SI CANTIK DAN SI KACAK

Friday, August 26, 2011

MY FIRST TIME


Salam Jumaat semua kawan2....alhamdulillah hari ni dah ke 26 Ramadhan..kejap jeww rase nya ramadhan tahun ni berlalu kan..xsempat sy nak buat kueh semperit, tat nenas, dahlia and segala bagai kan...tut tet tut dah masuk 26 Ramadhan...huhu..*padahal sempat jew klo ko nak bt ema..ni duk ngadap kowea jew sesiang..how nak siap segala bagai kueh tu?? hahaha*...ok2...senangg cewita beli jeww beskut tunjuk2 sekarang...dah bizi nak kawen *eh....juz left 1 week more nak kawen~~yeayyyy* ..modal xberape nak ada..setakat beli satu, dua jenis ok la kan...kekekeke

Owh..Actually i juz wanna share something bout solat tasbih that i did last nyte at smejid. Hev u guys did it before? Strictly speaking, i never do it before and last nyte tu kire my first time la...huhu..*jahil nya saya nie..+ teruk sgt kan* tapi alhamdulillah...merasa jugak  buat semalam dengan jayanya...Mak ada cakap semalam petang, malam ni smejid nak buat solat tasbih..*dalam fikiran sy...mmg la pernah dengar..tapi cemane ea??

*Terus mcm ala...xperla..buat dunno je la...then tertibe hati macam terbuka jew nak buat solat tu and terus sepantas kilat *ok..menipu sgt la ni* dengan langkah ayu menuju ke bilik mak tanya cemana nak buat solat tu..mak pon kasik hulur buku panduan slat tesbih...xfhm jugak bile bace jek..

sekali mak tunjuk amali..haaa...kan senang nak faham..lebiu mak..kekeke...tp bile mak cakap kena baca zikir 300 kali..terus rase omaigod..omaigod..*dlm hati.. mesti lama sgt2 solat tasbih nie..adoi....adoii* setan ni jahat betul kan...nk wat benda baik lama2 konpem rase ragu2...tp klo duk ngadap kowea 3, 4 jam pn xdew hal kan...hahahaha..*sy ngutuk kat sy la ni*...

Tp sebenarnya solat ni senang jew..siyes...and ruper2nya x lama sgt pon...cume perlu banyak berzikir dalam solat tu...solat sunat tasbih ada 4 rakaat, 2salam, and ada 300 zikir tu kena sebut (cara ni kalau di buat pada waktu MALAM) kalau buat waktu SIANG, kene buat 4rakaat, 1 salam and 300 zikir jugak..Zikir tu adalah :


SUBHANALLAH, WALHAMDULILLAH, WALALILAH HAILLALLAH, ALLAHUAKBAR

NIAT SOLAT SUNAT TASBIH : USSOLLI SUNNATA TASBIH ROK'ATAINI MAKMUMAN LILLAHI TA'ALA



Cara2 solat tasbih *2 rakaat pertama*(150 bacaan zikir)

1) Rakaat Pertama (75 bacaan zikir)

- Selepas imam baca surah ALFATIHAH dan Ayat lazim tu, ( baca 15 kali zikir)
- Kemudian, semasa ruku' selepas baca subhanarobbiyalazimiwabihamdih (baca zikir 10 kali)
- Bangkit dari ruku' plak selepas baca Sami'allaahu liman hamidah. Rabaanaa walakal hamdu (baca 10 kali 
  zikir )
- Kemudian,  ketika sujud dan lepas bace Subhaana rabbiyal a'la, (baca 10 kali)
- Ketika duduk antara dua sujud lepas baca Robbighfirli sampai abis (baca 10 kali zikir)
- Then Sujud lagi and lepas baca Subhaana rabbiyal a'la, (baca 10 kali lagi)
- Then jangan bangun qiam lagi..duduk sebentar macam duduk antara dua sujud tu *sujud istirehat namanya*     
  (baca zikir tu je 10 kali, tak payah bace dah Robbighfirli tu)
- Kemudian bangun Qiam semula untuk Rakaat Kedua


