SI CANTIK DAN SI KACAK

Wednesday, July 9, 2014

BAJU RAYA MANA??

Hye korang.....tahun ni berapa pasang baju raya?? heee..aku punya tak tahu la berapa helai...sehelai pun xda lagi..eh...tipu...ada la untuk hari kedua tu sehelai. Tapi untuk tema sama kaler dengan suami hari pertama tu aku xbeli lagi.. Hubby dah siap nganjing2 aku cakap dia dah ada baju raya...kasut raya semua..amboihhh sangat kan....tahun ni laki aku punya settle awal..yang masalahnya aku ni haa...xjumpa2 lagi baju raya utk hari pertama tu. Kemain kengkonon nak tema merah or green emerald tahun ni...eh eh..alih2..pilih tema kaler lain plak si suami aku ni...dah tu konpem laa aku susah nak cari kaler baju macam dia tu. Kaler ape?? Kekekeke....tunggu raya lah baru up entry baju kaler ape..mihmih...acah2 macam korang nak tahu la sangat kan...padahal lantakla si minami ni nk pakai kaler ape..kesah pun x kann...ngeh2..

So, last week kengkonon nak cari baju melayu kaler merah laa katenyaa setelah berbincang berkali2 dgn suami ni haa...kitorang memang tak pernah nak tempah bab2 baju raya ni..beli siapp teruss...sebab susah nak cari tailor yang best kat sini..maybe ada...tapi xpernah nak explore and ngusha..sebuk la katenyaa...kahkah....beli yang siap skrg pun senang...banyak pilihan kannn...so hubby punya sah2 lah beli kat jakel jek..mudah..cepat dan banyak pilihan..memulaa sampai jakel ingat nak beli yang baju melayu Aaron aziz tu..sebab kaler macam menarik and kain lembut giler bapak...harga nya memang menarik jugak..rm199. Then..tengah2 pilih baju aaron aziz tu..tetibe ada stock baru sampai..stock baju melayu ZIZAN RAZAK punyaa....haaa kau..semua nak gune nama retisss kan..jakel punyaa tarikan yang camni lah..berapa ntah si aaron and zizan tu dapat royalti dari baju2 melayu diorang ni..kaye kau nakk...heee... 

Then... diorang keluarkan dari kotak tang2 tu jugak....sv diorang mintak pekerja2 diorang punggah and susun depan2 pintu masuk jakel tu haa...memang pantas diorang ni buat kerja...and menarik nya pulak harga baju melayu zizan razak ni kaler dia lembut2 and memang kaler tu sesuai utk zizan...nice..pastel colour katenya..harga dia pulak more cheaper than aaron aziz ni..rm100 free sampin! buleh pilih plak tu sampin mane kau nak...terujaaa plak aku nengoknyaa..bhahaha...aku cakap kat laki aku...beli yang zizan razak je lah..kain pun lembut..kaler pun lembut..eh...jangan laki aku jd lembut dah..opsss...

Laki aku semangat la memilih kaler dia nak..eh eh..tetibe dia amik kaler yang mcm susah je utk cai baju pompuan..aku risau jugak ni...kan xda kaler sama aku nak  pakai kaler ape plak..heee..naseb sampin dia aku pilih kaler merah..so ape2 nanti senang sket aku decide nak beli baju aku kaler ape...teeehaaa...pastu siap beli dia punya..kemain suke letteww dah ada baju raya...nganjing2 kat aku sampai umah ...geram pulew rase...haha..xpela..bagi chance kat laki katenya..pastu ajak dia ke BBU nak gi bebutik Rina Salleh clothing..nak cari shawl...sempat aku paww laki aku shawl satu..palazzo RS satu..satin shawl dia mase tu x banyak kaler dah..aku amik kaler merah ..bukan utk raya ni...hahaha...biasa lah pompuan kann...shawl raya beli lain..ni utk hari2an..then gi Calaqisya xda LAJ jubah kaler yang aku nak...terus gi Shawlbyvsnow..beli lagi shawl...aku memang suka beli shawl kat Shawlbyvsnow ni sebab kain chiffon dia lembut and bestt..sejukk..ingt nk beli satin shawl dia jugak kaler plak xda..so xpela...pastu xsempat gi memana nak kene balik sbb nak masak nasi ayam madu utk berbuka plak katenya...so conclussionnya..aku xdapat lagi cari baju raya kat mana and shawl raya pun belom beli..kite tunggu diz week nak beli kat vendeur festival kat matrade KL tu haa..katenya ramai vendor gempak2 join..so konpem bebaju cantik malatops..harga xtaw la ..harap jangan nak mahal sangat....bhahahaha...ok..tu je...korang dah ada ke baju raya?? konpem dah siap kann...sobss...




