SI CANTIK DAN SI KACAK

Friday, June 22, 2012

MY SWEET 17!! HEWHEW


Bismillahirrahmanirrahim...Assalamualaikum pembaca sekalian alam di hari jumaat barakah yang muliyer bersamaan 2 sya'ban 1433H bertarikh 22 June 2012..eh..panjang plak mukaddimahnyeww mak jemahhhh oii bun adoii eee...hewhew...*EH....SEJAK 2,3 menjakkk ni kau rajinnn plak hapdet bebelog ni kan....hewhew*

Ok...syukur alhamdulillah sekali lagi tanggal 16 JUNE 19... *rahsia okkeyh..hahahah* lahir lah seorang puteri berkulit mulus comel gebu montel bab buah tembikai merah nyum3*hamek kau ..semua kau nak*...ke dunia ini...*tapi gebu montel comel kulit mulus tu tyme aku beby jeww okkeyh..dh besar gedabak skrg ni semua sifat luar tu dah hilang..aku tak taw sapewww curik!!! eh..eh..*..sekarang dah keding, x montel, x gebu2 dah..kulit pon x mulus2 mcm baby...hewhew...



my heart and my soul 


Kehadiran puteri ke 8 dalam keluarga HJ. ABAS dan HJH. HINDUN begitu menceriakan keluarganya dengan keletah yang sangat merapu, melucu tak tentu hala, mengarut meraban tabiatnya, menggamatkan lagi suasana tatkala kehadirannya bersama adik beradik yang lain...dan semakin meningkat umurnya juga..semakin menjadi-jadi manjanya, gewdiknya, merabanya...eh eh..kenapa jadi begitu? eh...eh...hewhew*eh..sapewkah itu??? YA.! itu AKU! aku yang makin meningkat dewasa sehingga tanpa sedar aku sudah tua yang kini berumur 17 tahun!..*eh...betui ka?? ok...itu teepoo sama sekali dua tiga doploh kali...ERKK


Tapi yang sebenarnya aku sudah berumur 25 tahun...eh..26 tahun...eh..16 tahun..eh..apew2 tahun jeww lah..hahaha..yang penting aku bersyukur dikurniakan ibu bapa yang cukup menyayangi aku sehingga aku telah berkahwin. Tiada sedikit kurang kasih sayang yang mereka curahkan dan kini juga aku dikurniakan seorang suami yang begitu penyayang, penyabar, pengasih, pembaik, perajin, pemurah hati, eh..mmg tak dapat aku bgtaw begitu sygnya beliau pd diriku. Syukur sangat padamu ya Allah atas semua yang ENGKAU berikan.


Haa....x caya sgt aku umur 17 tahun kan...haha...ni buktinya mak jemahhh oii..
hubby kasik kek umuq aku 17 tahun!! *lompat2 binatang 10 kali dalam kolam ikan...eh* hahaha...


Thanx boeing2 for blueberry chocolate cake..yummy~~then hubby bawak aku p kat GARDEN LIFESTYLE STORE AND CAFE. Memang cantik gler tempat dia..tenang..dahla tyme tu x ramai orang..owh..sungguh heaven mengunyah terriyaki chicken chop dan arabica seafood spagethi bolognise..hewhew


MuKA innesen tahap petala ke doploh macam nak kene lempang dengan mak jemah
*ok..tahan lapar dengan penat hari tu sbenarnye*
hewhewhew


diz is mine...ok..sedap! Harga dia x silap dalam rm19 kot


hUbby punyew air kat belakang tuh....dia cakap x sedap! haha
naseb mine so sedap bery much..hewhew


arghh....drooling plak hupload gmbar ni...ni pon saya makan...hubby punye order saya kaut ngap mulut jugak.....hewhew. Yang ni plak harga dia dalam RM 18 jee....hewhew


baget muka innesen makan soup~~hewhew


Muka exited sangat tuhhh nak ngapp! hewhew
*ni gambar amik gune henxset nokia memang tak baguss...nokia mmg camera failed*
eh..harap2 boeing2 x marah kutuk nset dia


Onion ring dia sedap..aku rase2 mcm udang kat pizza..hahaha
harga dia rm 9.90


Kau ni nak posing saje je la keje kan..eh..suka hati lah..hewhewhew
*xyah nak muntah sgtla kannnnnn klo annoying pon...eh*


