje posing2 kiut kann*
hahaha

Then, kitorang tanye la hw much for NIKON D3100. Ye la...Nikon D3100 seswai la dengan beginner mcm aku yg xtaw pape pasai photography ni. Si mamat ni pon mula lah promote dengan loghat mcm cine dia duk bgtaw semua ttg nikon tuh, mula2 aku ingt dia cina..skali lepas jegil2 mata aku usha kat name tag dia..nama FAIZAL..eh. 

Then dia story la pasal UV filter yg High kualiti and low cap ayam punya..resolution dia bpe, speed dia bape, and aku pon mcm dh tertarik kat dia..eh silap..kat harga dia tawarkan tuh..mihahaha..hubby pon cakap ok jugak..ye la..aku bukan taw sgt pon pasai dslr ni...skdar nk bercamwhore kan...ko taw la aku ni suka bergambar...hubby cakap mmg seswai la aku dengan hadiah camni..hewhew..

So, dh penat pikir and kira2 dadu, .ok.."sy amik la yang ni" dia pon kluarkan segala bagai yang free gift tuk nikon tu...skali mamat ni tanye aku plak..nape u tak amik nikon ea...? EH....*dlm hati aku nape plak mamat ni*... so aku cakap la..sbb nikon gambar lagi menarik based on my review on internet la..lgipon speed dia pon laju...then mamat tu trus uji camera canon and nikon..ok..cube awk tgk ni gambar antara nikon and canon, canon capture smooth and produce high quality picha compared nikon..




nikon gambar dia kuning2...*masa tu hati aku dh macam beralih arah la plak..aku ni mmg tak tetap pendirian...lagilah kalo diberi pilihan bebagus pada waktu yang sama..EH..INI SGT BAHAYA KO TAW!!* 

Aku pon kate eh ye ke...tp setahu sy kwan2 sy ckp nikon lagi bagus...dia ckp mmg bagus kalo yang plg mahal punya camera... lagi pon nikon ni x build in motor itself, tapi canon dah ada built in motor* BUKAN MOTOR KRIS KE MODENAS BAGAI okkeyh*..Ini penting kena taw sblm ko membeli dslr, then bncang punya bincang ntah mcm mana hati aku berubah setiba tibanya..*OK..GEMINI mmg cepat berubah hati*..eh..trus aku ckp..ok..deal..sy tukar amik canon..hewhew

So, deal lah...trus lelajuuu dia tulis resit and aku pon try la dlu dslr tu, nak kasi suit dengan tangan, nk tgk ok ke tak gambarnya, ok...Terus puas hati..trus la lelaju hubster i bayarkan..hehe

eh eh...ensemm nyaa hubby sy ni! *ayat lps dpt adiah..puji kene ikhlas tapinya..eh*
tapi ensem plak time ni..biasa2 nya comel..eh..hewhew

So,,,, lepas dapat tu..trus i olss rase nak lelompat dalam lowyat depan budak cute tuh..eh..hahaha..Thanx a lot syg for diz memorable present! u such a lovey dovey sweety hubby! Meh cecium pp sket...mmmuah2..eh..posa! hewhew. Syg akan guna and jaga sebaik mungkin Chocky ni..hehehe...tarraaaaaaa!


I give his name as CHOCKY cuz kaler dia coklat! hehe
*CANON EOS 1100D*

ok..aku tak taw posing jnis ape...Muka mcm nak kene lempang suh senyum ..tp ko wat kelat2 plak kan..eh....sbb perot dh lapar nk berbuka..eh..
tp hubby nk jugak snap gne hadiah dia kasi tuh..eh...hubby lg eksaited kew ni?? hewhew


p/s: RAYA NI BOLEH POSING PEPUAS LA KAN! 
hewhew

Ok, dats all, wassalam.

Wednesday, August 8, 2012

MALACCA TRIP PART 1

Assalamualaikummmmmm semua! hye hye hye....poseww ke idok??nampak mcm ada  yg tgh kunyah reroti gardenia je teww..hewhew..Alhamdulillah..dah hari ke 19 kita berpuasa..malam ni dah masuk malam2 terkahir...malam untuk mencari lailatul qadar..ameen..semoga kita semua beroleh barakah pada sepoloh malam yang terakhir (lagu maher zain tetibe kedengaran..InsyaAllah...InsyaAllah)..eh

owh..sebenarnya entry kali ni nak bercewita pasai family trip ke Melaka 3months ago..maigad..berbulan2 dh kan..baru ko nak cewitaa jemah?? hewhew... td baru teringat x update pasai tu lagi..



Acelli trip kali ni i olss pergi bersama dengan family i ols.. kakak,abg,makcik,ipar birai dengan sepupuspapat skali lah juin kan. Semua adik beradik dari utara selatan timur barat trun ke malacca kali ni..ni pon sebab nak p jenjalan ke umah abg iols yg baru pindah ke melaka tu katenyew...dia buat majlis doa selamat naik umah baru..*NAIK kew? ok...DUDUK..eh..TINGGAL..ok seswai sket*

So, kitorang bertolak jam 3ptg jumaat dari kuantan...hubby i drive berpandukan GEE PEE ESS dia yg plg hebbak tu katenyew..*ye ..sungguh hebbak...klo xdew menda alah tu..rasenya dh sampai ke Singapora..EH...gewdiks jew kau kan nak sesampai ke singapore bagai..