fefeeling indah harlina dalam cte KTAR..kahkah...abezen mane ni??haaahaha..jgn marah b..muehehe...aku duk giler kat ct tu plak skrg..bukan senang nak tgk Indah minami ni layan drama melayu...kahkah..sbb amarbaharin and izreen pandai bawak watak ..aku suka drama tuh! Ok..berangan la jd indah minami kjap..kahkah


Haaaa...ni laa satin shawl by RSC. Memang best..selama ni asyik pakai chiffon shawl jek..so xpernah la hati ni nak masuk ke butik RS ni bile gi butik2 kat BBU ni...lps ni boleh borong lagi shawl kat RSC ni sebab dah buat member card teruss hari tu..bhahaha...next week diorang akan restock kaler2 lain...yeahh! boleh la beli utk raya..heeee...ok...Bye.
Wassalam



Tuesday, July 8, 2014

CERITERA RAMADHAN

Salam ramadhan yang ke 10.. Ya Allah..pantas sungguh hari2 berlalu..dah hari ke 10 dah puasa..heee... Ramadhan tahun ni biasalah....masih berdua...belum bertiga berempat berlima..ececece...apa-apapun syukur sebab masih berpeluang menemui ramadhan..masa ramdhan pertama sempat pulang ke kampng iolss berbuka bersama family...I is so happy...mak masak bubur lambuk...dengan pelbagai lauk pauk...mcm tu la bile balik berbuka dengan family mak ayah..lauk kegemaran pasti ada..mihmih...So, hari pertama berbuka sempat gi bazar ramadhan Dungun sebab suami mengidam ayam tempayan katenyaa...kat belah2 barat utara xda nampak jual ayam tempayan ni..kat belah ganu, kuantan adaa...memang menu wajib bile tiba ramadhan..tahun lepas masa beli rasenya sebelah ayam tempayan tu rm 9... baru2 ni dah naik rm2 jadi rm11...wow~Ok....nak buat macamana...dah semua barang2 harga naik kan....redha je nakk oi...pheww..

Korang tahu x ayam tempayan tu ape?? haa...cenggini haaa.... dia bakar ayam tu dalam tempayan..teruih namanya ayam tempayan...ekekekeke....

Sumber: pak cik google..sebab lupe nak snap mase beli tu ann...


Bergantungan bersama tempayan katenyaa... sumber : google image

ok..dah..dah cite pasal ayam tempayan..sebenarnya nak cerita mase lauk ramdhan pertama dan seterusnya..

Hari pertama: Dari air tangan mak tersayang


Korang nampak tak petai tu??? adik iolss punya kerja letteww...sedebuk p hembuk petai tetengah lauk tu...hahaha...budu tu..budu tu memang wajib la ada utk makan dengan solok lada tu haa...pefffff...memang menambah weiii bile makan kat umah mak ni...ayam masak merah tu khas utk menantunya kate mak aku...risau benor menantu dia x makan solok ladaa....hewhew....bubur lambuk tu utk pembuka selera...haha...kemain kau kan melantak mase berbuka...aduiii...naseb kuruih...so xde la risau makan bebanyak pun...bhahahaha

Hari Kedua : KFC kat tampoi

Memandangkan hari tu balik ke jb semula...so alang2 nak hantar adik aku balik umah sewa dia...so kitorang just berbuka kfc dekat umah adik iolss tu....tepat2 sampai kul 7 lebih....sampai kfc..order..tggu 2 minit terus azan...timing tepat ...even bertolak dai trg kul 12tengahari dah time tu...