Ok...gambar memang kabur2 ayam..tyme ni lah nset mahal aku nak habis battery kan!!.*geram..lantas kunyah chicken chop lelajuuu*


mUla-mula hubby surprised kan hadiah ni...bukak2 bilik ptg tu nampak mungew2 dgn kad and kek sr 1slice atas katil...hewhew..*riang hati lompat2 atas katil sendirian..eh..dlm hati plak tetibe..nape hubby kasik dua kuntum je munger? sedih sket..haha..tp syukur dapat bunga*



Omg..then....lepas tu...hubby bagi kejutan lagi....bagi anak besar!! hewhew
and taraaaaaaaaaaaaaa...


WAAAAAA!! memang suka lompat2 lagi atas sofa...naseb tak terpijak alice.(ank kucen aku)
haha...hamekkkkk kau...muka and bdn aku pon x besar bear nie..hewhew

Owh, thanx hubby, me so happy for all ur treat, flowers and da biggest teddy u gave to me...may our life always surround by happiness...Thanx ALLAH!..ameen.

Thursday, June 21, 2012

TIPS PENTING UNTUK BAKAL PENGANTIN!!!




Assalamualaikum pembaca semua..

Salam pagi ceria di hari khamis hari yang muliyer bukan hari raya...eh

OK...dah lama x share tips2 kan kat blog nie..so diz entry i just wanna share a few tips yg very important to all future bride and bridegroom outhere...sehat itu sangat penting ketika di hari bahagia anda...kalo anda demam kura2 time hari persandingan acanew?? haa...ada gak yang termuntah  nanti atas pelamin!! So, make sure u guys bery2 da sehat and ceria pada hari persandingan and perkahwinan kamu semua.. So, jum kite ikut tips yang saya dapat dari EH! ni untuk bakal2 pengantin semua...ececece



Ikuti 5 tips sihat dari EH! ni buat bakal mempelai.


PEMAKANAN SIHAT
Makan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari. Hadkan pengambilan makanan dan minuman berkalori tinggi, gula, garam, dan lemak. Pilih snek rendah lemak dan minuman rendah kalori juga pencuci mulut untuk tetamu anda.

BEBAS ROKOK
Pilih lokasi bebas asap untuk majlis perkahwinan juga ketika melakukan aktiviti lain. Menghidu asap rokok boleh menyebabkan masalah kesihatan yang anda hadapi menyamai kesihatan si perokok tuh..*kan takot jugak baju pengantin ko tu kene api rokok...eh*


ELAK KECEDERAAN 
Pakai pakaian yang selesa agar tidak menjejaskan cara anda berjalan, berdiri atau menari. Pastikan kasut dan pakaian anda dikenakan dengan sempurna untuk mengelakkan dari terjatuh. Seeloknya pakaian diukur mengikut keselesaan badan sebelum memilih ia menjadi busana perkahwinan.
DAPATKAN PEMERIKSAAN
Buat temu janji bersama doktor dan lakukan ujian serta pemeriksaan yang diperlukan mengikut umur, jantina dan sejarah kesihatan. Ujian kesihatan yang kerap boleh membantu mengenal pasti masalah kesihatan malah bisa mencegah sesetengah masalah sebelum merebak..*sape agak2 ada darah tinggi tuh p cek awal2! kan takot plak stress nak kawen2 tuh..eh*
PERJALANAN SELAMAT 
Jika anda ingin berbulan madu, pastikan perjalanan dan lokasi percutian selamat untuk dikunjungi. Jika anda mahu ke luar negara, ambil semua vaksin yang diperlukan mengikut kesesuaian tempat. Sentiasa memakai tali pinggang keledar semasa menunggang kenderaan bermotor. *Klo ko nek flight janganla pulak p hangkut helmet pakai dalam flight tuh..kan x pasal2 kene hempuk ngn pramugara garai dalam tuh..eh*

So, kalo nak taw lagi 6 tips kesihatan ni..dapatkan EH! bulan JUN ni taw lelajuuuuuuuu di kedai pak meon...eh..ada ke kedai tuh..hewhew...*jd promoter majalah EH! plak*..ok bai


Eh...nak gak tampal model sehat dan ceria selalu ni kannn...hakhakhak...
ok bai..

