SI CANTIK DAN SI KACAK

Monday, January 26, 2015

BIGFOOD CAFE BIRTHDAY BAE BOO

2 Minggu lepas bae boo dah masuk usia 30..wow..dah masuk 3 series..dah tua dah my bae boo saya...hahaha...*marah dia aku ckp dh tua*...eh sila terima kenyataan yer bee..umur dah makin meningkat ni...risau plak si isteri ni...korang yang da kawen mesti tahu kenapa...eh..tapi harap2..suami aku x makin galak la makin dh berumur 30 ni kan..kalau makin galak..siap dia!...amaran awal2..hahahaha


Malam sebelum besday...aku xda prepare ape sangat pun..saja nak bagi dia sedih dulu...kihkih...kul 12 tu aku wish mcm biasa...and masuk bilik...dia mcm sedih jek nampak...kehkeh...lpstu dia ckp eh..xda card ke..kek ke...gitteww sedih diaa smpai mintak kek...kui3...aku ckp..ala...xsempat beli.. time dia gi solat..aku gi dapur..klurkan something yang aku beli mase gi tapau dinner.. aku belanje kan chicken grill utk dinner as pre birthday dia malam tu...lepas abis dia solat..aku nyanyikan lagu happy besday kat dia sambil bawak something beserta lilin di atasnya....korang nak tahu tak ape?? kahkahkah...ni haaaaaaa..jeng..jeng...


tarraaa......chicken pau okkeyh~!...dia tergelak sakan kemain...aku bagi chicken pau ni sebab aku rase kek secret recipe tu dah mcm benda biasa..so nak lain sket..aku beli pau...hahaha..makan la jugak suami aku pau tu...

Aku xsempat nak prepare apa2 card ke apa hari sebelum besday dia tu..dah birthday dia 15hb..aku bz dengan kerja je sampai ke petang hari rabu tu...so...memang aku dah plan nak sambut 15hb malam tu la...baru best...bg dia sedih dulu happy kemudia...gitteww ko nak cover sebab xbagi card awal2 kan..

Hurm...esoknya...aku call BigFood Cafe kat Jb untuk reserved siap2 untuk we olss berdua...sebab hipster cafe tu katenya penuh jek memanjang xkira weekdays ke weekend...weekend lagi lah padat orang..dalam hari yang sama aku buatkan card sendiri..baru bermakna kan...card yang dijual bukan creative sangat..so aku buat card sendiri je...gigih aku buat kat office...lol...

Lagi menarik aku rase dari beli kat mana2 kedai..exclusive okkeng...lol..SIAP ada ferrero rocher..


Aku buat pocket card...dalam setiap pocket hijau biru and oren tu aku letak card pulak..Haa gittew..


Senang sangat buat benda ni...ko cari kotak ukur size A4, wrapping ngn pembalut hadiah..lepastu buat mcm pocket dulu asing dengan kertas kaler2...baru ko tampal kat card tu..then masuk lah yang card korang nak tulis apa2 dalam pocket tu...siap~!


Gincu tu kemain merah lagi taw...alih2 gambar ni jd hitam...aku xtaw nape enset suami aku capture warna hitam..Kat atas tu gambar dari iphone aku...nmpk la merah...kui3...

Suami aku terharu and happy nampaknya dapat card aku buat sendiri sampai berkali2 cium aku..*opsss*...exited sangat sampai dia buat pameran card ni atas almari buku...gittew....haa... kan betul aku cakap..yang buat sendiri dengan beli dia punya feeling si penerima mesti rasa lain...sebab kita buat ikhlas dari hati..cuba lah buat kat pakwe korang ke..laki korang ke..mesti diorang seksaited sampai rase nak belanja beg Coach kat korang....hahaha..ok itu tipu..tp mana taw kan...kuikui

Malam tu bawa dia gi dinner birthday boy kat Big Food Cafe ni..sangat menarik and nice ambience lah kat sini...aku suka suasana dalam cafe ni...rae macam santai giler..dah amanya hipster cafe kan....kekekeke...