2) Rakaat Kedua (75 bacaan zikir)
- Ulang seperti diatas... *senang je kan!!* hehe
- Kemudian masa duduk tahiyat akhir lepas bacaan dlam tahiya akhir tu, baca zikir sbnyak 10 kali 
- Kemudia Salam dan bangun semula untuk 2rakaat seterusnya..*bacaan nya sama je dengan 2 rakaat 
  pertama tu)...hehe


Haaa....senang jeww..cume kene banyak berzikir...xlama pon 4 rakaat tu....alhamdulillah..time buat solat ni semalam..rase tenang sangat2 sbb kite banyak berzikir dalam solat tasbih ni..harap2 dapat buat lagi next time. So...selamat mencuba yer..try la buat sekali..konpem rasew..bestnya...and rase nak buat lagi..^^



eh eh eh..boleh plak si upin nie memain dalam solat..cecubit kan..hahaha
*eh eh mane satu upin..mane satu ipin*

P/S : Solat itu tiang agama...selamat berhari raye..(eh eh ada kaitan keww)

Sunday, August 21, 2011

M.E.R.O.Y.A.N L.A.G.I???


Assalamualaikom....kom apeww...kombat...bat apeww...batman....*ececece..nk nyanyi2 bagai plak kan....* Happy sunday and hev a nice weekend my beloved readers..ade keww readers kat behlog yg ntah pape ni...*lantas berpikir 2,3,4 jenak*....owh adew kot even sorang dua....kekeke...

omaigad....tetibew tak tahu plak nak cewita apew kat sini..hurm..nampak sgt suke tulis belog secarew automatik..tanpa persedian rapi...*cecece...nak rapi2 macam nak amik exam pulek kann*...xperlu kowt ema...tpi klo nak menulis ilmiah kena betul2 prepare okkayh..! macam type thesis...haha..*eh eh rindu kat thesis la pulek rasew*(ni kalo sv aku bacew ni adew muntah DARAH 3 malam tanpe bintang and bulan ni)...hahahaha.

lantas dengan laju sepantas kilat mata melilau melihat thesis tebal tahap petala ke tujuhplohlapan point sembilan yang belom lagi Dipresent VIVA kan..cuak okkayh....haha...*tgk 2 seken jew la...sbb xnak debar2 lagi pasal viva...bg settle kawen dlu..haha*..jjap2..nak tunjuk gak ni thesis saya...hahaha

Haa.....*harrusla pitam nak bacew balik nnti nak wat slide present*...
jaga2 ko ema...AWAS!! ...haha...
*eh eh harap2 VIVA nnti semua berjalan lancar la...doakan sy!!..heee*


eh..apew nak tulis ni semenarnyew..adoi bun sgt la terlupew nak tulis apew...ok2...haaa...smenarnyew i nak tanyew korang kalo free2 cecuti lama korang sukew layan citer apew??ek elleh...taw la korang bizi kan...ahh.....padan mukew kalo korang bizi..*eh eh jahatnyew sy*...hakhak...ok2...i nak story sket sepanjang i cuti nie...i meroyannn melayan banyak korean drama....*ek elleh..korang nk kutuk aku la tu...adew mak kesah???*...haha..padahal korang pown sama okkayh....klo tengok korea...menangis gelak bagai kan..so here i listkan a few dramas and korean variety show yang aku layan..




Hahaha...memang Lucu gilerr sgt tak tahu nak habaq okkayh~!!...every episode they make me laughing macam orang giler jew..nak terburai segala usus and pankreas aku...adoi..adoi...tp dlm RM ni...da most person i hate is Joong kook oppa...haha cuz dia suka sangat2 buli my Kwang soo oppa..dem! dem!..

i hate u kookie..!..*emo jgk tgk RM ni*..haha...and yang lain2 aku suka....sarangahae eonnie and oppa..^^..sekarang baru je tgk sampai episode 56..tu pown xdew sub..tp tgk faham2 jew la...kekeke...lambat pulak eps 57 and 58 nak kuar....uh...uh...xsabar~~




