SI CANTIK DAN SI KACAK

Tuesday, March 17, 2015

VILLA BARU KAMI : 2-DEFECT CHECK

Rasanya dah dekat sebulan tak hapdet apa2 kat sini. Ok, memandangkan kami memang busy dengan progress umah baru ni haa..hari ni nak cerita pasal CEK DEFECT rumah. Dah 2 minggu dapat kunci baru la kitorang sempat nak buat defect check untuk satu rumah...satu rumah ok...bukan satu hall...sampai seharian suntuk bab defect check sahaja..lulz... memang gigih memasing cek semua benda. Nah...kasik sket gambar kat dalam living hall..ekekeke


       Tarraaa.....ini gambar dari sudut tingkap besar dua ketoi kat living hall..bukan juga sliding..bukan pintu utama.
      Ok..itu je dulu gambar teaser sket,...kahkah..abaikan tangga besi tu di tengah2


First, kitorang start dengan area car porch...area tiang pagar dan area luar la..then masuk ke living hall..cek tiles tu kosong ke tak..gigih memasing mengetuk tiles nak cek. Mula2 macam was2 sebab xguna sabun zaitun kot...eh...hahaha...was2 sebab macamana nak bezakan bunyik tiles yang penuh and kosong. Sepanjang ketuk2 ramadhan eh...ketuk2 tiles tu dengar bunyik sama jek...aku ketuk guna tangan mula2...suami pulak guna hujung montot skru driver...kemain laju si laki aku p ketuk stiap tiles sampai aku macam xyakin je betui ke cara ketuk tiles yang kitorang buat ni sebab bunyik sama sepanjang ketuk2 tu...ye lah kan..nama pun 1st time buat kerjaan cengginih..xkan ko nak p youtube plak cemana nak dengar beza tiles tu kosong ke tidoks..lulz sangat... 

Then, abis part area living hall teruskan lagi semua tiles area dining hall...eh..sama lagi..time ni aku ketuk guna montot screwdriver jugak...sebab laki cakap macam kuat sket bunyi..aku dengar sama jek...kuikui...ok...suami cakap living and dining hall xda masalah..semua tiles ok..aku mengiyakan aje lah walaupun xpuas hati konon2nya sebab pikir betui ke cara kitorang ni...then terus sambung jek la ketuk2 area dry kitchen....sampai la kepada satu tiles yang kat dinding tu..eh eh..macam pelik pulak bunyik dia..haa...memang tu la bunyik tiles kosong..eh..aku pun x gheti nak describe bunyik cemana..tapi memang bea sangat bunyik yang tiles penuh dan kosong...haa...lepastu apalagi..bersemangat waja la memasing ketuk2 sampai la ke ruang wet kitchen dan toilet bawah dan juga guest room yang kat bawah..memang penat giler buat kerjaan ni, sebab kena ketuk satu persatu tiles, area toilet,.tiles dinding yang banyak kosong...terus tanda besar2 sebab geram...haha..Alhamdulillah area guest room xda defect apa2...cuma ada kesan crack kecik kecik yang diorang kena plaster kan semua je. Aku memang cek semua area dinding bilik tu.. even sekecik mana pun crack, aku tanda jek besar2..bagi diorang plasterkan semula...eh..kita kan ada hak sebab rumah kita kan...mesti la nak semua xda kesan....gittcheww..

Crack tu xboleh nal panjang lagi ke oiii??? panjang2 sgt crack ni nak ke mana??? geram pulew aku..ni kat tiang pagar luar rumah..haa..korang kena cek jugak tu...salah satu crack pjg mengemokan kami..kuikui