Masa mula2 sampai memang crowded..Aku pergi ke kaunter cakap dah buat reservation..dia cakap..dia minta maaf sebab dh terbagi kat customer lain..aku cakap aku maybe sampai kul 9 mase call buat reservation tu..tp kitorang sampai 9.10 mlm...so maybe dia ingt kitorang x jadi.. so xpela.. kami tunggu je la dulu..diorang betul2 mintak maaf...aku cakap xpela..nak buat camana...kitorang tunggu xlama pun...lepastu terus ada tempat...cafe ni dua level..atas and bawah..dua2 full malam tu.. meriah noks....hahaha...

then trus pilih2 menu nak order ape...mula2 memang perasan jugak food portion kat sini memang gedabak besar,...serius besar woii....aku dah pesan kat suami....portion dia besar..sekali dia order spagethi bolognise carbonara..gittcheww ko nak mix2 sangat...hahaha..sekali haa...tengok sendirik lah~.....

Spagethi Carbonara bolognise = RM 28

Ko nampak kecik ke besar ni?? besar okkeyh pinggan dia..portion dia boleh makan utk 3 org...pengsan laki aku nak abiskan..sampai tak terabis....1/3 je dia boleh telan...lg 2/3 bungkuih take away....hahha..tu la..tamak sgt nk mkn big2..skali datang seriously biggest!..tp sangat2 sedap!! 

Aku plak pilih honey grilled lamb...portion dia pun besar..ada 3 pieces of lambs in my plate..ko rase aku dpt abis ke tak?? seriussss sedapp giloss sampai tgk2 pinggan...eh..dah abis?? Bapak besor perut binik dia...bdn kecik..tp perut MasyaAllah...laki aku terkejut jugak aku abiskan..lol

dalam gambar nampak kecik...tp kat luar plate dia sama besa dengan plate yg spagethi atas tu...
Memang berbaloi oiii... set ni baru RM 28!..GILER TAK? murah dan sedap dan juga besar!!

Pastu kitorang order udang butter ada 10 ekor...udang bapak la besar2 dan fresh...makan xabis sebab dh kekenyangan makan 3 ketoi kambing tu haaa...take away ke rumah jugak...mkn esok2nya...hehe


Set Udang butter beserta roti ape ntah nama dia... baru RM20..

Lepastu order manggo ice blended  untuk aku dan laki aku order ice blended honeydew epal kot..dah lupa nama air dia sebab cecampur sangat katenya...haha...tengah tunggu order...pekerja dia datang kat meja kitorang cakap..bos diorang betul2 mintak maaf dan sebagai minta maaf kami boleh pilih desert mana kami nak! woww!! bagus betui management bos dia ni...pdhal xda la kami kesah sangat...mata aku mula lah buntam nak memilih desert mana..semua macam best dan menarik!..last2 aku pilih pavlova meringue yang katanya memang sedap....dan lepas rase memang ternyata pavlova meringue dia sangat yummy!!..jihhaaa...*menarik2 usus perut aku lepas makan pavlova ni...*haha


Ni haa... pavlova meringue dapat free! wiwiwiwi...I is so happy~! Lupa nak tengok harga dia berapa sebab dah dapat free kesah plak aku nak tengok harga dia...rasenya dalam rm11 kot..

Besor sangad plate ko spagethi sampai muat separuh jek...hehe..So memang marbeles and sangat2 x nyesal makan kat sini!..Reasonable price with delicious foods! Boleh dikatakan semua sangat sedap! 

 Muka kekenyangan mestilah muka kehepian....haha


Will come again for sure! Dahla bigfood cafe ni dekat dengan butik kegemaran aku, sincerelybyushawl haa...kekonpem mesti lagi exited aku nak ke sini makan sedap dan besar sampai pingsan..haha...thumbs up for this cafe! Owner dia muslim..so memang halal!..So, sesiapa yang duk area jb, or ada datang jb jenjalan cari makan, this cafe highly recommended for u gais untuk buat parti besday ke memang sangat2 sesuai kat level ats tu!..ok, ni kasi alamat sekali nanti senang u guys nak waze je kan..gitteww : 