Omaigad...this is da best eva korean drama i've eva watch...eh eh ye keww?? *bukan setiap kali ko tgk drama korea baru..ayat nie la jugak ko cakap*....bhahaha..ok2...tapi cerita nni memang lain dari yang lain...full of action, but more exiting bile di mixed adukkan dengan romance2 and funny scene..haha..dats y i lve korean drama dem much.!!..Min Ho mmg best!! di tambah ngn Min Young yg comeyl2...lg la best cewita ni....kekeke...

mmg semua lengkap lah!...full package nokss...sedih...*sampai tertibe air mata ngalir*...lucu..*sampai terbahak2 gelak sensorang sampai mak cakap ko ni kenapewwww gelak sensorang*...berdebar2..*sampai jantung dup dap dup dap*..owh...romantikk sgt bile adew scene2 yang gittew2..*sampai rasew fall in luv sgt2 ngn min ho oppa and nak peluk2 jew min ho*...hahahaha..imaginasi melebih2 plak kan..adoii...adoiii...*lantas rebah ke katil memeluk teddy bear*





Omoo..oMo....memang besss drama nie..*see...ayat memang same jew kan..semua MEMANG best*..haha..kalo dah giler koreaa tu...semua drama koreaa ko akan cakap memang best!...my go mi nam (Park Shin Hye) berlakon okkayh!! konpem2 la i takkan miss tengok drama nie...tambah plak ngn Yong Hwa *cn blue member*..

Owh..owh..suhweet and cumel jew cewita ni...Music moden vs Tradisional Music...so unique meyh drama nie*..see....klo cewita korea ni..xkan adew jalan cerita sama la~~! memang lain2..dtas y i love it!!.. tak macam drama2 lain..jalan cerita sama..scene je lain2 sket...hurm..so bored...so guys...apew lagi tunggu, p cepat tetengok..haha



Lie to Me

Starring by :Kang Ji Hwann Eun hye and others...diz drama not really impressed me..but can be said that its ok la...sebab my oppa yang bese2 berlakon xdew dalam drama nie....klo la min ho kew..geun suk kew..hyung joon kew joong ki kew berlakon..konpem la i tgk sampai malam xkirew siang xkirew subuh..hahaha...

And Ryte Now im watching 49 Days...kekeke...baru nak tengok je uollss...konpem org lain da abis tengok..




Main cast starring by Yo Won, Gyu Ri, Hyun Jae and others. This drama is about one woman yang tengah koma cause of car accident and disebabkan nak fulfill her dream, rohnya telah masuk ke badan orang lain untuk.....jeng..jeng...jeng.....*keneww la tengok uollss*...hakhak

And the upcoming Drama yg akan sy tengok is 



Casting by Kang hee, Jaejoong, Hwa Yun and lain2 lagi la...This drama baru je sampai Episode 6 tgk kat Drama crazy.net..so i wnna wait till da last episode..baru nak terjah tengok...kekeke...sbb kalo sket2 xbest..tertunggu2...better ada semua then baru masyuk and feeling tu lelebih sket uollss bile tengok..kekeke...wajib habiskan semua drama nie sebelom my wedding day...haha...

Ok..thats all...Thanx for reading...Salam ramadhan ke 21...*eh..BAJU RAYE tak beli lagi...sob3*


Babai Uollss....xOxo..;p




Thursday, August 18, 2011

Wedding Progress 3


Assalamualaikum.....xjawab doseww......jawab nak kat sayeww.....eh eh eh....kekeke...*ok...ini bukan tagline maria helena...haha tapi copy sket2 jeww uolss...hehe...Alhamdulillah..syukur sebab hari nie dah ramadhan ke 17....esok dh nak masuk hari ke 18 berpuasew...sekejap jew ramadhan berlalu.........huhu.............

