SI CANTIK DAN SI KACAK

Friday, August 26, 2011

MY FIRST TIME


Salam Jumaat semua kawan2....alhamdulillah hari ni dah ke 26 Ramadhan..kejap jeww rase nya ramadhan tahun ni berlalu kan..xsempat sy nak buat kueh semperit, tat nenas, dahlia and segala bagai kan...tut tet tut dah masuk 26 Ramadhan...huhu..*padahal sempat jew klo ko nak bt ema..ni duk ngadap kowea jew sesiang..how nak siap segala bagai kueh tu?? hahaha*...ok2...senangg cewita beli jeww beskut tunjuk2 sekarang...dah bizi nak kawen *eh....juz left 1 week more nak kawen~~yeayyyy* ..modal xberape nak ada..setakat beli satu, dua jenis ok la kan...kekekeke

Owh..Actually i juz wanna share something bout solat tasbih that i did last nyte at smejid. Hev u guys did it before? Strictly speaking, i never do it before and last nyte tu kire my first time la...huhu..*jahil nya saya nie..+ teruk sgt kan* tapi alhamdulillah...merasa jugak  buat semalam dengan jayanya...Mak ada cakap semalam petang, malam ni smejid nak buat solat tasbih..*dalam fikiran sy...mmg la pernah dengar..tapi cemane ea??

*Terus mcm ala...xperla..buat dunno je la...then tertibe hati macam terbuka jew nak buat solat tu and terus sepantas kilat *ok..menipu sgt la ni* dengan langkah ayu menuju ke bilik mak tanya cemana nak buat solat tu..mak pon kasik hulur buku panduan slat tesbih...xfhm jugak bile bace jek..

sekali mak tunjuk amali..haaa...kan senang nak faham..lebiu mak..kekeke...tp bile mak cakap kena baca zikir 300 kali..terus rase omaigod..omaigod..*dlm hati.. mesti lama sgt2 solat tasbih nie..adoi....adoii* setan ni jahat betul kan...nk wat benda baik lama2 konpem rase ragu2...tp klo duk ngadap kowea 3, 4 jam pn xdew hal kan...hahahaha..*sy ngutuk kat sy la ni*...

Tp sebenarnya solat ni senang jew..siyes...and ruper2nya x lama sgt pon...cume perlu banyak berzikir dalam solat tu...solat sunat tasbih ada 4 rakaat, 2salam, and ada 300 zikir tu kena sebut (cara ni kalau di buat pada waktu MALAM) kalau buat waktu SIANG, kene buat 4rakaat, 1 salam and 300 zikir jugak..Zikir tu adalah :


SUBHANALLAH, WALHAMDULILLAH, WALALILAH HAILLALLAH, ALLAHUAKBAR

NIAT SOLAT SUNAT TASBIH : USSOLLI SUNNATA TASBIH ROK'ATAINI MAKMUMAN LILLAHI TA'ALA



Cara2 solat tasbih *2 rakaat pertama*(150 bacaan zikir)

1) Rakaat Pertama (75 bacaan zikir)

- Selepas imam baca surah ALFATIHAH dan Ayat lazim tu, ( baca 15 kali zikir)
- Kemudian, semasa ruku' selepas baca subhanarobbiyalazimiwabihamdih (baca zikir 10 kali)
- Bangkit dari ruku' plak selepas baca Sami'allaahu liman hamidah. Rabaanaa walakal hamdu (baca 10 kali 
  zikir )
- Kemudian,  ketika sujud dan lepas bace Subhaana rabbiyal a'la, (baca 10 kali)
- Ketika duduk antara dua sujud lepas baca Robbighfirli sampai abis (baca 10 kali zikir)
- Then Sujud lagi and lepas baca Subhaana rabbiyal a'la, (baca 10 kali lagi)
- Then jangan bangun qiam lagi..duduk sebentar macam duduk antara dua sujud tu *sujud istirehat namanya*     
  (baca zikir tu je 10 kali, tak payah bace dah Robbighfirli tu)
- Kemudian bangun Qiam semula untuk Rakaat Kedua


2) Rakaat Kedua (75 bacaan zikir)
- Ulang seperti diatas... *senang je kan!!* hehe
- Kemudian masa duduk tahiyat akhir lepas bacaan dlam tahiya akhir tu, baca zikir sbnyak 10 kali 
- Kemudia Salam dan bangun semula untuk 2rakaat seterusnya..*bacaan nya sama je dengan 2 rakaat 
  pertama tu)...hehe


Haaa....senang jeww..cume kene banyak berzikir...xlama pon 4 rakaat tu....alhamdulillah..time buat solat ni semalam..rase tenang sangat2 sbb kite banyak berzikir dalam solat tasbih ni..harap2 dapat buat lagi next time. So...selamat mencuba yer..try la buat sekali..konpem rasew..bestnya...and rase nak buat lagi..^^



eh eh eh..boleh plak si upin nie memain dalam solat..cecubit kan..hahaha
*eh eh mane satu upin..mane satu ipin*

P/S : Solat itu tiang agama...selamat berhari raye..(eh eh ada kaitan keww)

7 comments:

Md. Ramos said...

nice info..dlm bnyk2 solat sunat, solat sunat ni la yg plg lame.hehe

Ema Minami said...

hehe...kwenchana...xlama pon u..siyess i ckp..solat sunat yang plg lama bg i solat sunat sajadah...huhu..sebab bacaan nye panjang...^^

Cik Hernie said...

eee.. dia nk kawennn daaa... thniah.. thniah.. :)

fadh leyanie said...

info berguna..:)
selamat hari raya :P

sifu im said...

pengisian jiwa yg berguna

Ema Minami said...

cik hernie....kekeke....tengs dear...^^

Ema Minami said...

fadh...hehe...selamat hawi rayerr...hev a great eid fitr ..^^

Sifu~~hehe....semoga kite dapat beramal same2...;p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...