BigFood, No, 1, Jln. Kolam Air,
Nong Chik Heights,
80200 Johor Bharu,
0177313386 (to those yg nak reserved dulu)
Operation hours : 3pm-12 am. 
Closed on Monday

Model BigFood Tak Berbayar...Lol...
Ha...nampak x Imran Ajmain nak mai 31 jan tu...hehe


Ok, Last but not least, iolss sebagai isteri comei solehah penyejuk mata penawar hati suami iolss..nak ucapkan Happy Honey Birthday to my lovely and caring bae boo...May Allah bless us together and keep healthy and more wealthy for u and me...semoga Allah panjangkan usia mu suamiku dan terus berjaya dan cemerlang serta terbilang di mata ku dan juga kepada ur parents......Ameen..Mmmuahciked~!...lol

iolss pakai lipstic baru farmasi yang sangat tantekkk....natural dan best! Eh..tetibe promo lipstick Farmasi pulak...lol...^^










Wednesday, January 21, 2015

SARAWAK HOLIDAY : DAY 1

Minggu lepas ke Kuching sarawak ke kita dengan girlfriends without my hubby...dia kemain susah nak kasik bini dia pergi sekali ngn kekawan....risau terlebih...tp sebab bini dia memang pandai bab memujuk..lepass jugak...kehkehkeh..azie dah siap2 belikan tiket..tp sebelum beli tu memang la minta izin dengan beliau jugak...giler ko nak men beli tanpa bagitaw..mahu durhaka nnti....kohkoh....naseb la lepas pujuk beratus2 ayat..dia lepaskan pergi...terus azie beli tiket 1 bulan sebelum nak pergi tu...booking hotel 2 mggu sebelum and book kereta sewa seminggu sebelum ke sarawak tok...gitteww..

Azie and da gengs sebenarnya attend wedding supervisor dia..Dr dayang...aku ni menyibuk jek nak mengekor azie ke srwk..dah laki aku asyik bizi jek...ada peluang azie ajak..trus lelaju cakap nak join! kekeke....So kitorang semua 8 orang perempuan termasuk sorang nenek kawan aku...nenek ni sangat best! lucu sporting happening and sgt caring okkeyh....naseb nenek ada di saat kami kecuakan di serikin..ok..tu nanti aku cerita nape cuak...lol....

Flight kitorang hari sabtu pagi kul 7...so punya lah kena bangun awal kul 5 dah bangun dengan nagntuk2 tu mandi n bersiap...kul 5.30 bertolak nak ke senai airport and kul 6 sampai sana..siap2 solat subuh...kul 6.30 terus check in....perjalanan dari jb ke sarawak xlama pun..1 hour ++ jek..cuaca sgt baik hari tu..so flight sampai ke Kuching international airport  dalam kul 8 suku... ak satu jam pun menyempat jek tido..siap bermimpi2 bagai...kahkah..tp lupe dah mimpi ape...



Sampai kat international airport kena tunggu kawan junior azi..kwn kepada azwa dan shakira....aku baru 1st time kenal shakira and azwa ni...alhamdulillah..boleh masuk geng...kehkeh...diorang muda lagi...dan dalam masa yg sama tunggu owner kereta sewa sampai...kereta sewa aku sewa dari kak hanna...dia punya servis bagus...dahla rate kereta sewa dia paling murah dalam banyak2 aku cari..aku dapat no kak hanna pun kat internet..ni no kak hanna kalo ada sesape nak ke kuching sarawak..    012-8952003... korang message ke wassap ke telegram ke  akak ni...haa...kan..senang...sempat bekfast kat kepci jap sementara tunggu diorang sampai..

Ni kat Kuching International Airport
-Shakira, azie, aku and azwa-

ODW ke rumah Dr Dayang kat PetraJaya...sempat berselfie di Traffic light..mesti la iolss yg bawak monopod...kehkeh...



