SI CANTIK DAN SI KACAK

Tuesday, November 20, 2012

PINDAH RUMAH PART 1

Assalamualaikum...

Huh...lama gilers tak hapdet belog  ni..dah kusamm dan masam dah ghupernyaa...kesahnyaa sebab iolss bizi pindah rumah ke johor bharu baru2 ni..yup...siyess bizi plus penat dan takda internet lagi kat rumah baru skrg ni.. penat berpindah pon masih tersa sengal2 kat badan..al kesahnyaa hubby  iolss dapat arahan dr manager dia kene transfer secepat mungkin ke jb.. amboih...*ko senang jew manager kan mengarah2 orang..ko ingt senang nk cari umah sewa bagai?* Ok..ini cerita 3 minggu lepasss..

Ok..iolss redha... nak tak nak kena kemaskan barang2 kat umah sewa tu jugak...xkan nak tinggal bodoh camtu jew kanss...dahla banyak barang2 nyeww xyah nak kiraa laa kanss....dgn kesabaran yang tinggi iolss mengemass la selama seminggu bebajuu, bebarang rumah, bebarang dapur, bebantal, bebarang cadar comforter semua lah..yang barang2 gedabak lemari baju, sofa, kabinet tv, tilam,katil, peti, mesin basuh, kabinet dapur akan dihangkut kemudian bila rumah sewa dijumpai..

So, first stage barang2 kekeciks la dulu akan dibawa sebelom menjumpai rumah sewanya...Naseb baik my brother stay kat jb, pasir gudang,,ok,,Alhamdulillah, boleh menumpang seketika kami mengusha rerumah sewaan disana..Dalam hati cakap..konpem senang ni nak cr rumah sewa area jb, sbb bandar besar kan..tu sebelom mencari lagi lah...dalam hati katanya..suami pon dengan yakin cakap.."ala..jgn risau lah, rumah banyak kat jb, sng je tu, ada la rumah sewa tuk kita, 2 hr dah dapat cari kot" Korang nampak tak keyakinan yang sgt kuat disitu?? erkk..

Dan..proses memacking bebarang tu bermula lah dengan teddy bears,frames2, mags, document penting,cecadar, bebantal and kekarpet seperti di bawah ni haa. Teddy bears iolss pon dah penuh satu plastic besar tu haa...banyak x banyak kau anak kecik yang xbernyawa aku tuh.. Anak betul xda lagi, so anak2 teddy la duk teman. Ngeh..ngeh..ngeh..*doakan iolsss dapat beby cecepat uolss...dah setahun ni..uhukss*. Then, bilik guest pon dah jd bilik store dah waktu tu..penuh bebrangs...huhu.. time ni kalau sesape datang rumah kami konpem rase berada di dalam tongkang pecah x bernafas..*ok..mcm terukk sgt jew perumpamaan tu kan..* Untuk menyenangkan proses packing ni..iolss wat labelling supaya nyew nanti senang nak cari plastik mane simpan barang ape. Ok..mmg nk kene jimat giler2 time ni sampai we olss gune plastik hitam yg tebal je nk mengisi bebarang tu.. *sedih plak tgk*...huhu









Bebarang hisan kaca semua kene balut leklok dengan newspaper supayanyew kesahnyew takkan pecah berderai kalau berlanggar sesama sendiri dalam kotak nanti..Bebarang kaca iolss simpan dalam kotak..xyakin kalau simpan dalam plastik tu hakak oii..huhuhu. Kotak plak kesahnya bukan senang nak carik..erghhh...hampirr stresss iolsss beberapa minggu mase proses pemindahan rumah ni..pergi giant hr tu, ingat boleh la sesenang hambik kekotaks yang berterabur kt dalam tu kan..sekali pak guard kat giant tu cakap xleh amik...mencisss taww iolss...erghhhhhh...kedekutt sgt lah...pastu p cowboy yeyakin jew ada kotaks kat sana kan...sekali dah pergi takdek plak nampak kotak2 berterabur kat luar...give up sgt cr kotaks ni..*ni br permulaan stress*..



Kemudian trus pulang umah dengan hati kecewa, last2 laki iolss cakap dia nak mintak dgn supplier dia jew la..Alhamdulillah, naseb supplier dia bg 6 kotak even xbesar gabak pon, at least bolehlah memuatkan gelas mangkuk pinggan,and segala bebarang dapur dak.. dari takdak langsung..hurm.