Ok, mase buat defect check ni, make sure korang bawak marker pen and salotape putih yang jenis boleh tulis atas dia tu senang untuk buat tanda tiles mana yang kosong. Aku pun tahu sebab baca dari blog2 jugeks...kalau tak sebelum ni xpernah nak ambik tahu pasal nak masuk rumah ni...kuikui..itu lah pentingnya pembacaan. Ok, dalam masa yang sama korang cek tiles tu, cek sekali penutup lubang toilet ada ke tak, tissue holder ada x untuk semua toilet..kalau xda,tanda terus..macam kat rumah aku area toilet atas, dia lupa nak kasi penutup lubang yang kat lantai toilet tu..ke bangla buat rumah tu curik aku tak tahu lah,..tepi2 pintu ada ada crack x kat kayu pintu tu, simen dia plaster kemas ke tak, simen kat pintu grill elok ke tidak, dinding crack ke, syiling, pipe leakage ke tak..korang cek je semua bendaa senang kata...untuk pipe leakage ke tak tu kena alirkan air bagi penuh kat toilet...make sure ko tutup lubang toilet dgn plastesin ke..ape2 yg boleh takungkan air...tp gune plastesin xpraktikal sgt aku rase,,sebab plastesin tu lama2 dia serap air..tp boleh thn jugak dia takung air selama sehari...so boleh la cek ada lekage x kat area syiling level bawah kan..

Haaa...ni la yang aku cakap kat toilet yang lubang penutup takdanya tu...kemain ko developer buat2 lupa nak kasi kan..panggg skaliii nak??


Untuk buat ujian lagi berkesan untuk leakage syiling ke tak..korang tunggu masa hujan lebat..tgk ada x cecair kuning bertakung kat area syiling tu...so far..alhamdulillah..umah kami xda..so memang boleh proceed untuk buat plaster ceiling la...ekekeke...tp ada jgak rumah jiran alami lekage ni..atas naseb katanya...Alhamdulillah...defect umah aku yang minor defect  je la setakat ni..mcm tiles kosong, ada crack halus, plaster xkms satu dua tempat...belum masuk lagi kan..so xtaw la yang lain2..sebab dah banyak kali jugak hujan lebat...so far xda nampak leaking or kekuningan kat mana2 area..alhamdulillah..Ok...layankan gambar2 minor defect kitorang... kemain bertanda seru banyak2...bagi developer buat kerja cepat sket!..ekekeke

Xkemas langsung dia plaster tu haa...pangg lagi skali kat developer ni!
Ni area pintu tingkap nak ke wet kitchen

 Ok..ni tiles kosong bahagian dalam toilet bawah

Lagi tiles kosong dalam toilet 

Dinding crack dalam bilik kedua.. bilik ketiga pun ada crack2 tapi yang haluss je

Finishing macam apa jek kan...pangg lagi 5 kali kat diorang ni! hangen aku...heh...ni kat tingkap kecik dalam toilet master bedroom.

Ok...itu antaranya la defect2 umah kami. Memang korang kena cek semua sudut dan semua bahagian taw..jangan buat2 remeh benda ni. Sebab kalau tiles yang kosong tu kalau x baiki lama2 dia tercabut sendiri sebab longgar.. Yang crack2 tu mencacatkan mata dan takut jugak lama2 boleh crack lagi panjang kan...yang banyaknya tiles kosong area toilet...tempat lain alhamdulillah xda..nak cepat letteww...hurm...ok..so gambar2 lain mostly yg tiles kosong and crack2 tepi dinding tu...perlu amik setiap gambar untuk buat report defect and hantar pada developer supaya diorang boleh tahu kat mana semua tu haa...bab report aku kasik laki yang buat...kuikui..yang area kemasan tombol pintu ada la satu pintu yang xkemas...

Orait....sehari suntuk sampai ke magrib jugak lah buat benda defect ni. Rest jap balik umah kul 1 tgahri makan dan solat. Naseb bziklah rumah sewa dengan rumah baru ni xberapa jauh pun...senang sket..tapi xselalu jugak p jenguk rumah baru ni..xsempat katenya...kuikuikui..Ok lah...settle bab defect..so tunggu je la developer datang nk baiki lepas tu..

Ok...jumpa lagi di entry lepas ni...pasal plaster ceiling dan juga grill...kekekeke...