*xyah nak ngutuk keji sgtlaa kannnnnn gaya kpop ni..eh*

Wednesday, June 20, 2012

Ceremony of My Master

Assalamualaikum...and hye to all my blog readers...ececece...skema kau ema..cam nak bg ucapan je kannn~*jentik2 bulu mata xlentik*...ada ke readers blog ko ni ema?? *garu2 bulu mata...ok..xkesah la ada tak..kot2 ada yg tersesat nak bukak kan..hewhew

ok...diz entry aku nak bercerita time aku konvo 2months ago..see....dh berbulan2 baru ko nak cewita kan...dah basi kot...eh...lantakla klo basi kite panaskan semula dlm periuk belange ke kawah kew kasi hot balik..eh...hewhewhew..

Memang keterujaan tu terlebih extreme sket sbb dh lama tinggalkan penang bumi terchenta..eh..centa la sgttkann...aku suka study kat School of chem eng usm penang transkrian eng campus tu..*amik kau ..complete aku tulis nama dia* sebab kat area parit buntar tu siyesly makann murah2 aku habaq hang...*tak tiiipooo okkeyh*..aku siap dpt simpan rm 1000 sebulan..padahal tyme tu every weekend je aku n da geng p menggediks ke wayang lah..queensbay lah..perda lah..mmg kaki ni sejak azali dh tercipta suke berjalannn kot..hewhew...so...da best thing yg aku teruja sgt p penang ni sbb makanan...sdap dan murah..*bukan kat area pulau lah..* hahaha...

So..aku and hubby stay kat NAZA TALIYA HOTEL sbb convocation ceremony dia buat kat USM INDUK...untonggg sgt sbb konvo ni buat kat Dewan besar tuh kat induk..hahaha...sbb nya lagi sebelom ni klo convo kecik bulan 4 diorg buat kat campus eng sajorh..hewhew...This convo juz me and my hubby..my family cnnt join us since jauh sgt nak mai penang..lagipon my parents x berapa sehat...sedih jgk sbb my  mum and dada xdpt tgk anak dia grade master...wuwuwuwuw...*nanges celah katil hotel*

Naza Taliya Hotel tu mmg cantiks and best gilew...sbb tepi pantai kat area tanjung bungah...feeling2 honeymoon pulaks uolss..haha...dahla murah..cantik..best..mmg huntongg sgt~~



ok..ni hotel NAZA TALIYA...hewhew


OK...ni plak dlm bilik dia..auwww..romantic sgttttt kann..kekeke


So..aku punya session convo pkul 2 ptg..ok..aku mls nak story pepanjang...let da pics story all about it...



Harrussslaa posing kat hotel dulu kan...haha..*receptionist dh pandang2...kenapeww???ko hado???*


pOsing dengan hakak gya dlu before masuk hall...diz tyme me so torkojut tgk k gya sbb dh kurusss gilerr hokkeyhh~~dlm masa 2bulan jeww tu dia makan HERBALIFE...so sapew2 nak kuruih..p ngap HERBALIFE lelajuuuuuuuuuuuu hokkeyh/....*eh..tlg promote plak*


Dah masuk dewannn..tarapapapaaaa.....debar jugak aku nak nek stage ni..kan terpeleot atas tu kan...sapew malu weyh?? hahaha...aku dhla x p dia punye rehearsel2 ni...so buat2 pandai jew lah nek satgi..hewhew


Prof2 ni gegosip plak kannnn...eh


Eh eh..aku tgk aku mcm malu2 plak nek stage...dah kenapeww??? haha
*SBENARNYE DEBAR okkeyh*


Sesi berjalan ke tempat yg lebih senang bernafas mencari suami terchenta...*ok..ni baru kuar dewan*

Sesi muka skema nak rak PINGGAN

Sesi berduan beromantika bersama suami tersayam..eh

Sesi berpasangan bersama anak2 tersayang..eh

Sesi berpasangan bersama supervisor tersayam...eh...terhebak...eh..terglemer...
eh..dapat hadiah pulew..hewhew

Sesi Bertiga lebih baik...hewhew

Sesi berlima bersama GENG GEWDIKS KIMIA lagi terbalikkkk..eh..terbaekkkk...hewhew


Sesi kejayaan yang diraih setelah 2tahun bergelumang dengan kesusahan MASTER!!




sESi mendukung anak...eh..haha


sEsi menjulang2 anak...eh..