Ok.......actually i juz wanna hupdet bout my wedding progress.....alhamdulillah jugak cuz BARANG HANTARAN and HAND BOUQUET dah sesiap uollss....ekeke....heppy sesangat sebab bile tengo bebarang hantaran dah siap...rasew tak sabar pulek nak tawen2...hahah...*ayat xleh nak gewwdikss lagi kannnn*

Syukur cuz penat lelah membuat hantaran and handbouquet sendiri... akhirnya dah sesiap...kekeke....ingt nk hantar je kat usrah flowerist untuk buat HB as i said in my previous en3 tu kann.... but mahal ok dia cas....so better buat sendiri...puas hati!!..harap2 cantik la handbouquet yang bese2 nie..nak beli fresh flower kat area sini susah sket...quite sad la..but its ok..buat apew yang adew and yg termampu...jgn sampai buat GOJES2 last2 sekali uolls yang mampUS...haha..*sbb duet abis kering kontang nak yang vogue2 sgt kan...

so ibarat kate orang tua2..ke orang2 tua...ukur badan kat baju sendiri....eh eh eh silap..ukur pembaris kat badan sendiri...eh eh eh bukan..ukur baju di badan sendiri la..haa...baru betol...*peribahse mmg i fail!! *...hahahaha..lantaklaa!....

So, these a few things yang dah siap...


1) WEDDING CARD


*haha...eh eh..ni bukan yang real taw...ini untuk kawan2 kat FB jew uolss..yang real punyer kad xcantik sgt*
(T_T)

tapi sebab tak berapew sukeww dengan designer kad tu..maka say xnak upload gambar kad sebenar, menci!!...tak seperti apew yang saya nak...so u guys untuk yang bakal berkahwen..sila pilih kad yang betul2 anda berkenan and make sure kad tu xdew salah2..dalam kad i dahla salah tulis TERENGGANU DARUL NAIM!! *lantas rebah jatuh ke dalam buku sejarah*....Takk ammik spm ke apeww orang yang buat kad ni??? gileww!!..and DOA UNTUK PENGANTIN pon dia x tulis..menci!! menci!!..tapi encik tunang cakap xpewla..asalkan kad sampai kat orang..ok.fine..huhu.



2) WEDDING BANNER 

*cantik tak?? cantik tak?? ok..bg i da Ok..nice...tapi u guys spot something wrong tak kat banner tu??*

OK...SGT2 XPUAS HATI SEBAB DIORANG TAK ALERT PADA TARIKH 17hb tu...is not AHAD!!!, tapi SABTU!!...heeeeeeee..memang bengang sgt2 tahap petala langit ke sembilanplohsembilan dengan designer nie!!..designer banner ni is da same wif designer card tu..adew jew diorang wat silap....haih!

After dapat email dari diorg, teruss la pantas jejari ni tekan2 punat fon kol diorang and sgtla  meroyan marah2 kat diorang sebab x alert dengan hari tuh!!..terus diorg senyap tak terkateww apew2..

*eh sy GARANG taw...tengok jew kecik...Bhahahahaha*....haa.....xdew calender kew?? NSET cap ayam kew public phone korang guneww hah sampai xlehh cek betul2 hari tu..da tulis kot dalam form mase nak wat card tu kan...dem!..*marah nie..marah...huhu tapi xpewla..nnti kene tampal ngn kertas A4 tukar hari kepada hari SABTU*...



3) LABEL TAG 


Ok...i think diz is  nice and sweet cuz im crazy of pink! seswai dgn tema i pink belahcan..haha
this label tag akan distaplerrr kan sekali dengan kotak doorgift tu..huhu...so label tag ni i buat dalam 700 la...harap2 cukup..^^..


4) HAND BOUQUET

*cer teka...cer tekaa kalerr apew?? haha...*

Ok....untuk hand bouquet i nak korang tekaaa leww kalew aper...tak nak bgtaw lagi..yang penting ade dua colour combination...hakhak..sesajeww uollss nak wat serperaize sikit..xkan nak tunjuk semuaa kannn~~ kekeke...so tunggu time wedding i...baru nak tunjuk yang real punyew kaleww...muehehe...

Owh......i adew citer kat wedding progress 2 tu yang i beli bungeww kaleww pink tuk my hand bouquet..but tak jadi buat untuk handbouquet yg tu...i beli kalerr lain...kekeke...sbb bunga dia x sama tinggi..so susah nak susun......dats y i beli yang lain macam at atas tu..setangkai bunga pon mahal ok sekarang..rm 10...dem!