Sementara menunggu pengantin di make up...baju sorang2 dah basah jugak sebab tak bawa payng dari JB...Sarawak hujan mase hari kami sampai...nak x nak redah juak la kamek lepas parking kereta jauh juak dari umah pengantin..gittew ko speaking sarawak...lol

Orang2 sarawak kat sini sangatlah friendly...asik suruh kitorang pergi la makan... jangan segan...pastu nampak caring...mcm2 ditanya kamek...ekekeke...terasa disayangi datang ke kuching ni...ekekeke..




Candid!...tangan azie terbang~~haha
Bergambar bersama pengantin...Congrats Dr Dayang and husband..semoga bahgia dunia akhirat..;)

Ni hujan renyai2 pun maseh gigih ambil gambar...haha

Pengantin dan pelamin yang sgt cantik!

Balik dari rumah pengantin....Azie ke airport semula untuk ambil wani, mila and nenek..sebab diorang flight kul 11...Kitorang semua sebab dah kebasahan azie just drop kan kitorang di hotel..lagipun kalo gi semua konpem xleh letak barang dalam kete..kami sewa alza...alza plak xda bonet luas..ciput jek ada...muat2 kami 8 org..untuk alza kami dapat harga RM140 sehari...giler ko x murah?? mana nak dapat kat orang lain..memang thorbaek servis kereta sewa kak hanna ni...

Kitorang semua rehat mandi semua solat and tido jugak...sebab dh kepenatan meredah hujan dan keknyangan makan kat rumah pengantin...hujan2 ni tido dulu la kat hotel sementara azie bawak diorang yg baru sampai ke rumah Dr dayang pulak...hahaha....

Malam nya..kami bersiap untuk ke waterfront cadangnya.....sebab masing2 xpernah datang sarawak ni..harruslah semua guna waze..mase nak gi rumah Dr dayang pun guna waze...kalo xda waze knpem sesat..sebab jalan kat sarawak banyak roundbout pusing2 jalan unik..haha..gittew aku bagi penerangan haaa....So kitorang pun start waze and punya lah pusing jalan sama 3 kali utk ke waterfront..sesat jugak...hahaha...kali ke 4 dah nampak dah signboard waterfront....skali parking plak full...hek elleh....kecewa kamek taok....so pasrah semua xdpt gi waterfont sekali terus decide nak gi dinner kat TOPSPOT SEAFOOD yang famous kat kuching ni...dah masing2 dah lapar kan...hujan masih renyai2...TOPSPOT SEAFOOD ni dia dalam mall taw...level 6...so korang jangan risau bab parking....dia macam foodcourt di dalam mall...haa...gittew..harga pun okeyh..jangan gelabah dulu....kalau boleh...korang tanya dulu harga untuk 100 gram bagi ikan , ketam, udang galah, udang ketak2 tu, sotong supaya senang nak budget berapa harga korang makan...senangg dan selamat..memang seafood sini fresh sgt and geram je tengok ketam segar..kalau dtg dgn hubby konpem dah ambil ketam and udang galah tu...ekekekeke...

Kitorang pilih kedai muslim....Nama kedai dia MUSLIM SEAFOOD..and pekerjanya memang la melayu...

Banyak kedai2 kat sini...korang kena hati2 pilih meja..sebab kalo duk meja yang area kedai cina..tu untuk order kat kedai diorang....tp nampak mcm ramai jek melayu duk kat kedai2 diorang order kat kedai diorang....kami x yakin sangat....


Satu lagi kalau nak makan kat sini...cuba tengok ada x sijil halal depan kedai dia..ni kawan aku kat sarawak cakap...aku cuma nampak kat MUSMLIM SEAFOOD ni je mase tu..sebab crowded sangat manusia malam tu...memasing lapar...so malas nak berjalan ke hujung mencari kedai melayu lagi...kekeke


Alhamdulillah....sebab makan ramai2..so jadi murah la sket bayarnya....kami order umbai, yg dalam buluh halus2 tu...pastu sotong goreng tepung sup sayur tomyam campur and siakap tiga rasa..sedapp semua...kenyangggggggggg and terus balik hotel.....kena tido awal sebabnya hari kedua pagi2 buta nak kena gerak ke Pasar Serikin....Ekekeke..




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...