Sesi kecerian walopon grad master sorang2 tanpa teman rapat..sob3


Sesi menjulang topi tanda kejayaan yg diraih..*eh..poyo plak*


Sesi  berposing depan pusat islam

dan...SESI PHOTOSHOOT bersambung lagi.....di....SCHOOL ENG CAMPUS lah!..HAHA

SESI MENUNJUK scrol master..eh..haha

Sesi bersenget2 di depan skolah terchenta skulah kimia letop2...hewhew


Sesi berpasangan bersama LAB BIO yang terchenta maha sayang..eh..
*ok..banyak kenangan manis pahit getir di lab ni*

Di sini lah tempat daku menuntut ilmu sebarang dua tiga empat..menelaah siang malam..menulis bukan2..eh..menulis kertas dan thesis siang malam..hewhew



Owh..semestinya wajib eh..sunat kot berposing di dpan PINTU UTAMA usm terchenta...
hewhew

OWh..ini plak sesi menggediks mencium LOGO USM terchenta..i love u forevah USM dihatiku...eh..haha


Sebelom balik esoknya...sempat lagi singgah nak posing..hewhew

Sesi kekenyangan lps membedal ikan keli goreng yg rangup di parit buntar!
SIYESLY MMG BEST restoren tuh!...sapew2 yg duk are PAWIT BUNTAR
u guys boleh cube try makan kat restoren kat belakang tu haa signboard nya
kekeke..*klo x nampak...zoom lelajuuuuuuu gmbr belakang tu..hewhew*

Ok...dats all..mmg aku sorang2 pon konvo menjadi jewww berposing sana sini..really sad cuz my gelpren azie yatie cannot join me for diz convo..me so frustrated..but imma appreciate cuz my anak2 fikri and fattah dtg my convo..huhuuhu...Im really touched cuz my husband said..its ok syg..abang kan ada dtg sini bawak syg konvo..huhu..sampai nangessss taw sbb sedih...*ok..ini mmg tak teepoooo*..sob3

ok...last but not list imma wanna thanx to my awesome supervisor Dr. MOHAMAD HEKARL UZIR  for coming and thanx much cuz without u im nothing...Thanx again for all ur help, kindness, guidance and everything throughout my master study.

Wassalam


LEBIU KACAKS SAYANG WAN IZZUDIN FOR ALL UR SUPPORT THROUGHOUT MY
MASTER!! jum p oversea sambung PEE EHH DEE! eh..haha 



Thursday, June 7, 2012

CUTI CUTI CINTA KINABALU CITY DAY 1

Assalamualaikummmmmmmmmmmm and hye..hye..hye..berjumpa lagi kita di segmen jalan2 cari cintaaaaaa...ahakss...eh propaaa sangat ayat kauuuuu kansss....okeyh...entry ni sy nak bercerita pasal cuti cuti cinta kami kali kedua..hewhew,....cuti cuti cinta pertama saya x hupdet pon kat sini...xsempat uolss..hakhak..so..mls nak type benda lama..sy proceed trus ke cuti cuti cinta kedua....This is da best present i got for my CONVO present!!..yes..baru2 ni i baru jek convo for my master...and hubby janji nak bawak p sabah!! omg...so exitedddddd* xperlu lah kannn nak banyak D tu sgt sbb terOVER exited*...hewhew....


ok...cuti-cuti cinta kedua ni kitorang fly ke KK puleks..hanimun la kununs2nyewwrrk kans...serperaise jugak lah gittewww hubby bagi...ecececece... sebelom kitorang p..hubby sy dah siap survey2 part kereta sewa...hotel..and tetempat menarik around Kota Kinabalu ni...supaya senang bile korang dah landing kat saneww haaa...klo x tempah and survey awal2..kan adaaa plakk nnnti menumpang lori kambing nak ke hotel..eh..hotel is da very important okkeyh for u guys book plg awal..supayeww xdew lah korang tdo kat tepi2 bus stop kat area kk tuh...hewhew...