So i beli dua tangkai..sebab nk wat two colour combination..so rm20 la...huhu...*xpewla...untuk diri sendiri jugak*..klo adew fresh flower mesti lagi bes and santek kan..sob3...tapi....;"(
(ema...syukur jew dgn apew yg adew.....haiipp!!...huhu)

Ok guys..thats all from now...i dah penat nak menaip..haha...nnti yang barang2 lain yang dah siap i buat dalam entry WEDDING PROGRESS 4...kekeke....*juz 15 days to go...huhu*...pray for me k kawan2...^^

Thanx guys for reading this blog and selamat berpuasew uollss.....jgn nak buat tersalah korek hidung and terkorek telinga bagai la kannn.~~ haha....korekk tai mata pepagi lepas bangun tidoq xpa.....kahkah..ok..babai uollss..Salam

Saturday, August 13, 2011

Wedding Progress 2


Salam ramadhan ke 13

pose ke idok uollss?? haa..berani la ponteng2..kan kene usung ngn kewete jenazah accanew?? haha..ok2...i yakin la uollss poseww kan...moge baik2 smuanya....

pung pang pung pang...pejam celik celik pejam tdo bangun tup2 lg 2 weeks i bakal jd bini orang,  huhu..debar, takoot wisau, hepi smua adew... korang adew?? konpem la adew tuk sesapeww yg nak kawen after ry ni kann.....mood nak rayoo pon dah ilang ttaw tak?? haih...biasenya aku la org plg semangat nk raye shopping sanew sini..tp diz year xleh nk pk raya nk pakai apew..nk buat beskut apew yang hanya adw dlm fikiran ni just bout KAWEN!

Memang pening urus bab2 kawen ni..memacam la berlaku..just few days ago aku dpt news yg homestay untuk pihak lelaki nk stay tu tuan dia nak balik smula tuk raye..gileww tak??? adoiii...adoi....dhla xsmapi sbulan lg kan...aku terus la lajukan jejari mulus ni *mulus tak la sgt..exaggerate je lebih uollss* gugel segala bagai homestay kat area sini...kol sanew sini..tup2 alhamdulillah...dapat lew sebuah..MUSLIMAH HOMESTAY...hara2 ok la..ok..settle bahagian tu.

Then...few days ago..aku ade ke ROMATIKA HOME DECOR tuk tgk special door gift for my friends..but bebarang vantage kat situ xdew dlm badget aku..huhu..so nak tak nak aku decide juz beli kat USRAHH FLOWERIST tempat yg aku selalu beli..tapi yg best nya aku dapat beli benda yang comel kat ROMANTIKA tu..siyess..brg2 dia mmg english  style yang superb cantik sgt2...heeeeee...

Mata dh naik senak tgk bebarang camtu..huhu...love it!!....nak  tengok kew?? cer terjah link nie...ROMANTIKA HOME DECOR...Haaa...cecantik kann...huhu..konpem akan ke sane lg after kawen..tuk beli bebarang cantik tuk my new house..kekeke..opss...ok2....jum cerita pasal barang yg i terbeli kat sane...

taraaaaaa.....

FRAME gambar..^^
comey tak?? comey tak?? jgn berani2 korunk ckp xcomeyl!! bhahahaha...
murah jew..rm 15...aku ingt ade dlm rm25..keke


ok2..then beli bebunga for my hand bouquet..pink ok!..pink!..haha cuz my theme is pink belacan..ala2 BEIGE la sng ckp...


harap2 dpt jadi handbouquet cenggini kann....
ececece....


haa..cecomel sgt nieh..hehe...ok2..hopefully usrah flowerist can do it for me terbaekk la..huhu

ok then beli bebunge for sireh...