Bebajus semuaaa iolss lipat letak dalam beg cumel..yang besar dan senang serta murah...memang tang ni kene jimats jugak...sebabnya..banyak lagi deduit nk kene bayar tu bayar ni time pindah nanti..deposit rumah sewa nanti knpem lah cecah duaribu lebihskan...bese la skrg..deposit 2+1 api air..lori nak hangkut bebarang lagi, tol minyak perjalanan ke jb yang kene ulang alik lagi...so we olss kene kreatip bab mane kene jimat, we olss applied..hewhew..xyah beli beg kulit beroda bagai, bukan nak p holidayy pon kan.. so ni la begnya...hehe


Beg ni iolsss beli 2, satu utk hubby and satu utk iolss. Tapi..tapi...tapi... bukan beg ni je taw yang sy buat isi baju... ini adalah untuk bebaju yang jarang dipakai..huhu, so iolss separate kan yang selalu dan jarang dipakai..senang sket nanti kan nak amik guna pakai. Yang selalu dipakai iolss simpan dalam beg beroda dan beg pakaian satu lagi..Nak buat cemana, dah bini dia ni banyak bebenor bebajus...huhuhu..si lakinya xdalah banyak sangat.. hewhew


Haaaaa, ko tengok bebaju kurungs pon dah setengah beg ni, dah nama lecturer dulu nya kan..mmg lew hehari nak kene pakai baju kurungs....takkan ko nak pakai dress and jeans beserta tops plak p m=ngajar kann..hewhew...tapi, mase p kerja hari2 tu, rase x la banyak baju kurung, rase macam duk ulang yang sama je....huhuhu...tapi memandangkan sekarang sy dah berhenti jd lecturer sbb pindah ni *x sanggup dah nk berjauhan dengan laki weii...bukan senang kerja tempat lelain ni* and ada sebab lain personal punyer..*x perlu taw la kann*...konpem la baju2 kurung tu akan menjadi jeruk di dalam almari nanti...huhu...pakai time ada kenduri kendara je la jawabnya


Ok, dah siap mengisi semua baju kurungs dan yang baki tu isi degan dress2 and jeans yang dah jarang pakai.
Beg baju laki x sempat nak snap sebab dia lipat sendiri. Ye lah..time tu iolss bz kemas barang2 dapur semua.. Kalau dia kemas kan brg dapur iolss rase pinggan gelass semua xtaw ke mana dengan senduk sudu kuali and barang kecik2 cenonet di dapur tu, so nak selamat biar dia kemas baju dia jew...hewhew. 


Ok...bebungaa pon kene simpan jugak..mane blh buang bunga2 ni semua....*laki suka bg bunga bile merajuk besar*..ahaks...so dh blh buat collection dalam lemari ni. Bunga bebulat tu bunga hiasan, trikat sekali dengan bunga2 ni..iollss dah penat kot tyme ni..bunga kekeciks tu pon bunge hiasan..tp dh nm bunga sekalikan jew lah kan...ye dak..tu pon ada gak buang bunga kering yg dah setahun.


Ok....mata dah nampak bantal dah ni sbb mase menaip ni dah jam 11.30 mlm, dah blur2 tapi gigih gak nak hapdet belog kau jemahh. So ni baru cerita permulaan nak pindah. Esok2 mak jemah cerita lagi kat uolss semua hazabb mase nak cari rumah ssewaaaa di jb ni dengan masalah nak pindah brg2.. Stay tune~!! ahaks


*Hati tengah sedih tetibe tenang bl tgk bunga colourful kan*
Bersambungggg kemudiann la jemahh nya ceritaa....
Wassalam.


Monday, October 1, 2012

BIG CRAZY SALES FOR TUDUNG BAWAL!!

Assalamualaikum semua!!

Ok, so hari ni sy ada buat promotion sale untuk Tudung Bawal 2D ROSE VINTAGE !!  Bermacam kaler sesuai untuk kegunaan harian anda..semua tudung ni adalah korean quality. Sesiapa yang berminat boleh place order ke email saya : fatma_zahra85@yahoo.com. or juz bagitaw di ruangan komen ye.. hehe..Tq

 So lets cekidout! 



Code: EM 036
Colour : Funky pink
Harga : rm 25 (termasuk postage!!)