Sampai2 je dh jam 7.30 mlm cenggittew la...ni 2nd tyme i olss sampai ke malaka tu...sbb 1st tyme i olss pergi tyme i olss x baligh lagi kot...xtaw ke benda..school trip la katakan..eh..haha..pergi pon dengan pakai baju sekolah bagai dulu..berani la kau klo kau nak melaram ber-eye liner lipstik foundation bagai tyme sekolah dulu2 klo nak p jenjalan.....hewhew

Ok..ok...straight la cerita pasai melaka..sesampai je umh abg trus terlentang semua kepenatan...si gewdiks Fiqa dh tggu depan pintu sambil lelompat keriangan..fiqa tu mmg ank sedare aku plg gewdiks..haha..aku suka gewdiks2 dengan dia jugak...then abg ipar aku ajak kitorang semua p jonker walk malam tu gak..dah semua jakun xpernah p lagi..macam ribut la semuaa lari p nek kete memasing..hewhew

Sorry...ke blurran sgt la terserlah di situ sbb snap tetengah jalan..hewhew..


Ni menarik mata aku...tapi last2 x beli pon..hiuhiu

***********************************************************************************

Keesokan paginya barulah semangat sket nak berjalan sekitar melaka tu..dah ada tenaga kan katanya..hewhew..so abg ipar aku yg kerja as tourist guide la bawak kitorang, nak harap abg aku yg kat melaka tu gamaknya tidor dlam bilik je laa...dia x suka sangat dengan jam2 ni..haha..cett..patut tuan umah lew bawak...naseb ada abg ipar aku yg otai jenjalan...

So..aku malam nak type dah...lets ze picha story bout it~~

ok..nampak tak kegewdiks kan kami berdua disitu..
*spek gewdiks tu aku beli kat jonker walk mlam tu..skali lps seminggu beli bru perasan sama spek dengan Fatin Liyana..haha..dia beli katne ea?? eh..


Siyes aku jakun tgk CIMB yg unik ni..xdew kot kat negeri len cenggini..sgt style!

 Kiddos *eh...where is fiqa?? klo x dia lah plg vogue posing*..haha

 beli dik..beli kak..belacan cencaluq..gula melaka...hewhew

 Dah kenapew hubster sy jd camni?? tulennn takk bang?? hewhew

Haaa....kau nampak tak..kau nampak tak..berkipas topi bagai tuh..sah2 la si fiqa..akak dia baik2 je kan..fiqa mmg gewdiks ikut sape xtaw..haha

dah sorang bajet maher zaing..sorang lagi xtaw bajet ape..bajet kacaks lettewww~~hewhew

OK...dah la untuk part 1...need to go..bai..penat sbb batuk x kebah lagi...
*bikin gua nek darah taw nggak dengan ini batuk!!*
dau kau tetibah jew cakap indon kenapew???? sawan kot~

Bai..salam..adiyos..hewhew






Saturday, August 4, 2012

Ramadhan Anniversaryku~

Salam ramadhan ke -15 semua!! 

Eh...cepatnyaaa masa berlalu..dah setengah bulan dh berpuasa..lagi beberapa belas hari lagi kita akan tgglkan puasa..huhu...eh tp happy jugak..sbb tahun ni first tyme akan beraya bersama hubby...di kampung mertua...huhu...*lompat2 atas sofa smbil mengalirkan air mata*..eh

Alhamdulillah semalam genap la usia perkahwinanku bersama suami yg tercinta lagi manja tu selama 11 bulan..eh..sebulan lagi dah cukup setahun...atototo..cepattnyewww.....huhu..rase macam baru semalam kahwen..*eh..gewdiks jek*
*ok...nak jugak kan selit gegambar kekahwen*..eh


Ok..so..dah alang2 bulan puasa ni..memang hubby cadang nak try buffet ramadhan kat mane2 hotel sekali..so sempena tarikh anniversary kitorang tu...hubby suh sy pilih nak hotel mana...then sy pon cecepatla gugel semua hotel kan..huhu...mla2 tgk Vistana hotel...mcm best dengan harga rm50 per head...then bila survey dia punya makanan....huhu..makanan berkonsep tradisional plak...ok..cancell!...

So hubby cakap..try cr lain...gugel2 tanya2...ada org ckp mega view ok jugak...then harga mmg reasonable.. tp hubby plak x stuju....last2 hubby yg gugel2 cari sendirik...terjumpa la DE RHU BEACH RESORT punya buffet...rm 55 per head...YOU NOE WHY he choose diz buffet?? ok..sbb de rhu ada sajikan DAGING RUSA dan Kambing bakar....so siyesla hubby terEXITED tahap dewa ke 78..eh..so dia trus la lelajuuuuuuuuu booking last week.. erm2..