so kitorangg pergi for 4 days 3 nyte..korang hengat lama keww 4 days tu??? tut tett tut dah hari last kene fly balik kuantan..xsempat hokkeyh nak p tengok org utan monyet bagai kat hutan sepilok sabah ba tuh..hewhew... kitorang punya flight jam 12.30 tghari....ok..untuk ilang kemengantukan di tghari tu..sy cuba memosingkan diri untuk tatapan anda semua walaopon anda rase mcm gud2 je budak nie...tapi lantaklah..ni kan blog sy..hahahahaha...*koma*



ok..ni 1st day tyme ktorang nk fly ke KK tuh...
haa...korang nampakk takk muka exitedd terlebihhh sgtt lettewwwww
hewhew

2 jam setengah gak lah kitorang duk dlm flight nak smpai kk tu...xblh nak tdo sbb ada baby memkak nanges  sana sini..plg horror klo ada baby melalak betul2 duk belakang seat korang...adoii....hubby aku asek jeling2 belakang jew....tp nak wat acanew..dh baby tu nak melalak..skali aku nk ilangkan bosan aku posing lagi..haha....*dh mmg xdew keje sgtla kau kan...padahal ko bawak buku chicken soup tu kunun2 nak bace dlm flight la kan...skali hamek ko simpan buat jeruks jew..hewhew*


*abaikan TANGISAN baby yang kdg2 buat aku nak marah..wuwuwuwuwu...tp siyess annoying sgt weyh!*
dah tau ko ada baby..xyah la nak usung p bawak sana sini...ok..aku ada baby nnti aku xkan bwk dia jenjalan jauh..buat kesian kat dia je ko taw tak?? *eh eh eh..emo plak kau...hewhew*

Dalam kul 3 or 3.30 camtu lah kitorang sampai kat KK airport tu...perot dah menggelodak tyme tu... terus lelajuuuuuuuuu p terjah mcD ngn hubby...eh bukan mcD...tp KFC..eh silap2...bukan KFC..betul lah mcD..hewhew,,,,*nampak sgt aku dh ilang2 ingatan..dah tua sgt kew????*cecepat telan pil kuda bagi kembali muda....!! *OMG..pil apewkah ituuuuuuuu???hewhew* ok..abikan ~~


 Memang dekat 2 jam jugaklah tggu si penyewa kereta vivah tu nak jemput kitorang kanss......sesebabnye dia ckp jln jem...ok fine..its ok..so tggu lah smpai jam 5 bru lah muncul...kitorang pon trus amik kereta VIVAH tu bertolak ke HOTEL YAHOO....eh bukan...YAHO lah..haha..*mmglah kau ni asek nak typo jew kan..mntg2 jari ko tgh melecur kene air panasss...huhuhu* Sampai2 hotel terus landinggggggg kepenatannnn atas tilam empokkk supaya bertenaga untuk menjamah KEKETAM SESOTONG N EIKAN di malam hari nanti!! 


Airport Kota Kinabalu..*x ramai sgt kan tyme ni...heaven jew rasew..sbb bukan tyme cooti skolah*




Haaa....This is KOTA KINABALU CITY!!!...so Omel!!

Haa....ni baru kul 5.30....dah gelapppppp...hewhew....

Sekitar area KK..

Ok..ni mungkin tugu negeri Sabah...eh..betul kew???hahaha
*nampak sgt kau men snap jeww kan*



Then...malam tu kitorang pon keluar lah melilau2 nak p makan ciput..*seafood hokkeyh...ko nak eja comel je kan sellalu..nnti org ingt ko makan siput!!*...hewhew..ok...aku tgk kat manewww smenarnyew org p makan seafood ni...*siyes xtaw..hubby aku tau tanjung aru jew...bapak jauh kowt dari tempt kitorg nginap*..last2 aku msg sv aku yg br je p sabah..skali dia ckp depan hotel dekat area pasar filipino mak jemah oiiii....then lelajuuu lah kitorang drive ke sanaaaa....oh mak aihh...kereta bapak banyak sini...acanow nak parking ni????? carik punya carik...naseb ko mak jemahhh baik...ada lah kat area situ..ok..mmg bau busuk sket..tp sbb nafsu dh bergelodak nak santap seafood ni...abaikan jew busuk tu..trus lelaju berjalan ke gerai2 seafood tu....wuwuwuwuwuwuw...mata  aku dah berpinar2 tgk seafood segar2...seafood tu pon dh senyum2 kat aku suh amik je diorg semua...bapak exiteddd korang taw tgk ceciput and hehikan sesegar bugar ni smpai amik pon x tanyew dulu rege bapew sekilo or satu tu bape hengget kannnnnn~~~lepas tu kau tahuuuuuuuu apewwwww jadi??? *ok...nak pengsannn jappp mak jemahhh*