Code: EM 038

Colour : Dark brown

Harga : RM25(termasuk postage!)


 code: EM 030

colour : Brown 

Harga : rm 25 (termasuk postage!)


 Code: EM 022

Colour : Turquoise Greenish (colour yang ni sebenarnya kehijauan turquoise sket..sbb lighting jd colour biru turquoise)

Harga : RM 25 (termasuk postage!)



Code: EM 024

Colour: Orange milk

Harga : RM 25 (termasuk postage!)

Code: EM 026

Colour : light yellow 

Harga : RM 25 (termasuk postage!)

Code: EM 034
Colour : Dark purple
Harga : rm 25 (Termasuk postage!)

So, lets grab it quickly before late! 

Saturday, September 29, 2012

RAYA PERTAMA 1

Assalamualaikum..

Hurm...eh..dah dekat sebulan dah berlalu raya, minami baru nak update pasai raya...banyak betei minami ni membebel kat belog kan..hewhew....dah memang jenis suka menaip..nak wat cemana..mihmih..semua benda nak diceritakan..ni blom ada babay lagi..klo x setiap masa la aku hupdate belog pasal baby plak...aih..xsabar nak ada baby..hehe.. Ok...raya pertama hari tu me going back umah mertua...ikut je la cakap suami..next year knpem umah sy plak...ngeee...^^

So, malas nak bercerita dengan tulisan...biarkan sahaja gambar menceritakan segalanya...erm..erm..

Karak Highway a must highway that we need to pass by 

Adam naufal da cutest kid with his mama

My ma and pa in law-lovely couple~

Candid...I love it!

The Guys and Imam i should be said in Sharudin's Family

The woman that inspired their Husband above..eh..
*the montel kids eva..goes to ICHA! hehe..comel betei dia ni

Along's Family *Biha and Adam always make me laughing*

Me and Hubby with Grandma and Ma in law

Hamboi..hubby dah pandai lenggok2 kepala gittew...hewhew
Unggai's Family
*Anak semua comel2..hee..geram taw!..hehe*

With sistah and bro in law

Begitu ketara kerendahan dan budi pekerti sy...eh..haha

Biha penggemar satay! haha

~Da adorable and lovely afia~
Da montelest and comelest eva icha...hahaha

Hope my baby as such this cute and adorable afia..^^

See...biha tak lepas dari sate!! muka nak masam je kan..geram taw! haha

Ok..Bai! Wait for the 2nd HARI RAYA ya! more pichas will be upload..muehehe
*I REALLY FALL IN LOVE WITH BLUE !!*

***Bajet 2013 sgt menggangu emosi saya dan suami semalam..eh..ok..xda kaitan***

Friday, September 28, 2012

TIPS KEMPISKAN PEROT MUNCIT!!

Ahhaa...gittewww kannn....konpem ramai yang xsesabar nak tau tips meletops ni kan...dah kenapew? ramai ke yang nk kempis2kan perut? mihmih...*attention to my hubby jugak..eh ,,eh...*. Haa.... sy taw ramai yang nak jd selim..tp sy..sy xnak jd selimm dh..tolong doakan sy jd berisi sket..! eh.. ok2...kesahnyaaa macamni...

Korang semua tahu kan...kalo perut terasa muncit2 sket tu..mesti korang rase macam down..betul tak? betul tak? tak yah nak pikir2 sgtla kan..memang yaa kan..nak makan banyak2, nak makan coklat and cheese cake pon korang mesti xtenang kann....elele....gelak2 pulak..eh..eh..*ni dari pengalaman dan pemerhatian sy..hewhew*

Haa....ko tengokk..sampai xleh butang dah baju..huhu
*dah..jgn tgk lelame sgt..eh*

Tapi lain lah kalo preggy mummy kann..sah2la kene muncit...and sy suka tgk perut ibu2 yang mengandung..nampak cantik je..hehe...and..and...pls ingt..yg buncit bukan gemuk taw..ada orang badan tak berisi pon tapi perut muncit..eh..camne tu...*google sendiwi lah...eh*.Ok..dah..jangan nak merapu ke lain..so, kadang2 bagi seseorang yang mempunyai kebuncitan perutnya, mungkin dia rasa kurang yakin dengan diri sendiri, nak dressing2 pon rase macam malas sangat kan.. ok..so..lesgo to try these few tips kay! ngee....


lepas try kekonfem boleh dapat perut mulus selim cenggini...ecececewah!