haa...juz for hias2 yang sket2 ditambah ngn flower yg dh beli kat USRAH nnti harap2 cecantik leww jd nya..huhu

ok...tu jewww beli kat ROMANTIKA HOME DECOR..klo ikut hati nk beli banyak lagi!!..haha ,tp kena berjimat sbb nk kawen!..kekeke...and da best part dlm RHD tu is flower part..mmg cantik sgt2 dengan pasu segala bagai jenis vantage style.........wuwuwuw.....kluaq ayaq mata woo klo nak beli semua............huhu

ok la...next en3 i nak cewitaa ape yang dah siap..apew yg belom..gugugu
Tungguuuuuuuuuuuuuu.......!!!....^^



MOTIP snap pink flower jew??? 
OF CUZ la sbb ku nie mmg gileww pink..bungew kekaleww lain dh mcm xwujud bg aku...haha


*kreokkk..kreokkkk...tertibe perot bunyikk dengan galak sekali..harrus ke dapur kew?? opssss* ok2...jgn!..p masuk bilik then bace quran and usap2 perot comel..kekeke

BABAI UOLLSS....
wassalam


P/S : Ya Allah..permudahkanla segala urusan perkahwinanku..mudah2 an ianya semua berjalan lancar...amin2...

Monday, August 1, 2011

SEDAPNYEWWWWWWWW~!! mmmm



salam ramadhan kawan2...hari ni 1st day puasew...accanew? ok tak?
adew dah bunyik2 ke perut tu..kekeke...
awal lg kot kalo nak bunyi2 kann....hahaha
klo bunyi u olsss usap2 sket perut manja u ollss tu suh dia sabar...;p
ke dah adew yang teguk air sebotol dua? HAIPPP! babab kang nnti..ececece..
nakmo ponteng2 ea u olss...xbaik taw...huhu

hari ni saje gugel2 kat my resipi.com sebab kot2 da[at idea nak masak apew kann untuk berbuka nnti...
ecece..awal betoi kan nk gugel masak apew..xper2..persediaan jeww..nnti mak tanye nak masak ape..trus boleh masak xyah dah nk pikir2..kekeke
and tertibe ternampak satu resipi sedap nie..
meh tengok...meh tengok...*dgn syarat jgn nak meleleh sgtla kan air liuq tu*
hakhak

taraaaaaaaaaaaaaaapapapapa...

CHOCOLATE MELTING MOMENTS COOKIES



haaa....nama pon dh buat  melting gittewwww ....tgk gambar lagi lewww...huhuu
nyum3...

and mai kite terjah cara2 membuatnya...:

Bahan-bahan ( 100 keping , lebih kurang )


1) 250 g mentega (1 buku)

2)1cawan gula icing (120g)

3) 1/3 cawan serbuk koko (40g)-diayak

4) 1/2 cawan tepung jagung (50g) -diayak

5) 2 cawan tepung gandum (220g)-diayak

6) 1 sk vanila

7) secukup gula icing-untuk tabur (option)



 CARA-CARA MEMBUATNYA :

1) Putar mentega,gula icing dan vanilla hingga berkrim.

 2) Masukkan serbuk koko dan tepung jagung dan putar hingga rata.

3) Masukkan pula tepung gandum sedikit2 (tak perlu dihabiskan) sehingga doh boleh dikepal atau tak melekat pada tangan dan mangkuk adunan.

4) Sukat 1 sudu kecil doh dan bulat2kan.Susun di atas dulang pembakar.Leperkan sedikit bebola doh tadi dan bakar pada suhu 160C selama 20 min atau hingga garing.

5) Sejukkan kukis dan tabur dengan gula icing (jika suka) secukupnya.Simpan di dalam bekas kedap udara.


YEZZAAAAAAAA.....sesenang jeww kann...so pekate kitew sesame cube try 
test buat untuk raya nnti khas untuk kekasih hati and bakal mak mertua...kekeke....
konpem  dapat pujiam melambung2..and terus leh jd menantu dia...hakhak

so u olls...selamat mencubaaaaa!!...pang pang punggg~!!
ikhlas dari sy di hari raya..eh eh..belom lagi...di hari ramadhan..kekeke




muke budget innesen sgt2kununn2nyew...hakhak

babai oullsss...

p/s : Jgn nak bukak2 tudung periuk sgtla lagiii sebelom azan magrib kann~~~ 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...