Hari Ketiga : Masak sendiri je lah...AYAM MASAK KURMA + SAMBAL UDANG +REBINA + SAMBAL KENTANG



Rajin pulak tahun ni kan ...balik2 kerjaa kul 5 lebih terus lelaju masuk dapur ketung ketang keting senssorang di dapurr...kul 6.45 siappp semuaa....tak rase nak ke bazar lagi...sebab macam xberapa bersih aku tgk makanan jual kat bazar ni...masak sendiri lagi terjamin sedap..bersih dan selamat...kannnnn...


Hari keempat : AYAM MASAK KURMA (sebab hari ketiga msk banyak terus) + KANGKUNG BELACAN + TELUR DADAR +  MANGGO ICE BLENDED
 *lupe nak snap gambar*... kahkah


Hari kelima : NASI GORENG CINO + Homemade Bandung Soda + NASI BERIANI GAM

Haaa....dah datang dia punyaaa macam malass sket..sebab penat giler hari tu..balik plak dah kul 6 lebih kan..memangla sah2 xsempat nak masak oii..so bagitaw hubby belikan nasi goreng cino + sotong goreng kunyit sajorh lah di kedai depan umah tu...hubby plak beli nasi beriani...


Hari ke enam : HOMEMADE NASI AYAM MADU CHENTA MINAMI HYUNGSEYO + TEMBIKAI SODA ICE BLENDED + Kuih yang hubby beli 


Hoiii...name menu kau xnak kalahhhh kannn...nak jugaa ada hyungseyo chenta minami...kahkah....memang hubby menambah2 bile aku buat nasi ayam madu...NGEEEEE....kuih seri pagi ke ape benda nama yang hijau tu? haa..tu aku memang sukaa....suka hati je bagi nama kuih...hahaha..bab kuih nama aku memang fail.. pulut panggang tu hubby nak makan..tapi katenya lepas makan xsedap..tu aku ckp...beli2 ni bukan la sedap sangat..tengok tempat la kot...bab air plak memang buat sendiri jek..beli tembikai blend lelaju..siapp...marbeles..jimattt~


Hari Ke tujuh : NASI KERABU + TEMBIKAI SODA ICE BLENDED + NASI BERIANI + KUIH TEPUNG PELITA + CHICKEN WING MADU + AIR TEBU

Haa.....hari sabtu tu hubby cakap xyah masaklah..dia kesian katenya tengok aku masak sensorang..kehkeh..so macam teringin nak makan nasi kerabu kat satu kedai area pulai emas.. kawan cakap kat situ nasi kerabu dia boleh tahan lah sedap...hubby plak cari nasi beriani dia kat bazar dia pergi sebelum ni..aku ikut je lah...memang xsuka ke bazar..sebab pening dengan ramai orang...pastu beli chicken wing madu 3 ketoi cenonet dah rm5... baik aku buat sendiri sticky wing beli kepak ayam 12 ekor..masak zassss siap ...bhahaha...ok..bolehla...sblm beli aku akan make sure gerai tu bersih dan tengok orang yang menjual tu cemana..kalau macam bersepah kotor..aku memang say NO lelaju kat laki aku..tepung pelita aku beli kat pakcik yang memang dia tutup semua kuih muih dia dengan penutup bekass...balik umah blend tembikai lagi campur soda ...siappppp


Hari Ke lapan : TOMYAM PUTIH + TELUR DADAR + SOTONG GORENG TEPUNG HYUNOMI + FRESH ORANGE ICE BLENDED


Air tu memang dah nak ice blended semua lahh kann..laki aku letteww...hahaha...laki aku makin buat fresh2 juice ni...bagus lah...balik kerja lelajuuuu buatt semua tu...telur mata tu dah kenape macam hancur tu yunk? laki aku letteww gorengkan...kui3...xpela..asal boleh makan kann...

Hari Ke Sembilan : KENNY ROGERSS JUSCO BUKIT INDAH (next entry lah pulak)..kehkehkeh

Ok...itu je....korang mesti rajin jugak memasak kan....aku ni dikira biasa biasa jew...xlah tahap bapak rajin nak masak nasi yang susah2...kehkeh..benda yang simple je jemah reti nakkk oii...dah hari ni nak berbuka ape ni??? haaaa...tungguuu laa...sampai hari ke 18 plak..baru update..ke hari ke 20 puasa? kui3... Ok..kul 4.30 nanti dah siap2 boleh balik...dah ada dah ni idea nak masak ape...ekekeke..ok...selamat berpuasa semuaa~!!





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...