1ST RULE: PLEASE...PLEASE MINUM AIR MASAK DALAM KUANTITI YANG BANYAK
Sebabnya..bile tubuh kita minum air yang banyak, ia akan mencairkan kiantiti sodium dalam tubuh bandan kita sehingga membolehkan kuantiti air yang keluar dari badan kita juga meningkat..*buang air la cthnya senangnya*. Then, bila minum air dalam kuantiti yang banyak ni, hempedu korangs akan berfungsi lebih efektif sewaktu proses pembuangan air *lancar lah proses pembuangan tu maksudnya*

Dah ni nak tnjuk minum air ke nak tunjuk vulu mata lentikk tue?? eh..kesah plak aku ni..

2ND RULE: MAKAN MAKANAN YANG BETUL
*Eh..ada ke orang makan makanan plastik??..mateey lew kalo telan plastik..eh*.Ok...maksudnya disini ialah perlu diet yang seimbang dalam menu seharian korang. Berdiet sebenarnya mampu membuang lemak terutama dibahagian perut manja korangs tu. So, diet yang betul seharusnya perlu mengandungi karbohidrat kompleks (cth : kacang, nasi, gandum), serat, vitamin, mineral, protein, sayur dll.

Haaaa.....tengok budak tu dah pening nak pilih kanan ke kiri.. so buat pilihan yang tepat!!
*kalo sy..sy amik yg kanan!! hahaha..eh..eh...xboleh...kene makan sayur banyak2 kay!*


3RD RULE: BERHENTI MAKAN TETENGAH MALAM
Yang ni memang ramai yang buat, sy pon selalu buat...suami pun selalu buat...kalo suami buat, sy akan bising..hahaha..kalau sy buat xda orang bising..eh..cam x adil je kan..haha..ok..pls...kalau boleh elakkan makan tetngah malam pukul 11, 12 malam or 1 pg. Perut kita sebenarnya tak mampu nak bakar lemak berlebihan sebab waktu tu sebanrnya waktu untuk tidur, so proses pembakaran akan berhenti.Jika korang makan dan kemudiannya tido, lemak tu akan kekal dan jika dilakukan selalu, perut tu akan kelihatan makin membesar la...huhuhu

Homakaih......koranggg jangan nak tetalan bebeger bebesar cengginih plak memalam buta yerrr...
*tp model tu nampak selim..so dia boleh je makan..hahaha*

4TH RULE: MAKAN PERLAHAN-LAHAN
Seeloknya masa menjamah makanan tu, kita tak digalakkan makan dengan cecepat sebabnya udara akan terkepung di dalam usus dan seterusnya membentuk gas yang akan menggalakkan perut menjadi buncit!!. Tambahan lagi, makanan yang tidak dikunyah sehingga kecil juga tidak dapat dicerna dengan sempurna then seterusnya boleh menyebabkan perut jadi kembung..*tetibe teringat iklan baby yang cakap perut kembungg..hewhew*

Jangan nak gelojoh sangatla makannnnn tu kann...pengsann kan pakwe sebelah meja tengok...eh..

5TH RULE: JANGAN BERSULAM AIR KETIKA MAKAN
Sulamm?? ok...bukan sulam2 kebaya bagai yang ko jahit kat baju tu....sulam ni macam bersilih ganti. Situasi bersulam ni sebenarnya tak elok kerana ianya boleh menyebabkan perut jadi buncit. Kalau boleh habiskan makanan dulu,tunggu kejap dalam 3-5 minit, baru minum air..Air apew?? air apew?? air suam okkeyh...or air masak..jangan nak tegukk soya cincau rebina bagai plak..eh. Dan kalau boleh, elakkan minum air sejuk (air peti) kerana proses penghadaman akan mengalami masalah jika bersulam air sejuk. Inagt tuh!! ingattttt...eh...