Motip sangat kan gaya gittew...~
Ok...ini last teaser...bahagian laundry....ekekeke...Ok. Bai~

Sunday, February 1, 2015

AFTER 3 YEARS

Mood malas menjengah di hari ahad..biasalah kat ofis hari ahad memang mood masih bercuti....sebab kebanyakan negeri lain xkerja kan...hurm...xpe..redha...kahkah..mcm ape je kan...;)

Ok, sebenarnya nak cerita pasal purse..aku memang jarang beli purse..kalau betul2 dah rosak baru aku beli...tak macam ksaut baju shawl...tu sbulan ada 2, 3 kali aku sopim..eh...kadang terlbih2...kahkah....tapi disebabkan dah terkoyak rabak kan...aku macam sedih pulak tengok purse sendiri dah rabak..kan bawak duit kan tercicir2 pulak dak? eh...gittew ko sampai risau duit tertiris..kuikui. Ok, actually, almost 3 years dah iolss pakai purse ni...purse hantaran mase kahwen dulu... memang tahan lah sebab carlo rino brand kualiti dia tu memang bagus. Aku bab2 purse aku berkenan dengan pattern carlo rino, guest  sebab design dia mcm  funky2 gittew..xla dull sangat...tapi mase hantaran kawen ni suami pilihkan yang ni nampak macam menarik dia kate..aku terima je la...kekeke

 

Haa......sedih kan tengok...tu kalau tarik2 kulit dia tu konpem terbogel terus...haha

 

Kat luar sebenarnya yang banyak rosak koyak..kat dalam maintain lagi..tapi sebab macam sedih sangat tengok purse cenggitu...so hubby pun macam kesian tgk binik dia muka sedih bawak purse koyak...dia belikanla yang baru....kekekekek


So, sebelum ni aku ada tunjukkan kat hubby purse rabak aku ni. Saje nak minta belas kasihan belikan yang baru..kekeke...eh..Ok, dia setuju je nak belikan. Alhamdulillah...moga bertambah rezeki u bae... hadiah sebab bae dah naik pangkat kan....kate aku....spatutnya bini dia kena adiahkan suami sebab dinaikkan pangkat...kuikuikui..sebenarnya dah lama jugak aku usha purse yang baru...dari bulan lepas lagi...Dua tiga minggu lepas pun dah cari purse carlo rino jugak kat jpo, kat jusco tebrau, bukit indah semua..tapi xda yang berkenan. So, tak beli lagi lah sampai lah semalam ajak hubby gi jusco kulai sebab ingat nak shoppim baju kerja sket. Sekali tu terus usha2 kat carlo rino butik kt situ... eh.. eh...eh .... ada yang cantik dan terus perkenan!...ada sale lagi...muahahaha...sale ni utk 3 hari je bermula jumaat sampai la hari ni..Rezeki aku la tu..Alhamdulillah..

Tarraaa.....

 

Ceria kan...pattern pun ceria...sesuai dengan aku kanak2 rebina...eh...haha...aku xsuka yang jenis plain kalau purse ni..nak simpan duit pun xsemangat...patut selama ni boros jek sebab purse sebelum ni plain sangat....*bapakk teghokk alasan kau ema*....eh... mane tau tips ni jadi kan...kite try cube test dulu...hahaha...opss...lepas ni dah xda alasan untuk aku nak boros..so kena menyimpan la ni ea guna ourse ceria yang baru....kuikuikui..so korang pon boleh try tips ni....jadi ke tidokk...kalau x jadik jgn salahkan aku..salahkan nafsu shopping memasing kayh....kuikui

Masih simpan taw purse yang lama tuh..sayang nak buang..aku penjenis sayang nak buang barang lama biar la dah koyak rabak pun...huhuhu

Hye cik new carlos...selamat berkhidmat dengan aku yer mulai hari ni...mohon simpan duit aku sebaik2nya..jangan buat aku boros pliss...haha..Thanks hubby for this new purse..mmuahciked!



oK....Muka happy sebab dapat purse cantik ceria..bertambah ceria sebab hubby belikan...kuikuikui
Ok. Nanti nak update entry home progress...tungguuuuu~
ootd: H&M, LEVIS,MANGO..
ok...Bai

Quote of the day: 
The secret of being happy is accepting where and who u r in your life and making the most out of everyday.... Just ignore what negative people talk about u .. There are certain people who always unsatisfied and talk bad bout u..let them be.. Let them mereputt with their negative behaviour..lol.. Just be happy the way u are..

P/S: KORANG BIASA PALING LAMA PAKAI PURSE BERAPE TAHUN?? kekekeke...kot2 ada lebih 10 tahun kan..mn taw..yang guna coach ke prada ke...konpem tahan lg lama kenzzz...;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...