Ok....skali dah kekenyangan makan dengan selonok belonoknyeww....siap sendawa 2 kali haaa....hubby aku pun nak bayar lah....ko taw berapa hengget??? ko taw???? ok..korang dengar baik2 ni....kitorang kene rm 65 hokkieyh~~!!!!!! *aku koma 5seken lantas bangun lelajuuuuuuuu buat muka ouih2 tak puas hati kat ketammmmmmmm tu*.....tapi...tapi.....aku ngn hubby rase xnyesal sgt sebab sedappppppppppppp gilosss nyum2 kebabo kowt kat situ!!!!! Hubby cakap asalkan syg kenyang...takpew lah..lagipun bukan selalu makan mahal2 kan....hewhew..


Ketam tu dia masak steam n sotong tu dia bakar...kitorang amik sotong besar sekor..and sotong kecik 2ekor..dgn ketam 2 ekor kowt...tp bg aku mcm mahal jugak..mungkin kitorang kene tipuuu..or...or...mmg dh rege ketam tu mahai..tapi.....tapiiiiiiiii mcm xlohgik ko taw!!..ahhhh..xpewlah..asal kenyg sedap and lazattt~~~ TU LAH HENGKAuuu...nak makan xnyenyempat tanya rege sekilo or sekor tu brapewww...so untuk korang yg mcm nak ke KK tu nnti..nk mkn seafood tu tanye dulu harga dia..jgn main hamik..makan lelaju and bayar..hewhew..kot2 dia menipu ko...haaa...acanow....*komaa la mcm kami!!*...so pengajaran JANGAN GELOJOH SGT TIME NAFSU BERGELODAK HOKKEYH!!


WUWUWUWUW...aku rasew mcm nak ngappppppp jew semua ikan sesegar buntal tuh..!! hewhew


omg...omg..lobster nie ko taw sekor berapew???? *aku tanyer dia ckp rm 100 sekor*
pengsan aku klo nak makan harga mahal2 tapi isi secoet ni..bek makan ketam!! hahaha

Ok..muka kepuasan dapat makan!!...hahaha


Then...dah kekenyangan and lari lelajuuuuuuu dari gerai makan yg mahal tu..kitorang nak p tngkan hati kat jesselton point...haaha...*mcm apew je kan nk p tenangkan hati*...dah kat jesselton point ni cam best jew untuk bergambar..apew lagi klo bukan posing bebanyak yg bolehh..hubby aku peninggg layan bini dia yg suka bergambar  kat manew sahajew...naseb dia ikutt jew kan...hahaha..ni belom ada dslr lagi...klo ada....koma laki aku nak kene snap sana sini...ntah2 dlm tandas pon aku nak snapp ..*tandas bersih jew hokkeyh aku snap..mcm kat KLCC yg byr rege rm5 tuh..hahaha*



Rehatkan perot yang mcm nak meletoppp tu dlu...haha


ok...ni area jesselton point..kat dalam ni banyak gerai makan...
*niat kat hati nak makan lagi..tapi..klo ko rase nak muntah jeluak keluar ketamm bolehlah pesan mkanan lelaju lagi kat sini...hewhew*



kat belakang tu pub club kowt..aku baru sedar lepasss tengok org seksi2 kluar dari pintu tuh..hewhew...hubby tanye nak masuk ka??*lantas aku pengsan lelajuuuuuuuuu*


Ok....bai.....bertemu kembali di CUTI2 CINTA KOTA KINABALU DAY 2!!
nak p isi perut dulu!!
hewhewhew
zassssssssssssssssssssssssssss



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...