6TH RULE: KURANGKAN GARAM DALAM MAKANAN
Terlalu banyak garam dalam proses diet akan menambah ekstrak sodium terhadap cairan dalam tubuh dan ini melambatkan mekanisme proses pengeluaran air dari sel badan. Akibatnya perut akan jadi kembung dengan gas-gas yang terbentuk. So, lama-kelamaan, perut buncit pon mulala terjadi. *masa tu jangan nak teriak bagai menyesal...eh*

7TH RULE: TINGGALKAN MAKANAN RINGAN
Dah..dah....lepass ni untuk yang nak kempiskan perut tu, kalu p giant, tesco or carefour or mane2 supermarket ke, tangan tu jangan nak gegediks lelaju p beli makanan2 ringan. Cube tahan nafsu tu..pejam mata sket tyme lalu depan makanan2 ringan...*eh..kan terlanggar org plak*..ok..nak senang jangan lalu terusssss kat bahagian snack tu..huhu. Makanan ringan ni mempunyai kalori yang tinggi. Nak makan takpe..tapi make sure 3 bulan sekali...mapooo ke tidok??? *tengok dabel chis beger pon dah x menahan kan......lagi lew nak tahan 3 bulan sekali...dah tu..kalo betui2 nak kempiskan perut...tolongla korban nafsu sket..hewhew

korangs tengok....haaa...dah semua duk telan benda tu hari2 letteww...sampai kat bdn penuh dengan cop2..hewhew...sebelom jadi gini...tahanla nafsu tu dulu..eh

8TH RULE: KURANGKAN MINUMAN BERGULA DAN SODA
Pengambilan gula yang berlebihan juga mampu menghalang usaha dalam mengempiskan perut. So, pls..kurangkan ambil minuman bergula berlebihan (coke, pepsi, strowberi f&n aiskrim soda and semua jyang berkarbonat bagai lah) dan tukar tabiat tu dengan minum air mineral sebanyak 1.5L (dalam 5-6 gelas sehari)

Plsss...SAY NO TO THESE CRAPPY DRINKS!! EH



9TH RULE: MAKAN MAKANAN YG PENUH SERAT
Serat ni elemen yang sgt penting dalam piramid makanan. So, untuk mengimbangi kuantiti air dalam  tubuh badan, amalkan makan sayur hijau dan kalau tak boleh sangat nak makan sayur, makan la buah0buahan macam epal, betik, pear yg dapat membantu dalam proses penjagaan dari mendapat penyakit perut buncit ni dan sekaligus ianya membantu dari penyakit sembelit ergh..ergh...*eh..siap ada sound effect la plak kan..*

Ececece...sopan gittewww maka jemahh makan buah peach, anggur, epal bagai kann.... sedapla pulakk nengokknyew...hewhew....ok2...kalau xnak makan buah mahal2... makan jew macam beby kat bawah ni haaa...


Ko tengok......semangat beby tu nak menggigit tembikai sama besar dengan badan dia... 
*nak kurussss keww dik?? hewhew*


10TH RULE: KESAN PENGAMBILAN UBAT
Pengambilan pelbagai jenis ubat menjadi salah satu punca perut jadi buncit, cthnya pengambilan aspirin yang terlalu kerap menyebabkan timbulnya penyakit lain seperti sembelit. Sembelit ni mengakibatkan perut mengumpul gas2 yg berlebihan dan merangsang isi perut kumpul lemak2 yang boleh menyebabkan kekembungan sekaligus menjadi buncit. So, pls...elakkan makan ubat-ubatan terlalu kerap dan banyak.

Eh..eh...ni smarties kew m&n? ke ubat? ke candies?? pengsannnn sbb comel sgt ubatnya...
*jangan korang nampak comel jeww..korang telan semua bagai jenis pil sehari 10 bijik..konpem laaa koma korang lepastu...*

So, dah penat dah jejari mulus x runcing sangat ni menaip bagai nak rak memberi tips2 malatop ni...eh..so jangan duk baca jew...apply it in ur daily life sebelom jadi buncit..hewhew...

Eh...eh....dah ni... yang mane satu mengandung nie....eh.. k bai.. xnak cakap apew2...hewhew

P/S : Kalau dah cuba tak jadi jugak...p je thailand sedut lemak..eh...eh...boleyyyy kew?? Kalau jadi....and kalau jadi camni....cam kat bawahhh ni... 
*
*
*
*
*
Haa.....boleh le korang post lelajuuuuuuuuuu kat fb, twitter, instag,
*fengsan tgk badan laki tu kacaks sgt..eh*
mohon HUBBY sy dapat badan camni...eh..bhahaha

OK... BAI!

*SUMBER KEBANYAKAN DARI MAJALAH LISA*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...