Ok...hubby mmg teruja sgt tgk banner nie..tu yg dia trus book lelajuuuuuu.... 
*tp bile pergi smalam..xdew pon yg cucuk2 sate lada mcm gambar sbelah kiri tu*
nampak tak permainan dia di situ...haaa...ok..dah2..



Then semalam..smpena our anniversary ke 11 bulan tu..so ktorang bertolak dr umah dlm pukul 6.15ptg..cuz dlm 40 mnit gak la tmpat tu dr umah kami...sebenarnya dalam hati aku, aku nk pilih zenith hotel punya buffet...tapi mahai gilez...kan pengsann 2 hari plak hubby aku klo pilih zenith..hewhew..

Sesampai jek..tgk dah ramai giler dh org..eh..aku ingt x ramai sbb weekdays...hewhew.. ok..nampak gerai nasi ayam plg kat luar.. gerai kebab, gerai air, gerai sate nasi impit bagai, gerai kambing bakar!! ok..*tgn aku cecepat jek rase nak amik trus masuk mulut*..eh puasa okkeyh..sabar2... gerai kueh...tapi aku xnampak pon..hubby cakap..hewhew...then..barula smpai ke dewan utama tempat kami reserved tu..

Omg...kecikknya meja dia..muat KE aku nak makan nak amik makanan bebanyak nnti...*terpacul jugak kat mulut kecik aku ni*...tp mmg siyes meja dia betul2 untuk dua org jek..mmg xleh la ko nak bergolek2 dengan makanan kan atas tu..huhu...so malas nak cerita banyak2...layan jeww la gegambar...*exited sbb dpt amik gmbr gne dslr sndrik dah...eh...haha..tengs hubby sbb hadiahkan dslr tu..nnti syg buat entry len pasal DSLR tu yer mucuk2 atototomen*..eh..ye la..klo sblm ni asek gne Camera nset cabuk jew kan..gegegege...ok



 *korang jangan nak mengutuk aku rendah sgtla kan* 
bulan puasa ni..eh



 *haa....mula2 nak mmasuk..dh nampak gerai RUSA BAKAR tu*
ketar tangan aku nak amik 
tapi lepas aku makan..ohmai..nak jeluak lelajuuu kat depan gerai tu je okkeyh...hanyerrrrr~!
mungkin xbiasa telan daging rusa..haha

eh..cantik plak bunga ni..

 *lambchop.....ok...sedap!!*
rugi amik sket..kluar2 nak p amik lagi dah abis..*bukan diorg wajib tambah ke klo dh abis???*
ok..redhaa..sambil berjalan lalu ke arh meja makan dengan muka sedih

 *sotong masak pedas..eh..sotong masak sedap..eh..sotong msak kari..eh xtaw la...*
*blakang yg blur2 tu daging goreng kunyit*


 cecece...muke exitedd sgt lettewww makan sate bersama jeruk ditambah sotong..eh

 *muka nak muntah setelah mentelan daging rusa!!*...motip pegang pisau???
ok..sbb mcm nak kelar tekak kuarkan daging tu balik! eh

 *kekenyangan la lepas tibai macam2 kann....ko tgk..ko tgk..sotong x abis lg tu*
huhuhua
air dah 3 gelas aku sorang..hewhew

 *hubby wat muka comel tyme makan eskrem*
eh..baru pasan snap gambar hubby sket..hewhew
ampunnnn~~

 Ruang makanan budu belacan cencaluk jeruk..eh
*tempat ni jugak ada sorang makcik sempat nak bergosip ngn aku ckp lauk dia sket*
eh...*aku terus setuju lelaju*..hewhew

 *tyme ni nampak fresh je buah2 nyew kan..tyme aku nak amik..dh bercampur gaul dh.. pe kesss??
ok..kuah rojak sedap..mihmihmih

 haaaaaa....hamekkkk ko..tergolek2 kambing tu kene bakar*


meja sebelah aku ni..bapak banyak lagi makanan dia amik..meja sama besar je ngn aku*sedikit HAIRAN bin AJAIB disitu*
picit2 kepala

*ok...lepasss dh penat menelan segala bagai....baru p solat kat surau dalam tu*
tengok2..dh nak balik pon sempat jew posing..hewhew
OK ..JUM PULANGGGGGGGG!

secara overallnya...aku rase de rhu ni buffet dia biasa2 saje sbb xbanyak sgt lauk pauk dia sajikan.. benda basic mcm udang..sup..tomyam ke sepatutnya kene la ada...ikan pon satu jenis je..kari ikan.. sayur pon sejenis je..kangkung..hurm...x berbaloi sgt dengan harga dia..tapi..syukurlaa..hubby dah belanje...hehe

Thanks again my mucuk2 manjaaaa! next tyme kene pilih bebetui dulu buffet kat mana baru decide yerk...*TENGOK kat MS GARDEN mcm bes jek semalam...kene pergi kew?? EH*

Wassalam..K bai~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...